9 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 9 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012 και από την Εκκλησία γιορτάζεται "Η Σύλληψις της αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ισούρ Ντανιέλοβιτς, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1919. Γενέθλια έχουν επίσης οι ηθοποιοί Τζον Μάλκοβιτς (59 ετών) και η ντέιμ Τζούντι Ντέντς (79). Μια μέρα σαν τη σημερινή, γεννήθηκε ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Τζον Κασσαβέτης (9.12.1929-3.2.1989), αλλά και ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης (9.12.1859-3.1.1951)
Ο Δροσίνης συνεργάστηκε με το περιοδικό και την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, της οποίας άλλωστε διετέλεσε διευθυντής επί σειρά ετών. Μάλιστα, το 1883 βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο του πρώτου διαγωνισμού διηγήματος της ΕΣΤΙΑΣ, με το διήγημα του "Χρυσούλα". Στις 23 Νοεμβρίου 1886, δημοσιεύτηκε στην ΕΣΤΙΑ το ποίημα "Ελπίς" του Δροσίνη, που θα μπορούσε να θεωρηθεί επίκαιρο και σήμερα:
ΕΛΠΙΣ
Όσοι κι αν είν' οι πόνοι μου στην ξενιτειά μου, όσοι,
Μα κάποια ελπίδα έρχεται παρηγοριά να δώσει:
Ξεύρω πως η αγάπη μου στα στήθη σου κρυμμένη,
Πάντοτ' η ίδια ακοίμητη κι ολόφωτη θα μένει.
Κι όταν περάσουν μια φορά του χωρισμού τα χρόνια
Θε να μου φέρει τη χαρά παντοτινή, αιώνια.

Έτσι στις βροχερές νυχτιές αγριωπού χειμώνος
Ο ταξιδιώτης που γυρνά μες στο σκοτάδι μόνος
Ξεύρει πως λάμπουν άγρυπνα κι ολόφωτα εκεί πέρα,
Απάνω από τα σύννεφα και απ' τον θολόν αέρα
Τ' αστέρια που θα φέξουνε τον δρόμο του και πάλι
Όταν περάσει η συννεφιά και η ανεμοζάλη.




ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Τανζανία γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας, που αναφέρεται στην επέτειο ανεξαρτησίας της Ταγκανίκα, του ενός από τα δύο κράτη που συνέστησαν τη σημερινή Τανζανία - το άλλο είναι η Ζανζιβάρη. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1961, η Τανγκανίκα ήταν βρετανική αποικία. Στα πλαίσια των σημερινών εορτασμών, γίνεται η μεταφορά αναμμένης δάδας στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο, κάτι που συμβολίζει την ελευθερία των αφρικανικών λαών.
Στο κράτος Αντίγκουα και Μπαρμπούντα της Καραϊβικής γιορτάζεται η Ημέρα των Εθνικών Ηρώων: 
- ο σερ V.C. Bird (1910-1999), ο ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία από τη Βρετανία και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας (η σημερινή ημερομηνία επελέγη για εορτασμό της Ημέρας των Εθνικών Ηρώων, επειδή ο Bird γεννήθηκε σαν σήμερα)
- ο σερ Vivian Richards, αθλητής του κρίκετ. που θεωρείται ως ένας από τους πέντε καλύτερους όλων των εποχών παγκοσμίως (είναι ο μοναδικό εν ζωή "Εθνικός Ήρωας" της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα)
- η ντέιμ Georgiana Nellie Robinson (1880-1972), εκπαιδευτικός και υπερασπίστρια του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
- ο βασιλιάς “Prince Klass” Court, ηγέτης εξέγερσης των σκλάβων (το 1736), που οδήγησε σε κατάργηση της δουλείας
- ο σερ George H. Walter (1928-2008), δεύτερος πρωθυπουργός της χώρας και υπέρμαχος του αγώνα της ανεξαρτησίας
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς. Το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι: "Δράσε εναντίον της διαφοράς σήμερα".


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - έθιμα/φαγητό:
Σήμερα, γιορτή της Αγίας Άννας, στις σκανδιναβικές χώρες ξεκινάει η παρασκευή του Lutefisk (ή Lutfisk ή Ludfisk), το οποίο αποτελεί παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό των χωρών της περιοχής. Αποτελείται από ψάρι, συνήθως βακαλάο (είτε παστό είτε ανάλατο), και αλισίβα, δηλαδή ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται από βρασμένο νερό και και στάχτη από καυσόξυλα, ενώ στη Φινλανδία χρησιμοποιούν στάχτη από σημύδα. 
Ο μπακαλιάρος παραμένει σε κρύο νερό (που ανανεώνεται καθημερινά) για 5 με 6 ημέρες και στη συνέχεια βυθίζεται στο μείγμα από κρύο νερό και αλισίβα, όπου παραμένει για άλλο ένα διήμερο. Το ψάρι χάνει πάνω από τις μισές πρωτεΐνες του, ενώ γίνεται ζελώδες και καυστικό. Παραμένει σε κρύο νερό (που αλλάζει καθημερινά) για άλλες 4 με 6 ημέρες και στη συνέχεια μπορεί να μαγειρευτεί, μόνο που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά το μαγείρεμα, προκειμένου να μη διαλυθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου