4 Δεκεμβρίου 2012

Πώς το ουίσκι έσωσε έναν άνδρα από την τύφλωση και το θάνατο


Συνήθως το αλκοόλ θολώνει το μυαλό του ανθρώπου. Μας ζαλίζει και μας κάνει να τα βλέπει διπλά. Στην περίπτωση, όμως, ενός 65χρονου άνδρα από το Τανάκι της Νέας Ζηλανδίας, το ουίσκι - και μάλιστα εκλεκτής ποιότητας, πανάκριβο - ήταν που τον βοήθησε ν' ανακτήσει την όραση του, που κινδύνευσε να χάσει εξ αιτίας ενός άλλου ποτού!

Ο Denis Duthie είναι διαβητικός. Όταν, όμως, τον περασμένο Ιούνιο οι γονείς του γιόρτασαν τα 50 χρόνια του γάμου τους, ο 65χρονος άνδρας σκέφτηκε να το ρίξει λίγο έξω, παρακούοντας τις ιατρικές εντολές. Έτσι, παράλληλα με τα φάρμακα που έπαιρνε για το πρόβλημα υγείας του, θέλησε να πιει λίγα ποτηράκια από τη βότκα που του είχαν χαρίσει ως δώρο οι μαθητές του στο Western Institute of Technology του Νιου Πλίμουθ, όπου διδάσκει. 
Φυσικά, τα χάπια και το αλκοόλ δεν αποτελούν καλό συνδυασμό - ειδικά όταν το δεύτερο καταναλώνεται σε αυξημένη ποσότητα. Σύντομα, ο Duthie άρχισε να ζαλίζεται και να τα βλέπει όλα μαύρα, αν και η ώρα ήταν μόλις 3 και μισή το απόγευμα. Πιστεύοντας ότι ήταν κάτι παροδικό, έπεσε για ύπνο, ώστε να ξεκουράσει τον καταπονημένο οργανισμό του. Ωστόσο, όταν το επόμενο πρωί άνοιξε τα μάτια του, ένα μαύρο πέπλο εξακολουθούσε να καλύπτει τα πάντα. 
Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής. Οι γιατροί δεν του έδιναν πολλές πιθανότητες να επιζήσει και προετοίμαζαν τη σύζυγο του Duthie για το μοιραίο. Ο 65χρονος υποβλήθηκε σε εγχείριση. Ο χειρουργός, που αγνοούσε λεπτομέρεις για το τι προκάλεσε την τύφλωση, υπέθεσε ότι ο άνδρας είχε υποστεί δηλητηρίαση από φορμαλδεΐδη, η οποία προκαλείται από κατάποση μεθανόλης.
Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με χορήγηση αιθανόλης, η οποία περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά. Καθώς, λοιπόν, το Νοσοκομείο του Τανάκι δεν είχε επαρκή αποθέματα αιθανόλης, ένας γιατρός πετάχτηκε μέχρι μια κοντινή κάβα και αγόρασε ένα μπουκάλι ουίσκι - για την ακρίβεια, ένα Johnnie Walker Black Label. 
Μ' ένα σωληνάκι, οι γιατροί έριξαν λίγη ποσότητα από το ουίσκι στο στομάχι του άνδρα ελπίζοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ημέρες μέχρι ο 65χρονος ν' ανοίξει τα μάτια του και να διαπιστώσει ανακουφισμένος ότι τα έβλεπε όλα πεντακάθαρα. 
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αιθανόλη εμποδίζει την αιθανόλη να μεταβολιστεί σε φορμαλδεΐδη, που είναι επιβλαβής και μπορεί να προκαλέσει ακόμη τύφλωση. Όσον αφορά την αιτία που μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση, εκτιμούν ότι πρέπει να οφείλεται σε αλκοόλ που ζυμώθηκε χωρίς να τηρούνται οι βασικοί κανόνες, αλλά και από το συνδυασμό του με τη φαρμακευτική αγωγή του διαβητικού Denis Duthie, ο οποίος από τότε δεν έχει βάλει αλκοόλ στο στόμα του και συστήνει σε όλους τους διαβητικούς να είναι πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά το ποτό.

Πηγή: NZ Herald News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου