15 Δεκεμβρίου 2012

Οι σημαντικότερες περιπτώσεις μαζικών δολοφονιών στα αμερικανικά σχολεία

Τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας στα σχολεία των ΗΠΑ έχουν πάρει τη μορφή μάστιγας τα τελευταία χρόνια. Ήδη το 1978, τρία εκατομμύρια παιδιά έπεφταν θύματα ενδοσχολικής βίας και η κατάσταση έκτοτε χειροτέρευσε δραματικά. Τραγικότερα όλων είναι τα περιστατικά μαζικών δολοφονιών μέσα στα σχολεία και μάλιστα κυρίως με δράστες μαθητές, οι οποίοι δεν διστάζουν να σηκώσουν το όπλο και να αφαιρέσουν την ζωή των συμμαθητών και των δασκάλων τους. Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά περιστατικά.

1 Αυγούστου 1966: Ο Τσαρλς Γουάιτμαν, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στην πόλη Όστιν, άνοιξε πυρ από τον πύργο του ρολογιού σκοτώνοντας 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 32 μέσα και γύρω του Πανεπιστημίου. 

2 Φεβρουαρίου 1996: Στο Frontier Middle School που βρίσκεται στο Μόζες Λέικ της πολιτείας της Ουάσιγκτον, ο 14χρονος Μπάρι Ντέιλ Λουκαΐτης την καθηγήτρια της άλγεβρας και δύο συμμαθητές του την ώρα του μαθήματος. Κράτησε τους υπόλοιπους συμμαθητές του ως όμηρους για δέκα λεπτά, μέχρι που ένας καθηγητής γυμναστικής κατάφερε να τον αφοπλίσει. Ο Λουκαΐτης καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 205 χρόνια κάθειρξη.

1 Οκτωβρίου 1997: Ο 16χρονος Λουκ Γούντχαμ σκότωσε δύο και τραυμάτισε άλλους επτά μαθητές του Γυμνασίου Περλ στο Μισισίπι. Νωρίτερα, είχε μαχαιρώσει τη μητέρα του. Καταδικάστηκε σε ποινή τρις ισόβια και 140 χρόνια κάθειρξη.

1 Δεκεμβρίου 1997: Τρεις μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο Γυμνάσιο Χιθ του Γουέστ Παντούκαχ του Κεντάκι την ώρα της προσευχής. Δράστης ήταν ο 14χρονος Μάικλ Κάρνεαλ, ο οποίος διαγνώσθηκε ψυχικά ασθενής, ενώ σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, όπου θα παραμείνει μέχρι το 2023.

24 Μαρτίου 1998:  Τέσσερις μαθητές και μία δασκάλα σκοτώθηκαν στο "μεσαίο σχολείο" (ηλικίες 1-13 ετών) Γουεστσάιντ, στο Τζόουνσμπορο του Αρκάνσας. Δράστες ήταν ο 13χρονος Μίτσελ Τζόνσον και ο 11χρονος Άντριου Γκόλντεν, οι οποίοι πυροβολούσαν αδιακρίτως από παρακείμενους θάμνους, στους οποίους ήταν κρυμμένοι φορώντας ρούχα παραλλαγής. Ακόμη 10 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μέχρι να συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή μέχρι την ενηλικίωση τους. Σήμερα έχουν εκτίσει την ποινή τους, αν και εν τω μεταξύ έχουν συλληφθεί για μικρά αδικήματα.

21 Μαΐου 1998: Ο 15χρονος Κιπ Κίνκελ άνοιξε πυρ στο Γυμνάσιο Θέρτσον της πόλης Σπίρνγκφιλντ του Όρεγκον σκοτώνοντας δύο μαθητές και τραυματίζοντας άλλα 20 άτομα. Νωρίτερα, ο ανήλικος δράστης είχε σκοτώσει τους γονείς του. Ο Κίνκελ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 115 ετών.

20 Απριλίου 1999: Ο 18χρονος Έρικ Χάρις και ο 17χρονος Ντίλαν Κλέμπολτν σκότωσαν 12 συμμαθητές τους κι έναν δάσκαλο, ενώ τραυμάτισαν άλλους 26 στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν στην πόλη Λίτλτον του Κολοράντο. Οι δύο δράστες αυτοκτόνησαν στο χώρο της βιβλιοθήκης.

20 Μαΐου 1999: Ακριβώς ένα μήνα μετά το τραγικό περιστατικό στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν, ο 15χρονος Τόμας Σόλομον τζούνιορ πυροβόλησε έξι μαθητές του Γυμνασίου Χέριτατζ στο Κόνιερς της Τζόρτζια. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν νεκροί. Στη δίκη που ακολούθησε, ο Σόλομον καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση. Η ποινή στη συνέχεια μειώθηκε, ενώ το 2017 θα μπορέσει να ζητήσει ν' αποφυλακιστεί.

21 Μαρτίου 2005: Ο 16χρονος Τζέφρι Γουάιζ σκότωσε 5 συμμαθητές του, ένα δάσκαλο κι έναν άοπλο φρουρό σε Γυμνάσιο του Ρεντ Λέικ στη Μινεσότα, σε μια περιοχή όπου ζουν ιθαγενείς Αμερικανοί. Νωρίτερα, ο 16χρονος είχε σκοτώσει τον παππού και τη γιαγιά του, με τους οποίους μεγάλωνε, ενώ στο τέλος αυτοκτόνησε.

8 Νοεμβρίου 2005: Ο 14χρονος Κένεθ Μπάρτλεϊ τζούνιορ πυροβόλησε το διευθυντή του σχολείου και τους δύο υποδιευθυντές, ο ένας εκ των οποίων υπέκυψε. Το περιστατικό συνέβη στο Γυμνάσιο Κάμπελ στο Τζάκμπορο του Τενεσί. Ο δράστης αφοπλίστηκε από έναν δάσκαλο, ενώ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 45 ετών.

27 Φεβρουαρίου 2007: Ο Τ.Τζ. Λέιν, 18 ετών, εισήλθε στο Γυμνάσιο Τσάρντον του Οχάιο οπλισμένος με πιστόλι διαμετρήματος 22 εκατοστών κι ένα μαχαίρι. Πυροβόλησε έξι μαθητές στην καφετέρια και στο διάδρομο του σχολείου, οι τρεις εκ των οποίων έπεσαν νεκροί. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία σε απόσταση 1 μιλίου από το σχολείο, ενώ η δίκη του είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιανουάριο.

16 Απριλίου 2007: Ο Σέουνγκ-Χούι Τσο, φοιτητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια σκότωσε 32 φοιτητές και τραυμάτισε άλλους 17. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο περιστατικό βίας στα αμερικανικά σχολεία μέχρι σήμερα. Δύο χρόνια πριν το μαζικό αυτό έγκλημα, ο Τσο είχε κηρυχθεί "ψυχικά άρρωστος" και "επικείμενος κίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους" από δικαστήριο της Βιρτζίνια.

14 Φεβρουαρίου 2008: Ένας άνδρας εισέβαλε σε αίθουσα του Πανεπιστημίου του Βορείου Ιλλινόις την ώρα του μαθήματος, σκοτώνοντας πέντε φοιτητές και τραυματίζοντας άλλους δεκάξι. Ο ίδιος αυτοκτόνησε.

14 Δεκεμβρίου 2012: Το πιο πρόσφατο κρούσμα μαζικής δολοφονίας σε σχολείο στις ΗΠΑ σημειώθηκε στο Δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 26 άτομα σκοτώθηκαν, τα 20 εκ των οποίων ήταν παιδιά. Ο δράστης ονομαζόταν Άνταμ Λάνζα και αυτοκτόνησε, ενώ προηγουμένως είχε σκοτώσει τη μητέρα του, το πτώμα της οποίας βρέθηκε στο σπίτι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου