27 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 27 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Στις 27 Δεκεμβρίου 1950 γεννήθηκε στη Θήβα η τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου. Γενέθλια έχουν επίσης οι διεθνούς φήμης Γάλλοι ηθοποιοί Μισέλ Πικολί (87 ετών) και Ζεράρ Ντεπαρτιέ (64 ετών).
Άλλες σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν μια μέρα σαν τη σημερινή, αλλά δεν βρίσκονται σήμερα στην ζωή, υπήρξαν: η Γερμανίδα ηθοποιός: Μάρλεν Ντίντριχ (1901-1992), ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ (1822-1895), γνωστός και ως ο "πατέρας της μικροβιολογίας", και, τέλος, ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ (1571-1630).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Βόρειο Κορέα γιορτάζεται ως αργία η Ημέρα του Συντάγματος. Σαν σήμερα το 1972, τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο έχει αναθεωρηθεί τρεις φορές μέχρι σήμερα.
Καθώς σήμερα έχει πανσέληνο, στη Σρι Λάνκα γιορτάζεται ακόμη μία Ημέρα Poya, και πιο συγκεκριμένα η Ημέρα Unduvap Poya. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στην καλόγρια Sanghamittha, κόρη του Ινδού αυτοκράτορα Ashoka, η οποία ήρθε στο νησί το 288 π.Χ. φέρνοντας μαζί της ένα κομμάτι από το δέντρο, κάτω από το οποίο ο Βούδας κατέκτησε τη νιρβάνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Sanghamittha βοήθησε στη διάδοση και την καλλιέργεια του συγκεκριμένου δέντρου στη Σρι Λάνκα, ενώ οργάνωσε κι ένα τάγμα γυναικών μοναχών, αφιερωμένων στον Βούδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 27 Δεκεμβρίου 1979, εκδηλώθηκε η σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν με την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της χώρας Χαφιζουλάχ Αμίν, ο οποίος δικάστηκε και εκτελέστηκε αυθημερόν, και την αντικατάσταση του από τον φιλοσοβιετικό Μπαμπράκ Καρμάλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Τας", η σοβιετική επέμβαση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Αφγανιστάν, κάτι που συνιστά άτοπο από μόνο του, εφόσον σκοπός της επέμβασης ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης.
Στις 27 Δεκεμβρίου 2007, η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε ύστερα από βομβιστική επίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση, μόλις δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Κατά το παρελθόν, η Μπούτο, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικής χώρας, κυβέρνησε το Πακιστάν περίπου πέντε χρόνια (σε δύο θητείες), ενώ από το 1998 ζούσε αυτοεξόριστη στο εξωτερικό, ύστερα από τις εναντίον της κατηγορίες για διαφθορά. Στο Πακιστάν επέστρεψε μόλις 70 ημέρες πριν τη δολοφονία της, μετά τη χορήγηση αμνηστίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου