14 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΥΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Adam's Æbler (Τα μήλα του Αδαμ - Δανία, 2005)
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Anders Thomas Jensen
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen,  Ulrich Thomsen, Nicolas Bro, Paprika Steen, Nikolaj Lie Kaas

Ο Anders Thomas Jensen είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ταλαντούχους Δανούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Πολύ συχνά συνεργάστηκε με τη βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτη Susanne Bier, όμως έχει δώσει πολύ καλά δείγματα δουλειάς και μόνος του. Πολλές είναι οι ταινίες του που μου έχουν τραβήξει την προσοχή και μία από αυτές είναι "Τα μήλα του Αδάμ". Η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ψυχολογικο-κοινωνική μαύρη κωμωδία, πάνω από όλα όμως είναι μια βαθιά ανθρώπινη ταινία και μια αλληγορία στη μάχη του καλού με το κακό. Ένας νεοναζί, ο Αδάμ, καταδικάζεται σε καταναγκαστική εργασία και στέλνεται σε μια απομονωμένη εκκλησία, όπου ιερουργεί ένας ιδιόμορφος παπάς, ο Ιβάν. Ο Ιβάν προσωποποιεί την ιώβεια υπομονή αποδίδοντας όλες τις δυσκολίες της ζωής που του τυχαίνουν σε δοκιμασία του Θεού προς το πρόσωπό του. Πιο κυνικός - αρχικά - ο Αδάμ αναλαμβάνει να φτιάξει μια μηλόπιτα από τη μηλιά που υπάρχει στον κήπο της εκκλησίας, μόνο που αυτό αποδεικνύεται πιο δύσκολο από ότι φανταζόταν. Εξαιρετική ταινία που δεν απευθύνεται μόνο σε απαιτητικούς θεατές, οι οποίοι σίγουρα θα τη λατρέψουν.

KATY PERRY - RUSSELL BRAND: A FAIRY-TALE GONE BAD

Το παραμύθι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Η Κέιτι Πέρι και ο Ράσελ Μπραντ ήταν μαζί στην Ταϊλάνδη, μόνο που κανείς δεν είχε πάρει είδηση ότι η τραγουδίστρια και ο κωμικός ηθοποιός έκαναν διακοπές μαζί. Την περίοδο εκείνη και οι δύο τουίταραν συνέχεια τις εμπειρίες τους από το ταξίδι τους εκεί, κανείς όμως δεν μπορούσε να κάνει τον συνδυασμό. Ούτε οι ίδιοι άλλωστε άφηναν κάποιο υπονοούμενο ότι είχαν έστω συναντηθεί.
Οι φήμες ξεκίνησαν ύστερα από ένα μήνυμα της Κέιτι στο τουίτερ στις αρχές Οκτωβρίου, στο οποίο έλεγε: "ψψψψτ... έχω ένα μυστικό. ΣΠΟΥΔΑΙΑ νέα έρχονται σε λίγες ημέρες!!!" Στην πραγματικότητα τα σπουδαία νέα αφορούσαν την παρουσίαση των ευρωπαϊκών βραβείων του MTV από την τραγουδίστρια, ωστόσο μια φωτογραφία των δύο πλάι-πλάι στο Λονδίνο προκάλεσαν τους πρώτους ψιθύρους. Και μετά ήρθε το Παρίσι, όπου η Κέιτι και ο Ράσελ πραγματοποίησαν σειρά κοινών εμφανίσεων κατά την εβδομάδας μόδας της γαλλικής πρωτεύουσας στις αρχές του μήνα. Η Κέιτι με τον Ράσελ πήγαιναν παντού μαζί: στις επιδείξεις, στα πάρτι, σε διάφορες συνοικίες του πόλης του έρωτα πιασμένοι πάντα χέρι με χέρι. Κάποιο βράδυ μάλιστα είχαν θεαθεί να κόβουν βόλτες ακόμα και γύρω από το νεκροταφείο των διασήμων, το "Pére Lachaise". Όσοι τους έβλεπαν καταλάβαιναν αμέσως πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν ο ένας δίπλα στον άλλο. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2012. Αν ακολουθείτε το παλιό ημερολόγιο, τότε θα πρέπει να σας ευχηθώ "Καλή χρονιά", καθώς για εσάς σήμερα είναι η πρώτη ημέρα του 2012. Να ευχηθούμε "χρόνια πολλά" στον Τζορτζ Κλούνεϊ του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 41 του χρόνια.

13 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη (σε ποσοστό 32%) πιστεύουν σε κάποιο χριστιανικό δόγμα, δηλαδή περίπου 2.18 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew Research Center. Το ποσοστό είναι ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο 100 χρόνια πριν, όταν ο χριστιανικός πληθυσμός αντιστοιχούσε στο 35% του παγκόσμιου. Μεγάλη όμως είναι η διαφοροποίηση των στοιχείων ως προς τη γεωγραφική εξάπλωση των χριστιανών. Πριν εκατό χρόνια, το 93% των Χριστιανών ζούσε στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 63%. Οι λόγοι είναι αφενός η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στις χώρες του τρίτου κόσμου με συνεπακόλουθη αύξηση και του χριστιανικού πληθυσμού, σε συνδυασμό με το ιεραποστολικό έργο που συνεχίζεται από εκπροσώπους όλων των δογμάτων και αφετέρου η μετανάστευση πολλών μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 1910 το 95% των Ευρωπαίων ήταν Χριστιανοί, το 2010 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 76%. Ειδικότερα, σήμερα το 36,8% των Χριστιανών ζει στην αμερικάνικη ήπειρο, το 25,9% κατοικεί στην Ευρώπη, το 23,6% στην υπο-σαχάρια Αφρική, το 13,1% στην Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού, ενώ μόλις το 0.6% ζει στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ CD SINGLES ΚΑΙ ALBUM CHART: 15-21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Ελάχιστες είναι οι αλλαγές στα παγκόσμια chart  με τη Rihanna και την Adele να κυριαρχούν ακόμα μία εβδομάδα στις κατηγορίες των singles και των albums αντίστοιχα. Οι πωλήσεις πάντως είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ είναι ελάχιστες οι νέες κυκλοφορίες που δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση στα chart τις προσεχείς εβδομάδες.
Ας δούμε όμως τα chart της επόμενης εβδομάδας:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012. Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικος συνδυασμός σε πολλές δυτικές κοινωνίες, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας συνδυασμό του Τρίτη και 13.
Στη Σουηδία και τη Φινλανδία σήμερα είναι και τυπικά η τελευταία μέρα των Χριστουγέννων, η Tjugondag jul. Οι κάτοικοι ξεστολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, τρώνε τα τελευταία εναπομείνοντα χριστουγεννιάτικα γλυκά, ενώ σε παλαιότερες εποχές οι άντρες σαν σήμερα συνήθιζαν να ντύνονται τράγοι και να επισκέπτονται τα σπίτια.

12 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ 5,6 ΚΑΙ 8 ΕΤΩΝ!

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στην περίπτωση του δεκατριάχρονου κοριτσιού από την Ελβετία, η οποία έμεινε έγκυος από δεκατετράχρονο συμμαθητή της. Σίγουρα η είδηση θα ξένισε πολλούς, καθώς οι δύο μελλοντικοί γονείς είναι πολύ μικρής ηλικίας και δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία ζωής και την ωριμότητα για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όπως είναι το να γίνει κάποιος γονιός. Είναι δεκάδες όμως οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις κοριτσιών απ' όλον τον κόσμο ακόμα μικρότερης ηλικίας που έχουν γίνει μητέρες. Πολλές από αυτές τις ιστορίες είναι πραγματικά σοκαριστικές.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 Τέσσερις ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα. Οι δύο από αυτές είναι πολυαναμενόμενες και πολυσυζητημένες. Η μία ταινία είναι "Το κορίτσι με το τατουάζ" η μεταφορά του best seller του Σουηδού δημοσιογράφου και συγγραφέα Stieg Larsson και remake της αντίστοιχης σουηδικής ταινίας του 2009. Η άλλη ταινία είναι η βιογραφική ταινία "Η σιδηρά κυρία" με την Μέριλ Στριπ, μια ταινία που έχει διχάσει το βρετανικό κοινό και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει κερδίσει ούτε τους Έλληνες κριτικούς. Επίσης, στους κινηματογράφους βγαίνει μία γερμανική ταινία που αφηγείται τα νεανικά χρόνια του Γερμανού συγγραφέα Γκαίτε, μία ουγγρική του 1988 από τον μεγάλο Ούγγρο σκηνοθέτη Béla Tarr και ένα ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητράκου με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ιστορίας μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.
Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των υποθέσεων των ταινιών και οι βαθμολογίες που τους έδωσαν Έλληνες κριτικοί και κινηματογραφικές ιστοσελίδες.

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ CD SINGLES CHART ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Μετά από δύο εβδομάδες στη δεύτερη θέση, η Rihanna ανέβηκε και πάλι στην κορυφή του αμερικάνικου  chart που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα το Billboard. Έτσι, οι LMFAO και το "Sexy And I Know It" δε χάρηκαν για πολύ τη χαρά της πρωτιάς. Ανακόπηκε όμως η ανοδική πορεία του "The One That Got Away" της Katy Perry που έπεσε τρεις θέσεις, ενώ εξακολουθεί να κάνει δυναμική εμφάνιση στο top 10 η Βρετανίδα Adele με δύο τραγούδια, όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Τέλος, εντυπωσιακή είσοδο στο νούμερο εννιά του αμερικάνικου chart έκανε η μπαλάντα "I Won't Give Up" του Jason Marz την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του τραγουδιού δείχνοντας ότι πρόκειται να φτάσει πολύ ψηλά.
 
USA TOP10 SINGLES CHART

ΔΕΚΑΤΡΙΑΧΡΟΝΗ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ!

Αναστάτωση προκάλεσε στο ελβετικό καντόνι της Βέρνης η είδηση ότι ένα δεκατριάχρονο κορίτσι από το μικρό χωριό Hindelbank (με πληθυσμό μόλις δύο χιλιάδων κατοίκων) είναι έγκυος και κυοφορεί το παιδί ενός δεκατετράχρονου συμμαθητή της. Η ίδια αρχικά έκρυβε την εγκυμοσύνη από την οικογένεια της, και το μυστικό αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν έκλεισε τους πέντε μήνες. Στη φάση αυτή ήταν πλέον αργά για άμβλωση κι έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση της κυοφορίας από τη στιγμή μάλιστα που ήταν θετική η ανταπόκριση και από τον ανήλικο, μέλλοντα πατέρα. Το ζευγάρι εξακολουθεί να είναι μαζί και αγαπημένο. 

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί που γεννήθηκαν στην Ιρλανδία, όπως ο Liam_Neeson και ο Colin Farrell, ή έλκουν την καταγωγή τους από το "πράσινο Έριν", όπως ο Ryan O'Neal,  o Josh Hartnett, ο Matthew McConaughey και πολλοί άλλοι. Ωστόσο η Ιρλανδία δε φημίζεται για την κινηματογραφική της παραγωγή. Σπάνια μια ιρλανδική ταινία γίνεται επιτυχία ακόμα και στην ίδια τη χώρα. Αντίθετα, κυριαρχούν οι ταινίες του Χόλιγουντ αλλά και ορισμένες βρετανικές παραγωγές. Αυτός ο σταθερός κανόνας ίσχυσε και το 2011, με τη διαφορά ότι τη χρονιά που μας πέρασε βγήκε στις αίθουσες της χώρας - εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης - η πιο πετυχημένη ιρλανδική ταινία

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012.

Στο Τουρκμενιστάν σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, προς τιμή των Τουρκμένων στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη του οχυρού Geok Tepe έναντι των Ρώσων εισβολέων το 1881. Είκοσι τρεις ημέρες είχε κρατήσει η πολιορκία του οχυρού, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ασκαμπάτ, μέχρι οι Ρώσοι να καταφέρουν να φτιάξουν ένα υπόγειο τούνελ και να ανατινάξουν το τείχος εισβάλλοντας στο Geok Tepe. 

11 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΓΑΛΛΙΑ

Ο κινηματογράφος παρέμεινες από τις αγαπημένες συνήθειες των Γάλλων και το 2011. Αυτό δείχνει και ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν συνολικά πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2010.
Στις δύο πρώτες θέσεις του γαλλικού box office για το 2011 βρέθηκαν δύο γαλλικές παραγωγές, οι οποίες κατάφεραν να υπερνικήσουν το παγκόσμιο κινηματογραφικό - όπως και λογοτεχνικό - φαινόμενο του Χάρι Πότερ.

ΤΟ 2011 ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΖΕΣΤΑ ΕΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ


Το 2011 ήταν για τον πλανήτη μας η δέκατη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό με βάση τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα και αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Αυτό δε που πρέπει να μας ανησυχήσει, καθώς επιβεβαιώνει απόλυτα ότι βιώνουμε μια σημαντική κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, είναι ότι οι δεκατρείς καταγεγραμμένες πιο ζεστές χρονιές είναι μετά το 1997, ενώ η δεκαετία 2000-2010 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία για τη Γη μας. 

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV (2 - 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

Τα τελευταία επεισόδια της καθημερινής σειράς "Η ζωή της άλλης" κυριάρχησαν στο τοπ10 της περασμένης τηλεοπτικής εβδομάδας με το τελευταίο επεισόδιο να κρατάει συντονισμένους δύο στους τρεις τηλεθεατές. Πολύ καλό ξεκίνημα όμως σημείωσε και η νέα καθημερινή σειρά "Οι βασιλιάδες", το πρώτο extra large επεισόδιο της οποίας κατάφερε να ανέβει μέχρι την πέμπτη θέση. Σταθερά στο τοπ 10 βρίσκονται οι λιλιπούτειοι μάγειρες του "Masterchef junior" και η κωμική σειρά "Κλινική περίπτωση" ακόμα και σε επανάληψη. Τέλος, τη δεκάδα των προγραμμάτων με την υψηλότερη τηλεθέαση της περασμένης εβδομάδας συμπληρώνει η ειδική celebrities edition του παιχνιδιού Blackout.
 Ακολουθεί το επίσημο τοπ10 της AGB (οι τηλεθεατές μετριούνται σε χιλιάδες):

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012.
Στο Νεπάλ τιμούν την πρώτη ένωση των περισσότερων βασιλείων που υπήρχαν στην κοιλάδα του Κατμαντού υπό τον βασιλιά Prithvi Narayan Shah το 1768 θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου κράτους του Νεπάλ. Η ημέρα είναι αργία και ονομάζεται Ημέρα Εθνικής Ενότητας.

10 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το 2011 ήταν αναμφίβολα μια εξαιρετική χρονιά για τις Νορβηγικές κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες "έκοψαν" συνολικά 2.663.301 εισιτήρια, δηλαδή περίπου το 25% του συνολικού box office της χρονιάς που πέρασε! Σύμφωνα με τους ειδικούς ποτέ άλλοτε το ποσοστό αυτό δεν ήταν τόσο υψηλό, ενώ ως προς τον αριθμό των εισιτηρίων ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 36 ετών, δηλαδή μετά το 1975, χρονιά κατά την οποία προβλήθηκε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών στη Νορβηγία, η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων "Flåklypa Grand Prix", για την οποία φημολογείται ότι ο αριθμός των εισιτηρίων που έκοψε ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατοίκων της χώρας.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΠΟΛΩΝΙΑ

Πολύ καλές επιδόσεις σημείωσαν το 2011 οι πολωνικές ταινίες. Οι τρεις πρώτες σε εισιτήρια ταινίες, αλλά και συνολικά οι πέντε από τις δέκα πρώτες ταινίες της χρονιάς προήλθαν από την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή.
Η μεγαλύτερη εισπρακτική πολωνική ταινία για το 2011 ήταν το πρόσφατο "Listy do M" ("Γράμματα στον Άγιο Νικόλαο", βλ. το αντίστοιχο του δικού μας Άι Βασίλη), που μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει περίπου δύο εκατομμύρια θεατές, μια χριστουγεννιάτικη ρομαντική κομεντί που αφηγείται τις σχέσεις πέντε γυναικών και πέντε ανδρών, οι οποίοι ανακαλύπτουν την πραγματική αγάπη την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΤΑ 20 ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το πετυχημένο τραγούδι όλων των εποχών με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως; Ποιο τραγούδι έμεινε περισσότερες εβδομάδες στην κορυφή του παγκόσμιου chart; Περιλαμβάνεται κάποιο τραγούδι που πρωτακούσαμε μετά το 2000 στη λίστα με τα είκοσι πιο πετυχημένα τραγούδια και ποιο είναι αυτό; Τις απαντήσεις μας τις δίνει το United World Chart, ο "ειδικός" σε ότι έχει να κάνει με τα παγκόσμια chart, χάρη σε ένα σύστημα καταγραφής και διαβάθμισης των τραγουδιών με πόντους που έχει αναπτύξει. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012. Σαν σήμερα το 1921 δημοσιεύτηκε η πρώτη περιπέτεια του Τεντέν στο περιοδικό "Le Petit Vingtième", ένθετο της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας "Le XXe Siècle", με τον Τεντέν να ταξιδεύει στη Σοβιετική Ένωση.
Το Μπενίν είναι ένα μικρό κράτος της δυτικής Αφρικής, όπου σήμερα γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Βουντού, αλλιώς γνωστή και ως Ημέρα των Παραδοσιακών Θρησκειών. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Μπενίν είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού όμως ασπάζεται τις λεγόμενες "παλαιές θρησκείες", αυτές που λατρεύονταν στην περιοχή αιώνες πριν. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που αναμειγνύουν στοιχεία των παραδοσιακών θρησκειών με τις μονοθεϊστικές δοξασίες.

9 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ 2011: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ PEACE BUILDING

Tο Νόμπελ Ειρήνης του 2011 απονεμήθηκε σε τρεις γυναίκες, στην 72χρονη πρόεδρο της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf, στην επίσης Λιβεριανή ακτιβίστρια Leymah Gbowee και στην ακτιβίστρια από την Υεμένη, Tawakul Karman. Ο λόγος που απονεμήθηκε το βραβείο στις τρεις αυτές γυναίκες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής ήταν "ο μη βίαιος αγώνας τους για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των γυναικών στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης" στις χώρες τους. Τι σημαίνει όμως αυτό;

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012.
Η αργία της ημέρας είναι στον Παναμά, όπου τιμάται η Ημέρα των Μαρτύρων. Πρόκειται για τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων την 9η Ιανουαρίου 1964 στα πλαίσια συγκρούσεων κατοίκων του Παναμά με την αστυνομία της περιοχής της διώρυγας που συνδέει τον Ειρηνικό ωκεανό με την Καραϊβική, η οποία ήταν υπό αμερικανικό έλεγχο. Ως γνωστό, η συμφωνία του 1903 που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του προσφάτως ανεξάρτητου Παναμά με τις ΗΠΑ, παραχωρούσε στις τελευταίες την κυριότητα κατασκευής της διώρυγας και τον έλεγχο σε μια εδαφική ζώνη γύρω από αυτήν. Το καθεστώς της ζώνης αποτελούσε μόνιμο αγκάθι μεταξύ Παναμά και ΗΠΑ τα επόμενο χρόνια. Το βασικό αίτημα του Παναμά ήταν η ύψωση και της δικής του σημαίας στην περιοχή της ζώνης δίπλα στην αστερόεσσα που κυμάτιζε ούτως ή άλλως ως ένδειξη της αμερικάνικης κυριαρχίας.

8 Ιανουαρίου 2012

Ο JUSTIN TIMBERLAKE ΚΑΙ Η JESSICA BIEL ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ;;

Η πολύχρονη σχέση του Justin Timberlake με την Jessica Biel πέρασε από σαράντα κύματα το 2011. Τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσαν επίσημα την κοινή απόφασή τους να χωρίσουν ύστερα από τέσσερα χρόνια σχέσης, αλλά και την πρόθεση τους να παραμείνουν φίλοι. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, ενώ ως πέτρα του σκανδάλου προβαλλόταν από ορισμένους η Mila Kunis, η συμπρωταγωνίστρια του Timberlake στην τελευταία του ταινία "Friends With Benefits".
Το καλοκαίρι ωστόσο, η συνέντευξη που έδωσε για το τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Vanity Fair ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια επαναπροσέγγισης του πετυχημένου τραγουδιστή και ηθοποιού με την Biel.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012. Η πρώτη εβδομάδα του 2012 έχει ήδη περάσει. Εσάς τι γεύση σας έχει αφήσει;
Στη Βόρειο Κορέα σήμερα είναι τα γενέθλια του νέου ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ουν και εορτάζεται σαν αργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μην έχει προγραμματιστεί για φέτος κάποιος ιδιαίτερος εορτασμός στη χώρα λόγω του πρόσφατου θανάτου του Κιμ Γιονγκ-ιλ. Πάντως η κρατική τηλεόραση της χώρας πρόβαλλε βίντεο όπου εξυμνεί τον νέο ηγέτη και τον δείχνει να οδηγεί τανκ.