22 Δεκεμβρίου 2012

Η αναχρονιστική δικαστική απόφαση που επιτρέπει στους εργοδότες ν' απολύουν τις γυναίκες υπαλλήλους, επειδή απλά τους σηκώθηκε!


Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προσφέρουν έναν κάκιστο παράδειγμα εργατικής νομοθεσίας στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς σε πολλές πολιτείες επιτρέπεται η απόλυση εργαζομένων για οποιονδήποτε λόγο, όσο παράλογος κι αν είναι αυτός. Κι όλα αυτά με τη σύμφωνα γνώμη των δικαστηρίων, τα οποία συχνά δικαιώνουν αυτήν την απόλυτη ελευθερία των εργοδοτών, όπως στην περίπτωση ενός οδοντιάτρου που απέλυσε μια βοηθό του επειδή ήταν... πολύ ελκυστική!

Το περιστατικό συνέβη στην Άιοβα. Η υπάλληλος που απολύθηκε, η 32χρονη Μελίσσα Νέλσον, εργαζόταν στον πρώην εργοδότη της, τον 53χρονο Τζέιμς Νάιτ, επί 10 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του οδοντιάτρου, ωστόσο, τα σεξουαλικά του ένστικτα ξύπνησαν μόλις τους τελευταίους μήνες, λόγω των εφαρμοστών ρούχων της πρώην βοηθού του, η οποία να σημειωθεί ότι δεν φλέρταρε ποτέ τον εργοδότη της, όπως και ο ίδιος ο Νάιτ παραδέχεται.. 
Ο οδοντίατρος φέρεται να είχε προειδοποιήσει τη Νέλσον πως όταν το παντελόνι του "φούσκωνε", σήμαινε ότι εκείνη τον ερέθιζε με το προκλητικό ντύσιμο της, ενώ στο σύζυγό της ομολόγησε ότι φοβόταν πως ήταν έτοιμος να "την πέσει" στη γυναίκα του!. Αντί, όμως, η Νέλσον να του κάνει μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, τελικά απολύθηκε.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας δικαίωσε ομόφωνα (7-0) την εξωφρενική αίτια απόλυσης που επικαλέστηκε ο εν λόγω οδοντίατρος. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι εργοδότες επιτρέπεται ν΄απολύουν όσους υπαλλήλους θεωρούν ότι είναι "ακαταμάχητα ελκυστικοί", ακόμη κι αν οι απολυμένοι υπάλληλοι δεν επέδειξαν την παραμικρή διάθεση να "την πέσουν" ή έστω να φλερτάρουν τον εργοδότη τους. 
Κι επειδή, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια από τις πολλές παρενέργειες αυτής της απόφασης μπορεί να είναι η αύξηση των εργασιακών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, το δικαστήριο προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει περί του αντιθέτου υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους απολύσεις δεν γίνονται βάσει του φύλου, αλλά των συναισθημάτων! Να σημειωθεί, πάντως, ότι και τα 7 μέλη του δικαστηρίου ήταν... άνδρες.
Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του "δικαιωμένου" οδοντιάτρου δηλώνει χαρούμενος και αξιολογεί την απόφαση ως νίκη υπέρ των οικογενειακών αξιών, την ώρα που η δικηγόρος της γυναίκας που απολύθηκε, προειδοποιεί ότι με την απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Άιοβα ουσιαστικά στοχοποιεί τις γυναίκες ως υπεύθυνες, επειδή ορισμένοι άνδρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις σεξουαλικές ορμές τους. Αυτό είναι ένα σκεπτικό που θα μπορούσε να επικαλεστεί ένα δικαστήριο των Ταλιμπάν και όχι ένα δικαστήριο που θέλει να λέγεται σοβαρό.
Όμως, ο σεξισμός δεν είναι η μόνη παρενέργεια. Μ' ένα τέτοιο ασαφές σκεπτικό, μπορεί ο κάθε εργοδότης της συγκεκριμένης πολιτείας να προβάλλει ψευδώς το επιχείρημα ότι δήθεν ερεθίζεται σεξουαλικά από κάποιον ή κάποια υπάλληλο και να απολύει όποιον και όποτε θέλει. Ποιος θα μπορεί να το ελέγξει αν όντως ισχύει ένας τέτοιος - ούτως ή άλλως απαράδεκτος και αναχρονιστικός - ισχυρισμός; 

Πηγή: FoxNews

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου