1 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 1 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012. Σήμερα είναι η γιορτή του αγίου Ναούμ και Φιλαρέτου του Ελεήμονος.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1950 στο Μαυροχώρι Καστοριάς. Γενέθλια έχει σήμερα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Άλεν (γενν. το 1935) και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μπέτι Μίντλερ, η οποία γίνεται 66 ετών. 
Μια μέρα σαν κι αυτή, 1 Δεκεμβρίου 1949, γεννήθηκε ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο διαβόητος αρχηγός του κολομβιανού καρτέλ, γνωστός και ως "βασιλιάς της κοκαΐνης". Ο Εσκομπάρ κρυβόταν για χρόνια από τις αρχές της Κολομβίας, όμως εντοπίστηκε και τελικά σκοτώθηκε από πυροβολισμούς των αστυνομικών στις 2 Δεκεμβρίου 1993.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Ρουμανία γιορτάζεται η Ημέρα της Μεγάλης Ένωσης, η οποία αναφέρεται στην υπογραφή της Συνθήκης στην πόλη Alba Iulia, σαν σήμερα το 1918, με την οποία η Τρανσυλβανία ενώθηκε με τις επαρχίες της Βεσσαραβίας και της Μπουκοβίνα δημιουργώντας τη Μεγάλη Ρουμανία (μέχρι το 1940, όταν ένα τμήμα των επαρχιών αυτών ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση και σήμερα ανήκει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία).
Στην Πορτογαλία γιορτάζεται η Ημέρα Αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα το 1649 ξεκίνησε ο Πόλεμος της Αποκατάστασης (Guerra da Restauração), που κράτησε πολλά χρόνια - έληξε το 1668 - και οδήγησε στην αποδέσμευση της Πορτογαλίας από την Ιβηρική Ένωση, που είχε δημιουργηθεί το 1580, όταν ο Ισπανός μονάρχης επέκτεινε την εξουσία του στο σύνολο της ιβηρικής χερσονήσου με αφορμή την κρίσης στη διαδοχή του πορτογαλικού θρόνου.
Στο Τσαντ γιορτάζεται η Ημέρα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η οποία αναφέρεται στη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 1990.
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σαν σήμερα, το 1958, η γαλλική τότε αποικία με την ονομασία Oubangui-Chari απέκτησε δημοκρατικούς θεσμούς για πρώτη φορά. Περίπου δυο χρόνια αργότερα θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος και θ' αποκτούσε το σημερινό όνομα.
Η 1η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Το σλόγκαν της φετινής χρονιάς, προκειμένου να κινητοποιήσει περισσότερο τον πληθυσμό να ενδιαφερθεί για την πρόληψη από την εξάπλωση της ασθένειας είναι "Ξεκινάει μ' ένα τεστ HIV. Μάθε καλύτερα, ζήσε καλύτερα".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Πριν από 60 ακριβώς χρόνια, ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News γνωστοποιούσε την πρώτη δημοσιοποιημένη υπόθεση εγχείρησης αλλαγής φύλου. Επρόκειτο για τον Τζορτζ Γουίλιαμ Γιόργκενσεν τζούνιορ, που άλλαξε φύλο και έγινε.. Κριστίν. Ο Τζορτζ είχε γεννηθεί στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 30 Μαΐου 1926. Όπως δήλωσε αργότερα σε συνεντεύξεις που έδωσε, από την παιδική ηλικία ένιωθε να τον ελκύουν κοριτσίστικα πράγματα, όπως τα ρούχα της αδερφής του, ενώ στην εφηβεία ένιωθε μπερδεμένος σεξουαλικά. 
Το 1946, λίγο μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο, ο Τζορτζ κατατάχθηκε στο στρατό, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο. Λίγο καιρό αργότερα έμαθε για τις τεχνικές αλλαγής φύλου. Το 1950, σε ηλικία 24 ετών, ξεκίνησε να υποβάλλεται σε ειδική, ορμονική θεραπεία, η οποία ολοκληρώθηκε με την εγχείρηση αλλαγής φύλου στο Κρατικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Το όνομα Κριστίν το επέλεξε από το όνομα του γιατρού που την εγχείρησε, του δρ. Κρίστιαν Χάμπουργκερ. Ήταν η πρώτη, γνωστή τρανσέξουαλ των Ηνωμένων Πολιτείων και όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω της μετά την επιστροφή της στη χώρα το 1954. 
Το 1959 προκάλεσε αίσθηση με την απόφαση της να παντρευτεί, όμως δεν της δόθηκε η σχετική άδεια, επειδή είχε γεννηθεί αγόρι. Πέθανε από καρκίνο στις 3 Μαΐου 1989 στο Σαν Κλεμέντε της Καλιφόρνια, σε ηλικία 62 ετών. Δείτε εδώ το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας New York Daily News, που μετέδιδε την είδηση στις 1 Δεκεμβρίου 1952 προκαλώντας αίσθηση και γράφοντας τη δική του "ιστορία" στο χώρο της ταμπλόιντ δημοσιογραφίας:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου