12 Δεκεμβρίου 2012

Το νεκροταφείο που αποτελεί δημοφιλή τουριστική ατραξιόν.


Κάθε φορά που σχεδιάζουμε να ταξιδεύσουμε σ' ένα άγνωστο μέρος και θέλουμε να μάθουμε τα αξιοθέατα του, σίγουρα το μόνο που δεν σκεφτόμαστε είναι το.. νεκροταφείο. Πάντως, στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, το κοιμητήριο Presbitero Matias Maestro, ένα από τα παλιότερα της Λατινικής Αμερικής, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τολμηρούς τουρίστες, που δεν φοβούνται να κάνουν μια νυχτερινή βόλτα τρίωρης διάρκειας ανάμεσα σε τάφους και να μάθουν για την ιστορία της χώρας.
Το κοιμητήριο υποδέχτηκε τον πρώτο του μόνιμο κάτοικο το 1808. Έκτοτε μέχρι σήμερα περισσότερες από 220.000 ταφές πραγματοποιήθηκαν στα 54 στρέμματα της συνολικής έκτασης του. Πρόεδροι, ήρωες πολέμου, ιερείς, ποιητές, τοπικοί άρχοντες βρίσκονται θαμμένοι εκεί. Οι τάφοι τους δίνουν μια πρώτης τάξεως αφορμή για την εξιστόρηση της τοπικής ιστορίας σε όσους επισκέπτες θέλουν να τη μάθουν. Και όλα αυτά μέσα σε μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, για όσους λατρεύουν τις ιστορίες φαντασμάτων. 
Στην είσοδο του νεκροταφείου, ένας ηθοποιός ντυμένος σαν Χάρος και μ' ένα δρεπάνι στο χέρι υποδέχεται τους τουρίστες. Ο ξεναγός παίζει με τους επισκέπτες κάνοντας ενίοτε τρομακτικές ερωτήσεις, που προκαλούν σε μερικούς από αυτούς ανατριχίλες, αλλά τους αρέσει. Τα μόνα φώτα που ανάβουν είναι αυτά των κινητών τηλεφώνων.
Ο δημοφιλέστερος τάφος δεν ανήκει σε κάποιον ήρωα, αλλά σ' ένα παιδί, τον Ρικάρντο Εσπιέλ, που πέθανε πριν από 119 χρόνια, σε ηλικία μόλις 6 ετών. Πολλά θαύματα έχουν συνδεθεί με τον τάφο του, το μαρμάρινο άγαλμα του οποίου είναι γεμάτο από γραβάτες, που αφήνουν ως τάματα οι πιστοί. Στη λαϊκή συνείδηση, ο Ρικάρντο Εσπιέλ είναι ένας άγιος, αν και δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ενώ καθημερινά γυναίκες έρχονται και περιποιούνται ή προσφέρουν λουλούδια και σημειώματα στον τάφο του.
Σίγουρα η περιήγηση στο νεκροταφείο της Λίμα δεν είναι για όλους. Πολλοί ίσως να θεωρούν το εγχείρημα ως μακάβριο. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι λείπει η φαντασία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση τουριστών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου