12 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 12 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Δημήτρης Τσιάμης, πρωταθλητής του τριπλούν και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στους άνδρες, γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1982. Γενέθλια έχει σήμερα και ο Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής του Amazon.com, Τζεφ Μπέζος (49 ετών), όπως και η διεθνούς φήμη δημοσιογράφος Κριστιάν Άμανπουρ (55 ετών).
Άλλοι σημαντικοί άνθρωποι που γεννήθηκαν όταν το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιανουαρίου ήταν ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περώ (1628-1703), ο Ελβετός παιδαγωγός Γιόχαν Χάινριχ Πεσταλότσι (`746-1827), ο χρυσός Έλληνας μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης (1873-1940), αλλά και η πολύ αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Ευγενία Καρπούζη και γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου κάποιας χρονιάς - δεν είναι απόλυτα διασταυρωμένο το πότε - της δεκαετίας του '30, ενώ έφυγε πρόωρα από κοντά μας στις 27 Ιουλίου 1992.
Από το 1967 και μετά, η Καρέζη γιόρταζε... διπλά γενέθλια στις 12 Ιανουαρίου, όπως έλεγε στους φίλους της, καθώς εκείνη τη μέρα γνώρισε τον άνδρα της ζωής της Κώστα Καζάκο στα γυρίσματα της ταινίας "Κοντσέρτο για πολυβόλα".
Μορείτε να διαβάσετε μια σύντομη αφήγηση της ίδιας της ηθοποιού για το πώς έγινε ηθοποιός στον παρακάτω σύνδεσμο: ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Τανζανία γιορτάζεται η Ημέρα Επανάστασης της Ζανζιβάρης, η οποία αποτελεί το ένα από τα δύο συστατικά κράτη της Τανζανίας - μαζί με την Τανγκανίκα. Στις 12 Ιανουαρίου 1964, οι κάτοικοι της περιοχής εξεγέρθηκαν εναντίον του Σουλτάνου που κυβερνούσε την Ζανζιβάρη περίπου ένα μήνα, από την ημέρα δηλαδή που έγινε ανεξάρτητο κράτος. Λίγους μήνες μετά, ακολούθησε η ένωση με την Ταγκανίκα και η δημιουργία του σημερινού κράτους.
Στο Τουρκμενιστάν η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Τουρκμένων στρατιωτών που οχυρώθηκαν στο Geok Tepe επιχειρώντας ν' ανακόψουν την προέλαση του ρωσικού στρατού. Η πολιορκία του οχυρού κράτησε 23 μέρες, μέχρι που οι Ρώσοι στρατιώτες έφτιαξαν ένα υπόγειο τούνελ και κατάφεραν να το καταλάβουν.
Στη Μαλαισία, η φυλή των Kayin ή Karen, που έχουν ρίζες από τη Μογγολία και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας, γιορτάζουν την πρώτη μέρα του νέου έτους, βάσει του δικού τους σεληνιακού ημερολογίου. Ωστόσο, η σημερινή μέρα περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες του κράτους. 
Στο Μπουτάν, όπου βάσει του τοπικού (θιβετιανού) ημερολογίου σήμερα είναι η πρώτη μέρα του δωδέκατου μήνα του χρόνου, γιορτάζεται η Παραδοσιακή Ημέρα Προσφοράς. Σκοπός της γιορτής είναι η έκφραση ευχαριστιών προς τον Shabdrung Ngawang Namgyal, έναν Θιβετιανό Βουδιστή λάμα, που έζησε το 17ο αιώνα (1594-1651) και ενοποίησε το Μπουτάν σε μία κρατική οντότητα. 
Στο Ιράν, βάσει του σεληνιακού ημερολογίου της χώρας, σήμερα είναι ημέρα πένθους για το θάνατο του Imam Reza, όγδοου ιμάμη των Σιιτών Μουσουλμάνων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - βιβλίο:
Στις 12 Ιανουαρίου 1976, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών η Αγκάθα Κρίστι, η διασημότερη γυναίκα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, που αγαπήθηκαν πολύ και εξακολουθούν να διαβάζονται από τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Έχει γράψει συνολικά 66 μυθιστορήματα και 15 συλλογές διηγημάτων, ενώ το θεατρικό έργο "Η ποντικοπαγίδα" παίζεται ανελλιπώς από τις 6 Οκτωβρίου 1952 μέχρι και σήμερα έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 25.000 παραστάσεις - ένα ασύλληπτο και απλησίαστο ρεκόρ, που δύσκολα θα καταρριφθεί. Σε παλαιότερη ανάρτηση έκανα μια αναφορά στα πέντε αγαπημένα μου μυθιστορήματα της Κρίστι, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου