17 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 17 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο σημαντικοί αθλητές του ελληνικού στίβου έχουν σήμερα γενέθλια:  η σφαιροβόλος Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (γενν. το 1980) και ο ακοντιστής Κώστας Γκατσιούδης, ο οποίος γεννήθηκε την ίδιας ακριβώς ημέρα με τον τηλεπαρουσιαστή Γρηγόρη Αρναούτογλου (17 Δεκεμβρίου 1973). Γενέθλια έχει σήμερα και η ηθοποιός και μοντέλο Μίλα Γιόβοβιτς (γενν. το 1975), αλλά και ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ (17.12.1987), ο Αμερικανός στρατιώτης που έχει συλληφθεί με την κατηγορία ότι διέρρευσε απόρρητα στοιχεία στον ιστότοπο WikiLeaks.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σήμερα είναι η εθνική εορτή του Μπουτάν. Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, ο Gongsa Ugyen Wangchuck έγινε ο πρώτος βασιλιάς της χώρας, ενώνοντας τα τοπικά βασίλεια, που βρίσκονταν σε διαρκείς πολέμους μεταξύ τους. Από τότε ξεκίνησε και η δυναστεία των Wangchuck, που κυβερνούν το Μπουτάν (ή "Dryukyul" στην τοπική γλώσσα, δηλαδή "Γη των Δράκων") μέχρι σήμερα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - Ελλάδα: 
Στις 17 Δεκεμβρίου 1997, ένα Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου Γιάκοφλεφ με 67 επιβάτες, οι 40 εκ των οποίων Έλληνες, που εκτελούσε το δρομολόγιο Οδησσός-Θεσσαλονίκη, κατέπεσε στα Πιέρια όρη λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη προσγείωση του.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2003, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις ποινές στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Νοέμβρη. Από τους 18 κατηγορουμένους, ποινές επιβλήθηκαν στους 14, ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν αθώοι. Πάντως, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχει πλέον αποφυλακιστεί. Η δίκη ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου της ίδια χρονιάς και διήρκεσε περισσότερους από 9 μήνες. Ένα αφιέρωμα στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - Κόσμος:
Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, οι αδελφοί Ράιτ (Όλβιρ και Γουίλμπουρ Ράιτ) πραγματοποίησαν στο Κίτι Χοκ της Βόρειας Καρολίνας την πρώτη πετυχημένη αεροπορική πτήση στον κόσμο. Οι δοκιμαστικές πτήσεις τους δεν διήρκεσαν περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, ούτε διένυσαν απόσταση μεγαλύτερη από 256 μέτρα, όμως το κατόρθωμα τους ήταν σπουδαίο κι επέφερε κοσμογονική αλλαγή στον τρόπο που θα επικοινωνούσαν και θα ταξίδευαν πλέον οι άνθρωποι. 
Ένα αφιέρωμα στη πρώτη αεροπορική πτήση στην Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, ένας 26χρονος Τυνήσιος μικροπωλητής, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξευτελιστική αντιμετώπιση που του επιφύλαξε μία δημόσια υπάλληλος, ένα σύνηθες φαινόμενο στο διεφθαρμένο καθεστώς του Μπέν Άλι. Ο ίδιος θα έχανε τη μάχη με το θάνατο στις 4 Ιανουαρίου, όμως η φλόγα της εξέγερσης είχε ήδη ανάψει πρώτα στην πόλη του, το Σίντι Μπουζίτ, και στη συνέχεια σε ολόκληρη την Τυνησία. Ο απελπισμένος εκείνος νεαρός άνδρας πυροδότησε χωρίς να το γνωρίζει ένα κίνημα αμφισβήτησης και εξέγερσης στον αραβικό κόσμο, γνωστό και ως "Αραβική Άνοιξη".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - τηλεόραση:
Στις 17 Δεκεμβρίου 1989, προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων "Σίμπσονς". Η σειρά, που ήδη διανύει την 24η σαιζόν και είναι η μακροβιότερη στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης (στο prime-time) έχει προκαλέσει συχνά αντιδράσεις για τη σατιρική και έντονα καυστική ματιά της στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία. 
Ο Ματ Γκρένινγκ, δημιουργός της σειράς, αποκάλυψε σε συνέντευξη του μια σειρά από ενδιαφέροντα μυστικά των "Σίμπσονς", τα οποία μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου