13 Οκτωβρίου 2012

Μια γυναίκα ψάχνει το δολοφόνο της μητέρας της μέσω facebook ύστερα από 42 χρόνια.

Φωτογραφία της Φύλις Κάρσον, η οποία δολοφονήθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες στις 27 Οκτωβρίου 1970. 

Στις 27 Οκτωβρίου 1970 η Μελίσα Κάρσον από την Καλιφόρνια ήταν μόλις 8 ετών. Ήταν η μέρα που θα έβλεπε ζωντανή για τελευταία φορά την μητέρα της, Φύλις. Σαράντα δύο χρόνια μετά, η Μελίσα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του θανάτου της Φύλις Κάρσον μέσω facebook δίνοντας μια νέα διάσταση στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας.

Ποιο εστιατόριο ελληνικού ξενοδοχείου περιλαμβάνεται στα καλύτερα του κόσμου;


Η ιστοσελίδα thedailymeal.com είναι μία από τις δημοφιλέστερες αμερικάνικες σελίδες που ειδικεύεται σε θέματα φαγητού. Τον περασμένο Αύγουστο, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρουσίασε μια λίστα με 101 από τα καλύτερα εστιατόρια ξενοδοχείων απ' όλον τον κόσμο - τα best of the best από 42 διαφορετικά κράτη - επιλεγμένα από ειδικούς. Στη συνέχεια, η λίστα τέθηκε υπό την κρίση των αναγνωστών, οι οποίοι βαθμολόγησαν τα εστιατόρια κι έτσι προέκυψε η τελική τους κατάταξη. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 14 - 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


Στο νούμερο ένα παγκοσμίως βρέθηκε από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του το νέο άλμπουμ του βρετανικού συγκροτήματος Muse. Ο τίτλος του άλμπουμ ("The 2nd Law") αναφέρεται στο δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής σύμφωνα με τον οποίο "κάθε θερμική μηχανή έχει απώλεια ενέργειας" και "για τη λειτουργία μιας ψυκτικής μηχανής απαιτείται καταβολή ενέργειας". Στη δεύτερη θέση έπεσαν οι Mumford & Sons, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε το "The Truth About Love" της Pink.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 14 - 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


Για τρίτη συνεχή εβδομάδα το "Gangnam Style" αποτελεί το δημοφιλέστερο σινγκλ στον κόσμο, μόνο που αυτή την εβδομάδα πολιορκείται από δύο νέες εισόδους που φιλοδοξούν να ανέβουν μέχρι και την πρώτη θέση. Στο νούμερο δύο του παγκόσμιου σινγκλς τσαρτ συναντούμε το boy band One Direction με το τραγούδι "Live While You're Young" προαναγγέλλοντας την κυκλοφορία του άλμπουμ τους με τίτλο "Take Me Home" τον επόμενο μήνα. Στην τρίτη θέση - παρά τις μέτριες επιδόσεις τόσο στο αμερικάνικο όσο και στο βρετανικό τσαρτ - βρίσκεται η Αντέλ με το τραγούδι "Skyfall" από το σάουντρακ την νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ. 

Ημερολόγιο: 13 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2012.
Ο τρεις φορές χρυσός (και μία φορά αργυρός) Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας γιορτάζει τα γενέθλια του κλείνοντας τα 41 του χρόνια. Τα γενέθλια του έχει σήμερα και ο κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος του ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, αλλά και η διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα (από το Ιωάννα) Μούσχουρη, η οποία γεννήθηκε στα Χανιά το 1934. Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε και η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, γνωστής και ως "Σιδηρά Κυρία", Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ στις 13 Οκτωβρίου 1982 γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους κολυμβητές όλων των εποχών, ο αυστραλός Ίαν Θορπ, γνωστός και ως "τορπίλη".

12 Οκτωβρίου 2012

Ο Τζάστιν Μπίμπερ είναι συγγενής με την Σελίν Ντιόν;


Αν σας ρωτούσε κανείς ποιους διάσημους γνωρίζετε που να κατάγονται από τον Καναδά, οι περισσότεροι θα συμφωνούσατε σε τέσσερα ονόματα: τον Τζάστιν Μπίμπερ, τη Σελίν Ντιόν, την Αβρίλ Λαβίν και τον Ράιαν Γκόσλινγκ. Σχετικά λίγοι, αν και ο Καναδάς, η παρεξηγημένη αυτή χώρα βόρεια των ΗΠΑ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, έχει μόλις 33 εκατομμύρια κατοίκους. Θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν "χωριό" σε σχέση με τους νότιους γείτονες του, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνη της η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει περισσότερους κατοίκους.

Οι ευφάνταστες δικαιολογίες των Αμερικανών εργαζομένων για να μην πάνε στη δουλειά


Είναι Τσαγκαροδευτέρα και δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πάτε στη δουλειά; Τι πιο απλό από ένα τηλεφώνημα και μια καλή δικαιολογία που θα σας διευκολύνει να καθυστερήσετε με την άνεση σας - γιατί όχι και να πα΄ρε μια μέρα άδεια από τη "σημαία".. Το ίδιο ισχύει φυσικά και την Τσαγκαροτρίτη, την Τσαγκαροτετάρτη κ.ο.κ. Δεν είστε ο μοναδικός ή η μοναδική! Σ' όλον τον πλανήτη, εργαζόμενοι σαν και σας σκαρφίζονται καθημερινά τις πιο ευφάνταστες δικαιολογίες νομίζοντας ότι θα ξεγελάσουν τους εργοδότες τους.

Εξορκιστής: το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα στην Κολομβία


Έχουμε δει ταινίες με εξορκισμούς σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, έχουμε διαβάσει σχετικά βιβλία, ενδεχομένως ορισμένοι να έχουν και μια σχετική ιστορία να διηγηθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο εξορκισμός είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική, ακόμη και μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κοινωνίες όπως στην Κολομβία, όπου ο εξορκισμός αποδεικνύεται ένα αρκετά προσοδοφόρο επάγγελμα με μέλλον.

Η ημέρα που απελευθερώθηκε η Αθήνα


"Η Αθήνα ζει τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες ώρες της σκλαβιάς της ... Η αγωνία της τελικής μάχης και της τελευταίας ώρας κατέχει τον Αθηναϊκό λαό. Και η αγωνία αυτή είναι διπλή: να διωχτή ο ξένος τύραννος, που ρήμαξε τριάμιση χρόνια τη χώρα μας και να περάση ο ματωβαμένος τόπος μας ομαλά στην ελεύθερη πολιτική ζωή του" διαλαλούσε στις 12 Οκτωβρίου 1944 η εφημερίδα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Ε.Α.Μ. "Το όνειρο χιλίων και πλέον νυκτών και ο πονεμένος πόθος τόσων και τόσων βασανισμένων ημερών γίνεται πραγματικότης. Με δάκρυα και αίμα ποτίσθηκε το αίμα της Ελευθερίας και ιδού, ρώρα ανθίζει", έγραφε την επομένη ημέρα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η οποία αυτοπροσδιοριζόταν ως "όργανο του ελληνικού λαού και του απελευθερωτικού αγώνος".

Η φωτογραφία της ημέρας: Το γιγάντιο μάτι αγνώστου προέλευσης που πυροδοτεί ευφάνταστα σενάρια


Η παραπάνω φωτογραφία ανέβηκε στο ίντερνετ από την Επιτροπή Συντήρησης των Ψαριών και τη Άγρια Ζωής της Φλόριντα (Florida Fish and Wildlife Conservation Commission) και δε δείχνει τίποτε άλλο από το γιγάντιο μάτι ενός - προφανώς - γιγάντιου ψαριού, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ημερολόγιο:12 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012.
Ο Έλληνας συνθέτη Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924 και γίνεται αισίως 88 ετών, ενώ 12 Οκτωβρίου 1935 έδειχνε το ημερολόγιο όταν γεννήθηκε ο διάσημος Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2007. Επίσης, ο Αυστραλός ηθοποιός Χιου Τζάκμαν, αγαπημένος πολλών γυναικών σε όλον τον πλανήτη, γίνεται 44 ετών.

11 Οκτωβρίου 2012

Είναι ΑΥΤΟΣ ο γιος της σέξι Σοφία Βεργκάρα;


Η Κολομβιανή ηθοποιός Σοφία Βεργκάρα, έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στη κωμική σειρά του ABC "Modern Family", που βρίσκεται ήδη στην τέταρτη σαιζόν, και αμέσως έγινε δημοφιλής χάρη στην σέξι εμφάνιση της, αλλά και στη σέξι προφορά της. Η εντυπωσιακή εμφάνιση της ηθοποιού που έχει τρελάνει τους άντρες σ' όλον τον πλανήτη, σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στην πραγματική της ηλικία, καθώς τον περασμένο Ιούλιο η ηθοποιός έκλεισε τα 40. Μάλιστα, έχει ένα γιο με τα μισά της χρόνια, τον οποίο ανάθρεψε μόνη της και ο οποίος έγινε 20 ετών τον περασμένο μήνα.

Ποια ποτά προτιμούν οι γκέι και ποια οι στρέιτ... Εσύ τι πίνεις;


Σήμερα είναι στις Ηνωμένες Πολτείες η Εθνική Ημέρα του Coming Out, μια πρωτοβουλία των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων της χώρας αυτής, ώστε να πείσουν τους "κρυφούς" γκέι - άντρες και γυναίκες - να "βγουν από την ντουλάπα". Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή ημέρα, διαβάσαμε στην ιστοσελίδα target-10.com, που ασχολείται κυρίως με το life-style των ομοφυλόφιλων, μια έρευνα σχετικά με τα ποτά που προτιμούν οι γκέι και οι στρέιτ, άντρες και γυναίκες. Για δες, λοιπόν, πόσο γκέι ή πόσο στρέιτ είναι το αγαπημένο σου ποτό...

Η σοκολάτα κάνει καλό... για να κερδίσουμε βραβείο Νόμπελ!


Πολλές φορές έχουμε διαβάσει έρευνες που συνδέουν δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους στοιχεία καταλήγοντας σ' ένα συμπέρασμα μάλλον παράλογο, όπως π.χ. ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον αριθμό των πελαργών που κατοικούν σε μια περιοχή και στην αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων. Σ' αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να περιληφθεί και μία πρόσφατη έρευνα του Ελβετού γιατρού Franz Messerli, διευθυντή του προγράμματος υπέρτασης του Νοσοκομείου St Luke's-Roosevelt και του Πανεπιστημίου Cοlumbia της Νέας Υόρκης..Η έρευνα του δημοσιεύτηκε στο διάσημο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine και εντοπίζει μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και την απονομή βραβείου Νόμπελ.

Οι ταινίες της εβδομάδας


Πολλές είναι οι κινηματογραφικές πρεμιέρες για ακόμη μία εβδομάδα, χωρίς όμως να συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από τους κριτικούς - ούτε καν η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι". Οι χολιγουντιανές ταινίες της εβδομάδας είναι το σίκουελ της ταινίας "Αρπαγή" με τον Λίαμ Νίσον, η επίκαιρη - λόγω αμερικανικών εκλογών - κωμωδία "Οι υποψήφιοι" και η ταινία τρόμου "V/H/S". Από το Ιράν προέρχεται η ταινία "Πυροτεχνήματα την Τετάρτη", που φιλοδοξεί να πατήσει στα χνάρια του περσινού "Ένας χωρισμός".

ΤΟ ΤΟΠ20 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (14 - 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012)


Οι Maroon 5 παρέμειναν για ακόμη μία εβδομάδα στην κορυφή του αμερικανικού Hot 100, αντιστεκόμενοι στη σθεναρή πολιορκία του Νοτιοκορεάτη Psy με το "Gangnam Style". Πολλούς θαυμαστές αποδεικνύεται ότι έχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Βρετανο-ιρλανδοί OneDirection, καθώς στην τρίτη θέση του τσαρτ βρέθηκε το πρώτο σινγκλ ("Living While You're Young") του άλμπουμ τους ("Take Me Home") που αναμένεται να κυκλοφορήσει σ' ένα μήνα.

ΤΟ ΤΟΠ10 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (14 - 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012)


To Diamonds της Ριάνα εκτόπισε αρκετά γρήγορα από την κορυφή τυο βρετανικού τσαρτ το τραγούδι-μανία των τελευταίων εβδομάδων σε όλον τον πλανήτη, το "Gangnam Style". Αντιθέτως, μάλλον μέτρια ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Βρετανοί στο τραγούδι της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ, που συμπληρώνει φέτος 50 κινηματογραφικά χρόνια, και το οποίο ερμηνεύει η συμπατριώτισσα τους, Αντέλ. Το τραγούδι βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πίσω ακόμη και από το "Live While You're Young", το πρώτο σινγκλ του επερχόμενου άλμπουμ των OneDirection.

Ημερολόγιο: 11 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012.
Η πρώην πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος, κάτοχος του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Αθήνα το 1997, Νίκη Ξάνθου έχει γενέθλια και γίνεται 39 ετών. Ο ηθοποιός Λουκ Πέρι γίνεται 46 ετών, ενώ τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947.

"Έτσι είναι ο Παράδεισος": Η περιγραφή ενός νευροχειρουργού που πέθανε και ξαναγύρισε στην ζωή


Μέχρι το 2008, ο Eben Alexander ήταν επί 25 χρόνια ένας πετυχημένος ακαδημαϊκός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος πίστευε ότι όλα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από ασθενείς, ότι πέθαναν, πήγαν στον άλλο κόσμο και ξαναγύρισαν, ήταν απλά αποκυήματα της φαντασίας τους. "Ως νευροχειρουργός δεν πίστευα στο φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών... Καταλαβαίνω τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά στον θάνατο και πάντα πίστευα ότι υπάρχουν καλές επιστημονικές εξηγήσεις για τα εξωσωματικά ταξίδια στον ουρανό, που περιέγραφαν όσοι γλίτωσαν από το θάνατο" γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Newsweek με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο "Proof of Heaven: A Neurosurgeon's Journey into the Afterlife " ("Απόδειξη του Παραδείσου: Το ταξίδι ενός νευροχειρουργού στη Μετά-ζωή").

Αντιφάσεις, το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές...

Γενικά, δεν είμαι υπέρμαχος της τάσης που επικρατεί στην Ελλάδα να διαχωρίζουμε τα πάντα σε σοβαρά και μη - από το τραγούδι μέχρι τη δημοσιογραφία, σε εκπροσώπους της οποίας σκοπεύω να κάνω αναφορά - πάνω στη βάση αισθητικών λόγων. Η αισθητική του καθενός είναι τόσο υποκειμενική, ώστε απαιτεί περίσσεια θράσους ή μεγαλομανίας ν' αντιπαραβάλει κανείς τον εαυτό του ως σοβαρό έναντι κάποιου άλλου. Δέχομαι, ωστόσο, ότι υπάρχουν εκείνοι οι δημοσιογράφοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους, οι επαγγελματίες που έχουν τα απαραίτητα προσόντα (ευφυία, ευστροφία, γνώσεις κλπ), ώστε να ξεχωρίζουν από τους συναδέλφους τους και να αποτελούν ένα είδος επαγγελματικής ελίτ.

10 Οκτωβρίου 2012

Η κατάλυση της δυναστείας του Όθωνα στις 10 Οκτωβρίου 1862.


Όταν ακόμη το κτίριο του Πανεπιστημίου της Αθήνας κτιζόταν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που ήταν μέλος της επιτροπής για την ανέγερση του, σχολίασε: "Το σπίτι αυτό θα φάει το σπίτι εκείνο" δείχνοντας προς το παλάτι, που φιλοξενούσε τον Όθωνα Βίτελσμπαχ, τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας. Η φράση του αποδείχτηκε προφητική, καθώς οι φοιτητές έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στην έναρξη του αντιδυναστικού αγώνα όσο και στην οριστική κατάλυση της δυναστείας του Όθωνα, στις 10 Οκτωβρίου 1862, ακριβώς πριν από 150 χρόνια.

Η φωτογραφία της ημέρας: Η φωτογραφία-"σκάνδαλο" του Μιτ Ρόμνεϊ


Η φωτογραφία είναι από επίσκεψη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ σε δημοτικό σχολείο της πολιτείας της Βιρτζίνια, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, εν όψει των επικείμενων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Ο Ρόμνεϊ σκύβει κι ένα κορίτσι ακριβώς από πίσω του κοιτάζει προς το κάτω με ανοιχτό το στόμα. Σκίστηκε το παντελόνι του υποψηφίου προέδρου, θαυμάζει το πίσω μέρος του σώματος του ή συνέβη κάτι άλλο;

Ημερολόγιο: 10 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012.
Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας στο ποδόσφαιρο, ο Φερνάντο Σάντος έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται 58 ετών. Χρόνια πολλά και πολλές επιτυχίες στο εθνικό μας συγκρότημα!

Διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ σε παιδικές και εφηβικές φωτογραφίες.


Ποιος διάσημος ηθοποιός είναι το αγόρι της φωτογραφίας;

9 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι το "σύνδρομο Κλάιν-Λέβιν", γνωστό και ως "σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης"


Τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της απολαμβάνουν την εφηβεία τους κάνοντας βόλτες με τις φίλες τους, πηγαίνοντας σε πάρτι, ενώ αρχίζουν και τα πρώτα ερωτικά χτυποκάρδια. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τη 17χρονη Κέιτλιν Τεράνα από τη Γουαϊνόνα του Οντάριο στον Καναδά, η οποία πάσχει από μια σπάνια νόσο που ονομάζεται "σύνδρομο Κλάιν-Λέβιν" ή, αλλιώς, "σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης".

Η ομιλία ενός πρώην παιδιού στρατιώτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2001.


Το Νοέμβριο του 2001, ο 14χρονος τότε Αλχάτζι Μπάμπα Σαουανέχ (Alhaji Baba Sawaneh) από τη Σιέρα Λεόνε έγινε το πρώτο παιδί που εκφώνησε ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Αλχάτζι είχε απαχθεί από μια ομάδα ανταρτών, με τους οποίος έχησε για δύο χρόνια. Σχολιάζοντας τη σύντομη ομιλία του Αλχάτζι, η διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι, σημείωσε ότι η παρουσία του 14χρονου παιδιού "δεν υπενθυμίζει απλά τα βασανιστήρια που υφίστανται τα παιδιά κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων, αλλά επίσης και τη συμβολή που μπορούν να έχουν με τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση των δικαιωμάτων τους"

Η πρώτη επίσκεψη γερμανού Καγκελαρίου στην Ελλάδα μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 13.03.1954

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα, ας κάνουμε μια αναδρομή πολλά χρόνια πίσω, στον Μάρτιο του 1954, όταν ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο τότε καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (το δυτικό κράτος),  πραγματοποίησε πολυήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, μόλις 9.5 χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ημερολόγιο: 9 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012.
Ο δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Χατζηνικολάου γίνεται σήμερα 50 ετών. Γιορτάζει τα γενέθλια του την ίδια μέρα με την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία όμως είναι 14 χρόνια μεγαλύτερη, αλλά και με τον Μεξικανό σκηνοθέτη Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ("Ο λαβύρινθος του Πάνα"), ο οποίος γεννήθηκε το 1964. Αν βρισκόταν σήμερα στη ζωή, ο Τζον Λένον θα γινόταν σήμερα 72 ετών.

Η διαθήκη του Άλφρεντ Νομπέλ και η απονομή των παγκοσμίου φήμης βραβείων


"Αν έχω 300 ιδέες μέσα σε μια χρονιά και μόνο η μία αποδεικνύεται αποτελεσματική, είμαι ικανοποιημένος". Τάδε έφη ο Άλμπερτ Μπέρναρντ Νομπέλ (ή Νόμπελ, όπως έχει επικρατήσει να προφέρεται το όνομα του στα ελληνικά), ο Σουηδός εμπνευστής των ομώνυμων βραβείων που απονέμονται κάθε χρόνο - εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Πράγματι, ο Νομπέλ ήταν ένας άνθρωπος πολυμήχανος, δραστήριος, με πολλές ιδέες, κάποιες από τις οποίες ήταν "εκρηκτικές", σίγουρα, όμως, μία από τις ιδέες του απολαμβάνει μέχρι σήμερα την αποδοχή της διεθνούς κοινότητας: η απονομή των ομώνυμων βραβείων στο τέλος κάθε χρονιάς.  

8 Οκτωβρίου 2012

Όλα όσα δε γνωρίζατε για τα ψάρια


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα ψάρια κοιμούνται ή αν ακούνε ήχους; Έχετε  προβληματιστεί γιατί μπορούν κι επιπλέουν τόσο εύκολα στο νερό ή γιατί, όταν πεθάνουν, επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού;  Όλες οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα - και όχι μόνο - ακολουθούν πιο κάτω.

Όταν ένα γυναικείο στήθος αποσπά την προσοχή των διασήμων.


Έγραψε ιστορία το έντονο βλέμμα της Χίλαρι Κλίντον που είχε καρφωθεί στο πλούσιο στήθος της Κριστίνα Αγκιλέρα κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων Μακγκόβερν στην Ουάσιγκτον στις 3 Οκτωβρίου. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη - ούτε και η τελευταία - φορά που ο φωτογραφικός φακός "συλλαμβάνει" μια τόσο άβολη στιγμή μεταξύ δύο διάσημων. Ας θυμηθούμε ορισμένες αντίστοιχες, πολύ χαρακτηριστικές στιγμές.

Ημερολόγιο: 8 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012.
Ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον  γεννήθηκε σαν σήμερα το 1970, ενώ στις 8 Οκτωβρίου 1949 γεννήθηκε η Σιγκούρνι Γουίβερ. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου ονομάζεται Ημέρα του Κολόμβου τιμώντας την επέτειος της άφιξης του Ιταλού εξερευνητή στην αμερικανική ήπειρο, όταν το πλοίο του στάθμευσε στα νησιά Μπαχάμες στις 12 Οκτωβρίου 1492 (Ιουλιανό ημερολόγιο).

Αθήνες του κόσμου

Πώς είπατε; Αυτή η Αθήνα υπάρχει στα όνειρα μας; Υπάρχει και στην πραγματικότητα, μόνο που δεν πρόκειται για την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά για ομώνυμη πόλη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο μία, Αθήνες, όμως, υπάρχουν πολλές. Αν μελετήσει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη, και ειδικά τον χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών, θα εντοπίσει μια σειρά από πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, που έχουν δανειστεί το όνομα τους από την ελληνική πρωτεύουσα. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα greece.greekreporter.com, συνολικά υπάρχουν 60 Αθήνες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και πόλεων που δεν ονομάζονται κανονικά έτσι, αλλά "Αθήνα" είναι το παρατσούκλι τους. Μάλιστα, το 2010 οι δήμαρχοι των 60 αυτών πόλεων βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, οπότε είχαν μια πρώτη συνάντηση.

7 Οκτωβρίου 2012

Η ονοματοδοσία των δρόμων της Αθήνας (για πρώτη φορά) τον Ιανουάριο του 1884.


Η Αθήνα αποτελεί το πρωτοφανές φαινόμενο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, η ευρύτερη περιφέρεια της οποίας συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό του κράτους. Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν άρχισε η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της πόλης, ο αριθμός των κατοίκων της αντιπροσώπευε μόλις ένα 6% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, ο ηπειρωτικός κορμός της οποίας δεν εκτεινόταν πάνω από τη Θεσσαλία και την Άρτα.

Ημερολόγιο: 7 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται 60 ετών. Γενέθλια έχει σήμερα και μια από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, ο Αγγλικανός πρώην αρχιεπίσκοπος της χώρας Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος γεννήθηκε το 1931. Ο μουσικός παραγωγός και διασημότερος κριτής τηλεοπτικού τάλεντ σόου στον κόσμο Σάιμον Κάουελ γίνεται 53 ετών, ενώ 36 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος αγωνιζόταν παλιότερα στην αγγλική Άρσεναλ, αλλά και στον Παναθηναϊκό (2008-'11).

Τι βλέπαμε στην ελληνική τηλεόραση πριν 20 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1992.


Όταν τα κανάλια άρχισαν να πλήττονται από την οικονομική κρίση, ο διευθυντής προγράμματος μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού συνέκρινε την κατάσταση με τη δεκαετία του '90, όταν η ιδιωτική τηλεόραση βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αν κάνουμε μια αναδρομή στην περίοδο εκείνη, και μάλιστα στον τρίτο μόλις χρόνο της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας (1992), θα διαπιστώναμε ότι τα κανάλια είχαν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη ποικιλία στα προγράμματα τους. Αυτό δε συνεπαγόταν απαραίτητα και ποιότητα, όμως - κακά τα ψέματα - ο σεβασμός στον τηλεθεατή δεν μπορεί να τίθεται υπό το σχήμα "ή όλα ή τίποτα". Ας θυμηθούμε, λοιπόν, πώς ήταν διαμορφωμένο το πρόγραμμα των τεσσάρων βασικότερων καναλιών της εποχής τις καθημερινές κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 1992;