22 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 22 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο ηθοποιός Ραλφ Φάινς γίνεται 50 ετών, ενώ 40 ετών γίνεται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Βανέσσα Παραντί, στην Ελλάδα γνωστή περισσότερο ως η επί σειρά ετών πρώην σύντροφος του Τζόνι Ντεπ. Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα και ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε, ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής που έκανε καριέρα στη χώρα μας κυρίως με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, γίνεται 34 ετών. 
Μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924), αλλά και ο Έλληνας αγωνιστής και πολιτικός Νίκος Μπελογιάννης (1919-1952). Με την εκτέλεση του για λόγους που σχετίζονταν ευθέως με τα πολιτικά του φρονήματα - παρά τη διεθνή κατακραυγή - ο Μπελογιάννης θα γινόταν σύμβολο της αντικομμουνιστικής υστερίας και φρενίτιδας που είχε καταλάβει την πολιτική ελίτ της χώρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Οι Έλληνες είχαν χωριστεί αυθαίρετα σε "πατριώτες" και "προδότες" με βάση απλά και μόνο τα πολιτικά τους φρονήματα, ενώ άνθρωποι που αγωνίστηκαν κατά των ναζιστικών στρατευμάτων εκτελούνταν σχεδόν στα κρυφά και με συνοπτικές διαδικασίες, την ώρα που όσοι καταδικάστηκαν ως δωσίλογοι και συνεργάτες των κατακτητών απολάμβαναν το δημοκρατικό προνόμιο της απονομής χάριτος.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ζιμπάμπουε γιορτάζεται η Ημέρα της Εθνικής Ενότητας, η οποία αναφέρεται στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο αντίπαλων πολιτικών σχηματισμών της χώρας, σαν σήμερα το 1987, τερματίζοντας έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο στην επαρχία Matabeleland, στη δυτική Ζιμπάμπουε.
Στην Ινδονησία η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί εθνική εορτή, αλλά είναι η γιορτή της μητέρας (Hari Ibu). Παλιότερα, σήμερα εορταζόταν η γιορτή της γυναίκας, προς τιμήν του πρώτου ινδονησιακού γυναικείου Κογκρέσου, που συγκλήθηκε το 1928 και διεκδίκησε τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην ινδονησιακή κοινωνία. Ωστόσο, με τα χρόνια απέκτησε το σύγχρονο περιεχόμενο της. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 22 Δεκεμβρίου 1894, το Στρατοδικείο της Γαλλίας καταδίκασε σε εξορία το λοχαγό Άλφρεντ Ντρέιφους,, ο οποίος είχε συλληφθεί λίγους μήνες νωρίτερα (15 Οκτωβρίου 1894) με την κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας". Ο Ντρέιφους δεν είχε καμιά εμπλοκή με την υπόθεση, όμως η έρευνα τον κατέδειξε ως ένοχο μόνο και μόνο επειδή ήταν Αλσατός και μιλούσε γερμανικά - η κατηγορία αφορούσε την αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών στους Γερμανούς - κι επιπρόσθετα, ο Ντρέιφους ήταν Εβραίος, επομένως "εν δυνάμει προδότης", σύμφωνα με το ρατσιστικό ντελίριο μερίδας της γαλλικής κοινής γνώμης εκείνης της εποχής. 
Η "υπόθεση Ντρέιφους" θα αποκτούσε νέα διάσταση - την πραγματική - όταν τρία χρόνια αργότερα θα έρχονταν στο φως στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητα του λοχαγού και όταν ασχολήθηκε μαχητικά με την υπόθεση ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, ο οποίος υπέγραψε το άρθρο "J' accuse..." ("Κατηγορώ..."), το οποίο δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 1898 στην εφημερίδα L' Aurore. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη και να εμπλακεί σε δικαστική περιπέτεια ακόμη και ο ίδιος ο Ζολά μέχρι να αποδειχτεί χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας η αθωότητα του Ντρέιφους, στον οποίο απονεμήθηκε χάρη στις 19 Σεπτεμβρίου 1899, ενώ μόλις στις 12 Ιουλίου 1906 αποκαταστάθηκε η τιμή του, ύστερα από απόφαση του γαλλικού Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία "σε τελική ανάλυση, η κατηγορία κατά του Ντρέιφους δεν ευσταθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου