5 Δεκεμβρίου 2012

Τότε, που ένας άνδρας 45 ετών θεωρείτο παππούς!

Πριν από 100 (και κάτι) χρόνια, ο 49χρονος σήμερα Μπραντ Πιτ θα θεωρούνταν "παππούς"!

Στη σημερινή εποχή ο 45αρης δεν θεωρείται γέρος. Σε καμία δε περίπτωση δεν μπορείς να τον πεις και παππού. Ούτε και θα μπορούσε να είναι παππούς μιας κοπέλας αρκετά μεγάλης, ώστε να έχει παντρευτεί. Αν ρωτήσεις τους ανθρώπους της τηλεόρασης, θα σου πουν ότι ο 45αρης είναι έστω και οριακά νέος, αφού περιλαμβάνεται στο πολύτιμο νεανικό κοινό (18-45 ετών). Αν δε ρίξουμε μια ματιά στους αστέρες του Χόλιγουντ και ξεκινήσουμε από τον 50αρη Τομ Κρουζ και καταλήξουμε στον 49χρονο Μπραντ Πιτ, θα λέγαμε ότι ο 45αρης είναι ακόμη... τζόβενο.
Βέβαια, πριν από πολλά πολλά χρόνια, στα τέλη του 19ου αιώνα, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο μέσος όρος της ζωής των ανθρώπων ήταν πολύ μικρότερος, οι άνθρωποι παντρεύονταν σε μικρότερη ηλικία, ενώ οι άντρες δεν περιποιούνταν ιδιαίτερα την εξωτερική τους εμφάνιση. Ο άντρας-μετροσέξουαλ δεν υπήρχε ούτε καν στην πιο τρελή φαντασία. Ωστόσο, ένα στοιχείο που παρέμεινε ίδιο από τα χρόνια εκείνα μέχρι τις μέρες μας, είναι η τάση των πιο ώριμων ανδρών να γοητεύονται και να θέλουν να γοητεύσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τις νεαρές κοπελίτσες.
Με αυτούς τους 45αρηδες ασχολήθηκε ο συγγραφέας Ιωάννης Κονδυλάκης (με το ψευδώνυμο "Βαρδής Γυπάρης") σ' ένα σύντομο, σατιρικό κειμενάκι, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ στις 10 Ιουλίου 1894. Τίτλος της μικρής ιστοριούλας ήταν: "ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ ΜΑΣ - Ο Παππούς". Διαβάστε την (προσαρμοσμένη στη δημοτική γλώσσα) και κάντε τις συγκρίσεις της εποχής εκείνης με τη σημερινή. 

ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ ΜΑΣ
Ο Παππούς
Έχει φθάσει τα σαράντα πέντε, ζυγίζει ογδόντα πέντε οκάδες (περίπου 108 κιλά), έχει τέσσερα πηγούνια, από τα οποία το τέταρτο αποτελείται από το στομάχι του σε φάση ανάπτυξης, δύο μάτια απροσδιόριστου χρώματος, μια φαλάκρα που μοιάζει με οροπέδιο, ντύνεται σαν νεαρός δεκαοκτώ ετών και έχει την ιδέα ότι οι γυναίκες τρελαίνονται για το χαριτόβρυτο υποκείμενο του. 
Προχθές, ενώ καθόμασταν στο Φάληρο, διέκρινα ότι μια νεαρή κυρία, που ερχόταν από το σιδηρόδρομο με τον επίσης νεαρό σύζυγο της, παρατηρούσε με πολλή επιμονή το φίλο μου. Αφού κάθισε σε μικρή απόσταση από εμάς, εξακολουθούσε να του ρίχνει βλέμματα, τα οποία άρχισαν να με σκανδαλίζουν. 
Ο φίλος μου, ο οποίος είχε ήδη αντιληφθεί το ενδιαφέρον εκείνο και είχε δώσει στα μάτια του την λιωμένη έκφραση, ενώ το χέρι του διευθετούσε το μικρό μαύρο μουστάκι του, έσκυψε και μου ψιθύρισε: 
- Κοίτα, μου ρίχτηκε αυτός ο άγγελος.
Αλλά εκείνη τη στιγμή ο άγγελος, αφού έδειξε με νεύμα στο σύζυγο της τον χοντρό μου φίλο, είπε αρκετά μεγαλόφωνα, ώστε την ακούσαμε:
- Πώς μοιάζει με τον παππού!

Αν πάλι θέλετε να διαβάσετε το αυθεντικό κείμενο του Κονδυλάκη, στην καθαρεύουσα, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου