8 Δεκεμβρίου 2012

Η περίεργη υπόθεση εξαφάνισης ψαράδων που απασχολεί τα ρωσικά ΜΜΕ και παραπέμπει σε κανιβαλισμό.

Στις 8 Αυγούστου, τέσσερις ψαράδες από το χωριό Ντιπκούν της ρωσικής Άπω Ανατολής, ξεκίνησαν για ένα θαλάσσιο ταξίδι 300 χιλιομέτρων, το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει περισσότερες από δύο με τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν. Κάπου στην πορεία το καράβι τους παγιδεύτηκε, με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη τους για εβδομάδες σε μια από τις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη με θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Οι συγγενείς τους ειδοποίησαν τις αρχές μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Τελικά, οι δύο από τους ψαράδες εντοπίστηκαν σώοι πριν από λίγες ημέρες, ο τρίτος βρέθηκε νεκρός και ο τέταρτος αγνοείται. 

Η ταυτότητα του πτώματος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη από τις αρχές, όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έπεσε θύμα δολοφονίας. Μάλιστα, δίπλα στο πτώμα βρέθηκε ένα ξύλο, που εκτιμάται ότι αποτέλεσε το όπλο της εγκληματικής ενέργειας. Οι τομές που υπάρχουν στο σώμα του παραπέμπουν την αστυνομία στο εξαιρετικά πιθανό σενάριο του κανιβαλισμού, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ανώνυμες μαρτυρίες ότι εντοπίστηκαν κομμένα ανθρώπινα οστά και θραύσματα από κρανίο. Άραγε, παρόμοια τύχη είχε και ο τέταρτος της παρέας, που εξακολουθεί να αγνοείται; 
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τα σενάρια κάνουν λόγο για αναγκαστική δολοφονία και ανθρωποφαγία εκ μέρους των δύο διασωθέντων προκειμένου να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες, παρόλο που εξετάζεται το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων σε βάρος τους. Πάντως, οι δύο ψαράδες (Αλεξάντερ Αμπντουλάεφ, 37 ετών, και Αλεξέι Γκραντουλένκο, 35) βρέθηκαν εξαιρετικά αδυνατισμένοι, ενώ αρνούνται τις κατηγορίες τόσο για τη  δολοφονία όσο και για τον κανιβαλισμό. Ισχυρίζονται ότι οι τέσσερις είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες και ότι επέστρεφαν με τα πόδια, επειδή είχαν χάσει το όχημα τους. 
Στη συνέχεια, οι δυο τους (ο Αμπντουλάεφ και ο Γκρουλένκο) συνάντησαν μια ομάδα από χρυσοθήρες, οι οποίοι τους έδωσαν ρούχα και φωτιά για να ζεσταθούν, μέχρι που εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς. Αν και φαίνονταν όντως αδυνατισμένοι και πεινασμένοι, όλο το βράδυ αρκέστηκαν να πιουν απλά τσάι, ενώ έφαγαν πίτες και κορν μπιφ. "Έδιναν την εντύπωση ότι κάτι τρέχει μ' αυτούς τους δύο", δήλωσε ένας αστυνομικός, που συμμετείχε στις έρευνες. Η εφημερίδα Pravda ανέφερε σε ρεπορτάζ της, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί, ότι οι άντρες αυτοί το έσκασαν αρχικά από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν και εμφανίστηκαν μετά από έκδοση εντάλματος από την αστυνομία, επιτείνοντας περαιτέρω τη σύγχυση για την υπόθεση.
Καθώς οι έρευνες για την ανεύρεση του αγνοούμενου δεν έχουν σταματήσει, ενώ δεν έχει γίνει ούτε η ταυτοποίηση του πτώματος, οι συγγενείς των άλλων δύο ψαράδων δεν έχουν χάσει ακόμη τις ελπίδες τους. Άλλωστε, μια ομάδα από χρυσοθήρες είχαν βρει ένα μήνυμα τους τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δείχνει ότι μέχρι τότε τουλάχιστον ήταν όλοι ζωντανοί. Άλλωστε, δεν πιστεύουν στο ενδεχόμενο της δολοφονίας και του κανιβαλισμού, καθώς οι τέσσερις ψαράδες ήταν φίλοι. 
Η υπόθεση, όμως, έχει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Γιατί οι συγγενείς άργησαν τόσους μήνες να ειδοποιήσουν τις αρχές; Πώς εξηγείται η εμπλοκή χρυσοθήρων τόσο με το περίφημο μήνυμα του Οκτωβρίου όσο και κατά τη στιγμή της διάσωσης των δύο ψαράδων που επέστρεψαν σώοι στα σπίτια τους. Πώς οι έμπειροι αυτοί ψαράδες δεν χρησιμοποίησαν τα μέσα και τις γνώσεις τους στο ψάρεμα για να επιβιώσουν, αλλά στράφηκαν στον κανιβαλισμό, εφόσον αποδειχτεί το σενάριο αυτό; Και εν τέλει, γιατί έκαναν εξ αρχής αυτό το μακρινό ταξίδι; Οι αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο για ερασιτέχνες ψαράδες, που στην πραγματικότητα αναζητούσαν χρυσό κάτω από τους πάγους της αφιλόξενης, βόρειας ασιατικής Σιβηρίας. Με τα στόματα να παραμένουν κλειστά και τις έρευνες να συνεχίζονται, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. 

Πηγή: SiberianTimes

Σχετικά θέματα:
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΝΙΒΑΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου