7 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 7 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή "του οσίου πατρός ημών Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων, και του οσίου πατρός ημών Γρηγορίου, του εν Άθω".


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο αιρετικός Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928. Γνωστοί Έλληνες που έχουν σήμερα τα γενέθλια τους είναι: ο συνθέτης και τραγουδιστής Λάκης Παπαδόπουλος (γενν. το 1948), ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς (γενν. το 1952), ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού (και του ΠΑΟΚ για σύντομο διάστημα) Λάμπρος Χούτος (33 ετών) και η τραγουδίστρια Χρύσπα, που σήμερα συμπληρώνει την τρίτη δεκαετία της ζωής της.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Γκάνα, την πρώτη Παρασκευή του Δεκέμβρη είναι η Ημέρα των Αγροτών. Η γιορτή καθιερώθηκε το 1985 με αφορμή τα 3 χρόνια ξηρασίας που είχαν προηγηθεί και θέλει να υπογραμμίσει τους αγώνες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κατά την εργασία τους.
Στο Κιριμπάτι, την πρώτη Παρασκευή του Δεκέμβρη γιορτάζεται η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ειρήνης ως εθνική εορτή. Αφορμή αποτελεί η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου.
Στα νησιά Μάρσαλ σήμερα είναι η Ημέρα του Ευαγγελίου. Πρόκειται για μια γιορτή αντίστοιχη της αμερικανικής Ημέρας των Ευχαριστιών, αφιερωμένη, όμως, στους πρώτους ιεραποστόλους που έφτασαν στα συγκεκριμένα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού.
Στο Ανατολικό Τιμόρ η 7η Δεκεμβρίου ονομάζεται Ημέρα των Εθνικών Ηρώων. Σαν σήμερα, το 1975, ο ινδονησιακός στρατός εισέβαλε στην πρώην πορτογαλική αποικία. Από τότε μέχρι το 2002, οπότε το Ανατολικό Τιμόρ έγινε ανεξάρτητο κράτος, αποτελούσε τμήμα της Ινδονησίας.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας. Ένα αφιέρωμα στα θανατηφόρα δυστυχήματα της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας, μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 εκδηλώθηκε η ιαπωνική επίθεση στο αμερικάνικο ναύσταθμο του Περλ Χάρμπορ (στα νησιά της Χαβάης), μια πρόσκαιρη στρατιωτική επιτυχία του ιαπωνικού στρατού που προκάλεσε βαριές απώλειες στην αμερικανική πλευρά, σόκαρε την κοινή γνώμη στη χώρα και οδήγησε στην είσοδο των ΗΠΑ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1965 έγινε αμοιβαία άρση των αναθεμάτων του 1054, που επέφεραν το οριστικό σχίσμα μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Αθηναγόρα και τον Πάπα της Ρώμης Παύλο Στ΄. Ο πρώτος βρισκόταν στον Πατριαρχικό Ναό της Κωνσταντινούπολης, όπου τελέσθηκε ειδική λειτουργία, και ο δεύτερος στο Βατικανό, στα πλαίσια της Συνόδου που βρισκόταν σε εξέλιξη. Σε δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε: "Ευχαριστούμε τη Θεία Πρόνοια για τη σημερινή ημέρα και εκφράζω την αναγνώριση μου για τις υπηρεσίες του Πάπα Παύλου του Στ΄, του αξιαγάπητου και σεβαστού Ποντίφικα. Γράφουμε σήμερα μια όχι μόνο σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας, αλλά και μια σελίδα στην ιστορία της καρδιάς μας".
Στις 7 Δεκεμβρίου 1974, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος επέστρεψε στο πολύπαθο νησί για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που τον ανέτρεψε και οδήγησε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Διακόσιοι πενήντα χιλιάδες Ελληνοκύπριοι τον υποδέχθηκαν επευφημώντας τον, ενώ ο Μακάριος εκφώνησε ομιλία από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, ενώ πίσω του διακρίνονταν οι οπές που δημιουργήθηκαν στους τοίχους. από βλήματα κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
"Η χούντα στην Ελλάδα έπεσε, αλλά το αντίτιμο της ήταν η καταστροφή που επήλθε στην Κύπρο. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα ας αποτελέσει παρηγοριά μέσα στη συμφορά μας. Είμαι κυριευμένος από πολλά αντίθετα συναισθήματα αυτήν τη στιγμή. Χαίρομαι που είμαι πίσω στην Κύπρο, αλλά λυπούμαι διότι δεν είναι πια η όμορφη και ευημερούσα νήσος, που ήταν μέχρι το εγκληματικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακάριος.
(Σχετικά θέματα:  Ιστορικές ομιλίες: Το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και Το Κυπριακό Ζήτημα: μια σύντομη ιστορική αναδρομή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου