24 Ιανουαρίου 2013

Τα 10 πιο επικίνδυνα τραγούδια την ώρα της οδήγησης!


Σου αρέσει ν' ακούς μουσικής την ώρα της οδήγησης; Καμιά φορά, όταν είσαι μόνος σου στο αυτοκίνητο, σου αρέσει να τραγουδάς μαζί με τον αγαπημένο σου τραγουδιστή; Κανένα πρόβλημα, αρκεί οι νότες που ακούς να είναι.. χαμηλών τόνων. Σύμφωνα με έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής ιστοσελίδας Confused.com, που ασχολείται με θέματα ασφαλίσεων, υπάρχουν ορισμένα τραγούδια που καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε, την ώρα που κάθεστε πίσω από το τιμόνι. 

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους οδηγούς που συμμετείχαν στη έρευνα, να διανύσουν με το αυτοκίνητο τους μια απόσταση 500 μιλίων. Στα πρώτα 250 μίλια δεν άκουγαν καθόλου μουσική. Στη συνέχεια, όμως, άκουγαν τραγούδια όλων των μουσικών ειδών - από χιπ-χοπ και ντανς μέχρι χέβι μέταλ και κομμάτια κλασικής μουσικής.  Παράλληλα, οι ερευνητές κρατούσαν στοιχεία για τις αλλαγές στην οδηγική τους συμπεριφορά. 
Δεν προκαλεί έκπληξη το συμπέρασμα της έρευνας, ότι τα ρυθμικά τραγούδια αποσπούν ευκολότερα την προσοχή του οδηγού και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Οι πιο επιθετικοί οδηγοί ήταν εκείνοι που οδηγούσαν ακούγοντας χιπ-χοπ, καθώς επιτάχυναν και φρέναρα συχνότερα από τους υπόλοιπους. 
Σύμφωνα με τον δρ. Σάιμον Μουρ, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, "ο γρήγορος ρυθμός φαίνεται ότι ενθαρρύνει τους οδηγούς να προσαρμοστούν στο ρυθμό της μουσικής". Αντίθετα, ως πλέον ενδεδειγμένο ήταν το τέμπο που αντιστοιχούσε στο ρυθμό των ανθρώπινων καρδιακών παλμών, δηλαδή περίπου 60 με 80 χτύποι το λεπτό.
Ως "ασφαλέστερο τραγούδι" την ώρα της οδήγησης - φυσικά μεταξύ της playilist των ερευνητών - αξιολογήθηκε το "Come Away with Me" της Nora Jones. Αντιθέτως, ως τα 10 πιο επικίνδυνα κατά φθίνουσα σειρά αξιολογήθηκαν τα εξής:
1. The Black Eyed Peas - Hey Mama
2. Fall Out Boy - Dead on Arrival
3. M.I.A  - Paper Planes
4. Steriogram - Walkie Talkie Man
5. Guns N’ Roses - Paradise City
6. Nickelback  - How You Remind Me
7. Ray Charles  - Hit the Road, Jack
8. Johnny Cash - Get Rhythm
9. Kanye West - Heartless
10. Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars) - Young, Wild and Free

Το μόνο που απομένει είναι να γίνει και μια αντίστοιχη έρευνα στη χώρα μας για τα ελληνικά τραγούδια, που είναι περισσότερο δημοφιλή στην Ελλάδα, ώστε να ξέρουμε πού βαδίζουμε αγαπητοί οδηγοί...Προς το παρόν, ακούστε το πιο επικίνδυνο τραγούδι, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, και αλλάξτε σταθμό, κάθε φορά που το πετυχαίνετε στο ραδιόφωνο την ώρα της οδήγησης. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου