10 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 10 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια γιορτάζει ο Σκοτσέζος τραγουδιστής Ρον Στιούαρτ, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1945. Άλλοι γνωστοί άνθρωποι που γεννήθηκαν στις 10 Ιανουαρίου ήταν η ηθοποιός Τασσώ Καββαδία (1921-2010), ο Σλοβάκος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Γκουστάβ Χούζακ (1913-1991), αλλά και η... αληθινή Μαίρη Ίνγκαλς (1865-1928), την οποία γνωρίζουμε περισσότερο ως χαρακτήρα της τηλεοπτικής σειράς "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι", που βασίστηκε στα αυτοβιογραφικά βιβλία της Λόρας Ίνγαλς Ουάιλντερ. Φυσικά, η σειρά έχει πολλές διαφορές από τα βιβλία και την αληθινή ιστορία της οικογένειας Ίνγκαλς. Έτσι, η αληθινή Μαίρη, που όντως έμεινε τυφλή σε ηλικία 14 ετών εξ αιτίας μιας επιπλοκής από ιλαρά, δεν παντρεύτηκε ποτέ και έμεινε μαζί με τους γονείς της μέχρι το θάνατο τους. Δείτε μια φωτογραφία της:


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μπενίν είναι η Ημέρα των Παραδοσιακών Θρησκειών (Fête du Vodoun). Ουσιαστικά, οι κάτοικοι θυμούνται τις παραδόσεις των προγόνων τους, αν και υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού, που εξακολουθεί να πιστεύει στις παραδοσιακές θρησκείες. Η μέρα αρχίζει με τη σφαγή μιας κατσίκας προς εξευμενισμό των πνευμάτων και συνεχίζεται με χορούς και τραγούδια, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπαριστάται και η "πορεία των σκλάβων", δηλαδή η διαδρομή των τριών χιλιομέτρων που διένυσαν οι πρώτοι σκλάβοι της Αφρικής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 10 Ιανουαρίου 1946, μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού έγινε στο Λονδίνο η πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που τότε αποτελείτο από 51 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αντιπρόσωπος της Κολομβίας, που είχε οριστεί ως πρόεδρος της προπαρασκευαστικής επιτροπής, Εδουάρδος Θουλουέτα Άγχελ, ο οποίος τόνισε ότι "δεν μπορούμε να διαψεύσουμε εκ νέου τις προσδοκίες της ανθρωπότητας", υπαινισσόμενος την αποτυχία της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του ΟΗΕ, για τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Όπως σημείωσε ο αντιπρόσωπος της Κολομβίας, μεγάλο βάρος για την όποια επιτυχία ή αποτυχία του νέου Οργανισμού θα έφεραν οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες θα έπρεπε "να επωμισθούν τις κύριες ευθύνες για τη διατήρηση της της ειρήνης και της ασφάλειας, να εξασφαλίσουν τη μεταξύ τους αρμονία και ενότητα, που είναι τα βασικά και αναλλοίωτα θεμέλια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών". 
Πρώτος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ο Βέλγος υπουργός εξωτερικών - και πρώην πρωθυπουργός - Πολ Χένρι Σπάακ, αιφνιδιάζοντας τη σοβιετική αντιπροσωπεία, που προωθούσε την υποψηφιότητα του Νορβηγού υπουργού εξωτερικών, Τρίγκβε Λι, που τελικά εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού λίγες μέρες αργότερα (2 Φεβρουαρίου) - και πάλι ύστερα από σοβιετική πρόταση. Η έκπληξη των Σοβιετικών δεν ήταν αβάσιμη, καθώς Σπάακ μάλλον ήταν προκατειλημμένος εναντίον τους, όπως φάνηκε από την περίφημη δήλωση του "Κύριοι, σας φοβόμαστε" απευθυνόμενος προς της σοβιετική αντιπροσωπεία κατά την τρίτη διάσκεψη της Γενικής Συνέλευσης το Φεβρουάριο του 1946.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου