15 Δεκεμβρίου 2012

Στα άδυτα της κουζίνας των αρχηγών των κρατών.


Δεν είναι μόνο ο έρωτας που περνάει από το στομάχι, αλλά και η πολιτική. Όπως έλεγε και ο Λάο Ζι, ο ιδρυτής του ταοϊσμού, "το να κυβερνάς μια χώρα είναι σαν να μαγειρεύεις ένα μικρό πιάτο". Άλλωστε, οι σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλλον του κόσμου λαμβάνονται πλέον σε γεύματα ή δείπνα εργασίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα δείπνα των Ευρωπαίων ηγετών σε κάθε κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όταν άλλες φορές αποτελεί το κυρίαρχο θέμα, άλλοτε πάλι κάθεται βαρύ στο στομάχι τους, ενώ κάποιες φορές οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών δεν το αγγίζουν καθώς, απορροφημένοι από το νιοστό σχέδιο τους για να σώσουν το ευρώ. 


Γεγονός είναι ότι οι σεφ των αρχηγών των κρατών δίνουν έμφαση κυρίως στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας. Αυτή η τάση γίνεται πιο χαρακτηριστική τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, μετά το 2005, βοηθούσης και της συγκυρίας με τη γαλλο-αμερικανική διαφωνία σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ, το προεδρικό μενού στον Λευκό Οίκο δεν περιλαμβάνει πλέον γαλλικά φαγητά - τουλάχιστον όχι όπως παλιότερα. Ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ, για παράδειγμα, υποδέχθηκε τον Νικολά Σαρκοζί προσφέροντας του χοτ ντογκ, χάμπουργκερ και ψητό καλαμπόκι, αν και στο γεύμα που παρέθεσε στον Βλαντιμίρ Πούτιντο κυρίως πιάτο ήταν ο αστακός. Παρελθόν αποτελούν και οι Γάλλοι σεφ, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εμπιστευτεί το φαγητό της οικογένειας του, των συνεργατών του και των εργαζομένων στο Λευκό Οίκο σε μια Φιλιππινέζα μαγείρισσα. 
Βέβαια, και οι Γάλλοι πρόεδροι δεν έχουν κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Για παράδειγμα, ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να αυξηθεί η ποσότητα του φουά-γκρα στα γεύματα του Μεγάρου των Ηλυσίων, ως απάντηση στην απόφαση των Αμερικανών να απαγορεύσουν την εισαγωγή του φουά-γκρα στις ΗΠΑ κρίνοντας το επικίνδυνη τροφή. Όπως εκτιμάται, περίπου 300 γεύματα την ημέρα μαγειρεύονται στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, το οποίο διαθέτει μια πραγματικά πλούσια κάβα 15.000 μπουκαλιών με κρασί. Αλίμονο! για τη Γαλλία μιλάμε εξάλλου.
Όσον αφορά τη βρετανική βασιλική οικογένεια, οι γαστρονομικές προτιμήσεις των μελών της αποτέλεσαν αρκετές φορές αντικείμενο έρευνας και συγγραφής βιβλίων. Έτσι, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ιδιαίτερα επιλεκτικός, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Τζέρεμι Πάξμαν, ο οποίος έμεινε αρκετές μέρες στην ιδιωτική βασιλική κατοικία για τις ανάγκες του βιβλίου του. Συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και επίδοξος διάδοχος του βρετανικού θρόνου ζητάει κάθε πρωί από τον σεφ να ετοιμάζει επτά ελαφρώς μαγειρεμένα αβγά, προκειμένου τουλάχιστον το ένα από αυτά να έχει τη γεύση που αρέσει στον πρίγκιπα. Μάλιστα, η αγάπη του για τα αβγά είναι τόσο μεγάλη, ώστε λέγεται ότι ο Κάρολος αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας εξ αιτίας τους. 
Πάντως, σε γενικές γραμμές ο Κάρολος δεν είναι ολιγαρκής, όσον αφορά το φαγητό. Το πρωινό του αποτελείται από ψητό κοτόπουλο και σαλάτα με αστακό - εκτός από τα εφτά αβγά εννοείται. Το μεσημεριανό γεύμα αποτελείται από οκτώ διαφορετικά πιάτα, ακολουθεί η ώρα του τσαγιού, ενώ από οκτώ πιάτα αποτελείται και το δείπνο του! Αγαπημένα του πιάτα είναι η σούπα με δύο σολομούς και ιππόγλωσσους (είδος ψαριού), το αρνάκι και το μοσχαρίσιο φιλέτο. Και βέβαια, από το τραπέζι δεν είναι δυνατό να λείπουν τα πτερωτά θηράματα, ρέγκα βουτηγμένη σε τεράστια ποσότητα μουστάρδας, καθώς και τα τυριά.  Όμως, ο πρίγκιπας δεν σταματάει εκεί, αλλά συνηθίζει να κολατσίζει τρώγοντας λίγα κέικ και ορεκτικά πριν πέσει για ύπνο.
Αντίθετα από τον Κάρολο, η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, δεν είναι δύσκολη στο φαγητό και τρώει ό,τι της ετοιμάσουν οι μάγειρες της. Επίσης, είναι περισσότερο λιτοδίαιτη από τον γιο της, αν και - μεταξύ μας - δύσκολα μπορώ να φανταστώ άνθρωπο να τρώει όσο ή και περισσότερο από τον Κάρολο. Το αγαπημένο της ποτό είναι το Μαρτίνι, το οποίο της αρέσει να ανακατεύεται απαλά και όχι να κουνιέται. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Τζόνι Άκτον και Νικ Σάντλερ, συγγραφείς του βιβλίου "Duchy Originals Cookbook", οι οποίοι σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η Ελισάβετ πίνει λίγο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου