21 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 21 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η Μιρέλλα Μανιάνι, πρώην πρωταθλήτρια και κάτοχος ολυμπιακών μεταλλίων στον ακοντισμό, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1976. Από τον καλλιτεχνικό χώρο γενέθλια έχουν η Τζέιν Φόντα (γενν. το 1937), ο Σάμιουελ Τζάκσον (1948) και ο "Τζακ Μπάουερ" Κίφερ Σάδερλαντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1966. Επίσης, μια μέρα σαν κι αυτή, στις 21 Δεκεμβρίου 1818 γεννήθηκε η Αμαλία, σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον κόλπο της Γουινέας στη δυτική Αφρική, γιορτάζεται η επέτειος από την ανακάλυψη του νησιού του Αγίου Θωμά, στις 21 Δεκεμβρίου 1471. Το νησί πήρε την ονομασία του "άπιστου Αποστόλου", επειδή εκείνη την εποχή (και μέχρι το 1970) η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιόρταζε τη μνήμη του στις 21 Δεκεμβρίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 21 Δεκεμβρίου 1963, συνέβησαν σοβαρότατα επεισόδια στην Κύπρο μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας. Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώματα της 21ης Δεκεμβριου, όταν η αστυνομική περίπολος επιχείρησε έρευνα σε δύο κατοίκους της Λευκωσίας τουρκοκυρπιακής καταγωγής, οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι. Εκείνοι αρνήθηκαν τον έλεγχο, ενώ σύντομα μια ομάδα 100 με 150 Τουρκοκυπρίων συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού της κυπριακής πρωτεύουσας. Επακολούθησε συμπλοκή με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Τουρκοκυπρίων (ένας άνδρας 25 και μια γυναίκα 35 ετών) και τον τραυματισμό άλλων έξι ατόμων (οι τρεις ελληνικής και οι τρεις τουρκικής καταγωγής). Τις επόμενες ώρες η κατάσταση έγινε εκρηκτική με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και με καταγγελίες για αναίτιες δολοφονικές επιθέσεις τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ οι ταραχές συνεχίστηκαν επί τρεις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου