29 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί οι άνδρες γίνονται γκρινιάρηδες, όταν γερνούν;


Μήπως ο παππούς  - έστω ο 60άρης άνδρας - της διπλανής πόρτας σας έχει ταράξει στα κουδούνια και στις προτροπές "να φύγετε, να πάτε αλλού", χωρίς να του έχετε δώσει καμιά σοβαρή αφορμή; Αλήθεια, γιατί οι περισσότεροι άνδρες μιας άλφα ηλικίας έχουν συνέχεια ξινισμένα μούτρα και τρώγονται με τα ρούχα τους, κάτι σαν τους παππούδες του Μάπετ Σόου; Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ οι γυναίκες μάλλον γλυκαίνουν μεγαλώνοντας, με τους άνδρες - με την πλειοψηφία έστω - μοιάζει να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ποια είναι η εξήγηση;

Για όλα φαίνεται πως φταίει η τεστοστερόνη, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Όπως εξηγεί στο NBC News ο δρ. Ridwan Shabsigh, ουρολόγος στη Νέα Υόρκη, "η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που αναπτύσσεις τους μύες, ελαττώνει το σωματικό λίπος, επηρεάζει την ενέργεια και βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία. Επίσης, έχει και νευρο-ψυχωτικές επιδράσεις", όπως χαμηλή διάθεση και οξυθυμία, όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, οι άνδρες με λιγότερη τεστοστερόνη δυσκολεύονται περισσότερο να συγκεντρωθούν και αντίστοιχα γίνονται λιγότερο ανεκτικοί με τον περίγυρο τους - από την οικογένεια μέχρι τους συναδέλφους στο γραφείο ή τους ξένους. "Οτιδήποτε κι αν κάνουμε, γύρω μας έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι μερικές φορές μας εκνευρίζουν. Η ικανότητα μας να το ανεχτούμε όλο αυτό, ελαττώνεται, όταν πέφτουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης", διευκρινίζει ο δρ. Shabsigh. 
Η τεστοστερόνη μπορεί να πέσει σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα εξ αιτίας μεταβολικών ή νεφρικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης. Ωστόσο, ακόμη και σε υγιή άτομα, τα επίπεδα της αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά μετά το 60ο έτος της ηλικίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων, το 30% των ανδρών ηλικίας 75 ετών έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. 
Βέβαια, δεν πρέπει να υποτιμούμε και τον ψυχολογικό παράγοντα, ο οποίος επίσης επιδρά κάνοντας τους ηλικιωμένους περισσότερο γκρινιάρηδες, όταν βγαίνουν στη σύνταξη και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ζωής τους. Δεν αποκλείεται η γκρίνια να μην είναι τίποτε άλλο από μια μορφή εκδήλωσης υποβόσκουσας κατάθλιψης, οπότε το καλύτερο αντίδοτο στον μουρτζούφλη παππού της διπλανής πόρτας είναι μια αγκαλιά.

Πηγή: NBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου