9 Δεκεμβρίου 2012

Το τζόκινγκ στην πόλη μας αποβλακώνει;


Όλοι οι επιστήμονες συνιστούν στους ανθρώπους της πόλης να βάλουν τη γυμναστική στην ζωή τους: να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο και να το ρίξουν στο περπάτημα ή το τρέξιμο. Προσοχή, όμως, γιατί το τζόκινγκ στο κέντρο της πόλης μπορεί να μας κάνει περισσότερο... χαζούς, σύμφωνα με μια έρευνα Βέλγων ειδικών.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, μπήκαν σε εντατικό πρόγραμμα άθλησης. Κάθε μέρα, από τις 12 μέχρι τη 1 το μεσημέρι έτρεχαν και περπατούσαν (εναλλάξ ανά τριήμερο) επί 12 εβδομάδες. Προηγουμένως, είχαν χωριστεί σε δύο γκρουπ: οι 15 αθλούνταν στην πόλη και οι 9 στην εξοχή. 
Όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ ελέγχου της απόκρισης των αντανακλαστικών και της προσοχής τους. Όπως προέκυψε από το τεστ, τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη δεν επέτρεψε την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων: πλαστικότητα του εγκεφάλου, κατανόηση και ψυχική υγεία γενικότερα. Επίσης, οι δρομείς της πόλης εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονών στο αίμα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα σύμφωνα με τους ερευνητές. του Τμήματος Φυσιολογίας του Ανθρώπου και Αθλητιατρικής του Vrije Universiteit των Βρυξελλών.
Ποια είναι η λύση; Τρέξιμο στα πάρκα, σίγουρα όχι στο κέντρο της πόλης - ειδικά τις ώρες αιχμής - και να μετακομίσουμε στα προάστια. Ok, υπάρχει και η εναλλακτική της αεροβικής γυμναστικής στο γυμναστήριο της γειτονιάς ή μέσα στο διαμέρισμα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποτελεί σοβαρή δικαιολογία για να μην αθλούμαστε. 

Πηγή: Men'sHealth


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου