12 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 12 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η Ζωή Λάσκαρη γίνεται σήμερα 68 ετών, ενώ τα 57 κλείνει η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Σαν σήμερα το 1970 γεννήθηκε η ηθοποιός Τζένιφερ Κόνελι, ενώ μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής Φρανκ Σινάτρα (1915-1998).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Κένυα γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία αναφέρεται στην επέτειο ανεξαρτησίας της Κένυας σαν σήμερα το 1963. Μέχρι τότε, η χώρα ήταν βρετανική αποικία.
Στο Τουρκμενιστάν είναι η Ημέρα της Ουδετερότητας. Η μόνιμη ουδετερότητα της χώρας αποφασίστηκε με ειδικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σαν σήμερα το 1995.
Στο Μεξικό γιορτάζεται η Παρθένος της; Γουαδελούπης (Virgen de Guadalupe ή Nuestra Señora de Guadalupe), η οποία θεωρείται προστάτιδα της χώρας. Ο θρύλος λέει ότι το 1531 μια γυναίκα εμφανίστηκε ως όραμα σ' έναν χωρικό ονόματι Χουάν Ντιέγκο, όσο εκείνος βρισκόταν στην έρημο με κατεύθυνση την πόλη του Μεξικό, ζητώντας του να χτίσει στο σημείο εκείνο μια εκκλησία. Εκείνος ενημέρωσε τον τοπικό επίσκοπο, ο οποίος όμως ζήτησε αποδείξεις. Τότε η γυναίκα ξαναεμφανίστηκε στον Χουάν Ντιέγκο και τον παρότρυνε να κόψει τα τριαντάφυλλα που βρίσκονταν πίσω του, για να το προσφέρει στον επίσκοπο. Παρότι βρισκόταν στην έρημο, γυρνώντας την πλάτη του βρήκε πράγματι μια τριανταφυλλιά, έκοψε τριαντάφυλλα, τα έβαλε στο παλτό του και πήγε στον επίσκοπο. Εκεί όμως, όταν άνοιξε το παλτό, βρήκε μια εικόνα της γυναίκας που είχε δει στην έρημο. Έτσι, ο επίσκοπος πείστηκε για το θαύμα και χτίστηκε ο ναός προς τιμήν της Παρθένου της Γουαδελούπης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 12 Δεκεμβρίου 2000, με απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε οριστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί στις 8 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Αντικείμενο της διαμάχης μεταξύ των δύο κυριότερων υποψηφίων, του Τζορτζ Μπους τζούνιορ και του Αλ Γκορ, ήταν οι εκλέκτορες της πολιτείας της Φλόριντα. Η διαφορά των ψήφων ήταν οριακά υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων και μάλιστα, είχε περιοριστεί σημαντικά μετά από αυτόματη επανακαταμέτρηση. Τελικά, το δικαστήριο αποδέχθηκε τις προτάσεις που κατέθεσε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι 25 εκλέκτορες της πολιτείεας της Φλόριντα καταμετρήθηκαν τελικά υπέρ του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ο οποίος απέκτησε απέκτησε την πολυπόθητη πλειοψηφία των εκλεκτορικών ψήφων (271, δηλαδή μόλις μία ψήφος πάνω από το όριο των 270) και εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη λανθασμένη επιλογή του Αλ Γκορ να ζητήσει επανακαταμέτρηση όχι στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων της πολιτείας, αλλά μονάχα στις κομητείες όπου παραδοσιακά προηγείτο το Δημοκρατικό κόμμα.
Ήταν η τέταρτη φορά στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, όπου διαπιστώθηκε δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής και εκλεκτορικής πλειοψηφίας, καθώς ο Γκορ είχε 540.000 ψήφους περισσότερες σε εθνικό επίπεδο. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 1824, το 1876 και το 1888. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου