10 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 10 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή των αγίων μαρτύρων Μηνά του καλλικελάδου, Ερμογένους και Ευγράφου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο προπονητής Ντούσαν Μπάγιεβιτς, που γίνεται 65 ετών, αλλά και ο ηθοποιός Κένεθ Μπράνα (52).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ταϊλάνδη γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος. Σαν σήμερα, το 1932 η χώρα απέκτησε το πρώτο της Σύνταγμα.
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ημερομηνία δεν έχει επιλεγεί τυχαία, καθώς στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υπογράφτηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τα 30 άρθρα της Διακήρυξης αξίζει να σταθούμε σε ορισμένα σημεία της: 
Άρθρο 1. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.
Άρθρο 2. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.
Άρθρο 18. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή της θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών.
Άρθρο 19. Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.
Άρθρο 23. 1. Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και να προστατεύεται από την ανεργία. 
2. Όλοι, χωρίς καμία διάκριση, έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία. 
3.Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν υπάρχει, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας. 
4. Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων του.
Φυσικά, και τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης είναι εξίσου σημαντικά και αποτέλεσαν τη βάση για τη διαμόρφωση του σύγχρονου νομικού πλαισίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κοινωνίες που θέλουν να θεωρούνται ευνομούμενες. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο στα ελληνικά κάνοντας κλικ στη διεύθυνση: 
http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=grk


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 10 Δεκεμβρίου 1893 (σύμφωνα με τότε ισχύον στην Ελλάδα ιουλιανό ημερολόγιο), ο Χαρίλαος Τρικούπης φέρεται να δήλωσε από το βήμα της Βουλής τη φράση "Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν". Η φράση αυτή καθαυτή αμφισβητείται ως προς το πού, πώς και αν ακόμη ειπώθηκε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την προηγούμενη ακριβώς ημέρα (9 Δεκεμβρίου) η κυβέρνηση κατέθεσε τον "περί πτωχεύσεως" νόμο στα Ανάκτορα, προκειμένου να υπογραφεί από το βασιλιά, όπως και έγινε. Στις 11 Δεκεμβρίου, ο νόμος δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως. Τις επόμενες ημέρες διοργανώθηκαν διαδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε επαρχιακές πόλεις με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Γεώργιος Σουρής σατίριζε την κατάσταση μέσα από το περιοδικό Ρωμηός:

Ιδόντες, πρώτων πρώτιστε, πώς το χρεοκοπείν
εις των Ρωμηών τα μούτσουνα δεν φέρει εντροπήν,
ούτε μ' αυτό η πρόοδος κι η δράσις μας σκοντάπτει,
εξ εναντίας μάλιστα πολλήν τιμήν προσάπτει
στα μούτρα του Πρωθυπουργού και των λοιπών Συμβούλων
και της Βουλής και του λαού κι ημών των δύο δούλων.

Ιδόντες, Κραταιώτατε, πώς η χρεωκοπία
είν' εντελής ανάρρωσις και μόνη θεραπεία,
ότι προς ταύτην συμφωνεί και του Ρωμηού η φύσις,
που δεν ανέχεται δεσμά, μηδέ ζυγών αλλύσσεις, 
μα τα τινάζει κατά γης ημέρα μεσημέρι,
και μήτε χρεωλύσια και τόκους υποφέρει.

Ιδόντες με την κανονιά πως τίποτα δεν χάσαμε,
απεναντίας μάλιστα παραπολύ 'συχάσαμε,
και κάπως φιγουράραμε μ' αυτήν την μπαταρία
και μέσα στην Ανατολή και μες στην Εσπερία,
και σήμερα μιλούν παντού για μας τους ρεμπεσκέδες,
που μας θαρρούσαν φρόκαλα και πρώτους ρεμπεσκέδες.

Ένα χορταστικό αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:  Το χρονικό της χρεωκοπίας του 1893 - Η "ιστορική" συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου που... δεν έγινε ποτέ και η φράση "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" που δεν ειπώθηκε ποτέ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου