14 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 14 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο τερματοφύλακες γεννήθηκαν σαν σήμερα: ένας Έλληνας, ο Αντώνης Νικοπολίδης, κι ένας Ισπανός, ο Βίκτορ Βαλντές - ο πρώτος το 1971 και ο δεύτερος το 1982. 
Γενέθλια έχει επίσης ο αμφιλεγόμενος Ιταλός πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος κλείνει τα 94 του χρόνια. 
Άλλα διάσημα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους είναι ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας - του Παγκρατίου και του Ολυμπιακού - Ευθύμης Μπακατσιάς (γενν. το 1968), ο Αμερικανός σκηνοθέτης - δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ - Στίβεν Σόντερμπεργκ (γενν. το 1963), η Βρετανίδα ηθοποιός Φέι Ντάναγουεϊ (γενν. το 1941) και η Ιταλίδα τραγουδίστρια Κατερίνα Βαλέντε (γενν. το 1931), που οι παλιότερες γενιές σίγουρα την θυμούνται.
Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε η (Μαρία) Νίνα Ρίτσι (1883-1970), που ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο μόδας το 1932 στο Παρίσι, αλλά και ο Γερμανός θεολόγος Αλβέρτος Σβάιτσερ (1875-1965), ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1952, μεταξύ άλλων και για την ίδρυση Νοσοκομείου στην Γκαμπόν.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Η Τυνησία γιορτάζει την Ημέρα της Επανάστασης και την Νεολαίας, η οποία αναφέρεται στα γεγονότα του 2011. Σαν σήμερα, τη χρονιά εκείνη, ο κατ' επίφαση πρόεδρος της χώρας Μπεν Άλι εγκατέλειψε την Τυνησία υπό το βάρος λαϊκής εξέγερσης.
Καθώς σήμερα είναι η δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, στην Ιαπωνία γιορτάζεται - ως δημόσια αργία! - η Ημέρα της Ενηλικίωσης, η οποία είναι αφιερωμένη σε όσους και όσες ενηλικιώθηκαν. Σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, από το 1867 έως και σήμερα ενήλικας θεωρείται όποιος έχει συμπληρώσει τα 20 χρόνια ζωής. Στις τελετές που πραγματοποιούνται για την ενηλικίωση τους, οι άνδρες φορούν κοστούμια, ενώ οι γυναίκες φορούν το παραδοσιακό furisode, ένα ειδικό κιμονό με μεγάλα μανίκια και περίτεχνα σχέδια.
Στη Σρι Λάνκα, αλλά και σε αρκετά ινδικά κρατίδια, η σημερινή γιορτή ονομάζεται Thai Pongal και θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά ως "γιορτή της σοδειάς", καθώς οι αγρότες ευχαριστούν τους θεούς και τα στοιχεία της φύσης, που βοηθούν στη συγκομιδή της σοδειάς τους. Εξάλλου, σύμφωνα με την παραδοσιακή ινδουιστική αστρολογία, σήμερα ξεκινάει η Uttarayana, δηλαδή το εξάμηνο ταξίδι του ήλιου προς το βορρά. Η γιορτή αυτή συναντάται και το δυτικό Νεπάλ με την ονομασία "Makar Sankranti", ενώ εκλαμβάνεται και ως μια μορφή Πρωτοχρονιάς.
Στη Σερβία, πάλι, γιορτάζεται για δεύτερη φορά η... είσοδος του 2013, καθώς σήμερα είναι η Ορθόδοξη Πρωτοχρονιά. Αντίστοιχη γιορτή υπάρχει και στην αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - Ελλάδα:
Στις 14 Ιανουαρίου 1959, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την καθιέρωση του διεθνούς δεκαδικού μετρικού συστήματος ως αποκλειστικού μέσου μετρήσεως. Από την 1η Απριλίου 1959 το μέτρο θα αντικαθιστούσε τον πήχη και από την 1η Ιουνίου του ίδιου έτους το κιλό θα αντικαθιστούσε την οκά. 
Στις 14 Ιανουαρίου 1963, το Μικρό Χωριό του νομού Ευρυτανίας εξαφανίστηκε κατόπιν κατολίσθησης, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το περιστατικό συνέβη στις 8.30΄ το πρωί και είχε διάρκεια 15 περίπου λεπτών. Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ τα 70 από τα 135 σπίτια του χωριού συνεθλίβησαν από τις πέτρες.
Στις 14 Ιανουαρίου 1975, ένας από τους πρωτεργάτες της χούντας των Συνταγματαρχών, ο Δημήτριος Ιωαννίδης προφυλακίστηκε ύστερα από την κατάθεση υπομνήματος στον ανακριτή, όπου παρουσιάστηκε για να απολογηθεί. Ήταν ο πρώτος από τους πραξικοπηματίες που θα περνούσε τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού, σχεδόν έξι μήνες μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική ομαλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου