11 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 11 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πριν 60 χρόνια, στα Καρδάμαινα της Κω γεννήθηκε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστα Σκανδαλίδης. Σαν σήμερα γεννήθηκαν και άλλες σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας, όπως ο Γρηγόρης Φαράκος (1923-2007) και ο στρατηγός - και μη εκλεγμένος πρωθυπουργός με δικτατορικές εξουσίες - Θεόδωρος Πάγκαλος (1878-1952). Στις 11 Ιανουαρίου 1853, στα Χίδηρα της Λέσβου γεννήθηκε ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης (1853-1932), ενώ στις 11 Ιανουαρίου 1910, στη Μαντζουρία της Κίνας, γεννήθηκε ο ποιητής Νίκος Καββαδίας (1910-1975). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μαρόκο γιορτάζεται η Ημέρα του Μανιφέστου Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα, το 1944, εξήντα εφτά προσωπικότητες συνέταξαν ένα κείμενο, που είχε την υποστήριξη και του βασιλιά της περιοχής, ζητώντας την παραχώρηση ανεξαρτησίας. Μέχρι τότε, το Μαρόκο αποτελούσε γαλλική αποικία, ενώ το καθεστώς εκείνο θα διατηρείτο μέχρι τον Οκτώβριο του 1955.
Στο Ιράν, σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ σε ηλικία 63 ετών., η οποία προσδιορίζεται βάσει του σεληνιακού (μουσουλμανικού) ημερολογίου. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 11 Ιανουαρίου 1951, ξεκίνησε η εκδίκαση του "σκανδάλου για τα υγρά καύσιμα", ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης Υπουργών, με κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Μεταφορών (και βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος) Παναγιώτη (Πάνο) Χατζηπάνο. Ο Χατζηπάνος κατηγορείτο για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, επειδή φερόταν να είχε παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση τη μεταφορά πετρελαίου από ιδιωτική εταιρία, στην οποία ήταν εταίρος μία γνωστή του, παρόλο που το κόστος ήταν ασύμφορο για το ελληνικό δημόσιο. Τελικά, ύστερα από 35 μέρες ακροαματικής διαδικασίας, στις 15 Φεβρουαρίου, ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς δεν αποδείχτηκε ότι είχε αποκομίσει ίδιο οικονομικό όφελος. Πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου ικανοποίησε την κοινή γνώμη της εποχής, καθώς ο Χατζηπάνος ήταν ο πρώτος υπουργός που καταδικαζόταν για παράνομη πράξη μετά τα Σιμωνικά του 1876. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου