17 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 17 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ημέρα γιορτής είναι η σημερινή στο Λευκό Οίκο, καθώς η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, κλείνει τα 49. Προερχόμενη από μια οικογένεια εργατών, η κυρία Ομπάμα εξομολογήθηκε σε ομιλία της το 2011, απευθυνόμενη σε μαθήτριες ενός πρότυπου αγγλικού σχολείου, πώς κατάφερε να υπερνικήσει τα όποια αισθήματα κατωτερότητας ένιωθε την περίοδο που φοιτούσε στο Πρίνστον δίπλα στους πλούσιους συμφοιτητές της. Περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: ΠΩΣ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΣΕΛ ΟΜΠΑΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Ένα χρόνο μικρότερος της κυρίας Ομπάμα είναι ο κωμικός ηθοποιός Τζιμ Κάρεϊ, αλλά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Νίκος Νιόπλιας. Γενέθλια έχει σήμερα και ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι, το αρχικό όνομα του οποίου ήταν Κάσιους Κλέι, προτού ασπαστεί το Ισλάμ. Ο Άλι γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942.
Άλλοι άνθρωποι που γεννήθηκαν σαν σήμερα και άφησαν το στίγμα τους είναι: ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (1939-2008), ο διάσημος εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790), που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το αλεξικέραυνο, η Ιταλίδα τραγουδίστρια - γαλλικής υπηκοότητας και αιγυπτιακής καταγωγής - Δαλιδά (1933-1987), ο διασημότερος γκάνγκστερ όλων των εποχών Αλ Καπόνε (1899-1947), αλλά και ο κομμωτής Βιντάλ Σασούν (1928-2012).
[Ένα μικρό αφιέρωμα στον Αλ Καπόνε και σε μια συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν καταδικαστεί για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο: Όταν ο διεφθαρμένος Αλ Καπόνε τα έβαζε με τους διεφθαρμένους τραπεζίτες!]


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σήμερα τιμάται η μνήμη του Πατρίς Λουμούμπα, που ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας. Ύστερα από 10 μόλις εβδομάδες πρωθυπουργίας εκδιώχθηκε με πραξικόπημα, αργότερα συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 17 Ιανουαρίου 1961.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 17 Ιανουαρίου 1923, αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση (το Προσωρινό Στρατιωτικό Συμβούλιο που συστήθηκε μετά την εξέγερση της 15.9.1922 με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή), να αριθμηθούν οι καρέκλες στις κινηματογραφικές αίθουσες και να τηρείται η αρχή της μίας κενής θέσης ανά δύο κατειλημμένες. Παράλληλα, αποφασίστηκε (για πρώτη φορά) να μην εκδίδονται από τα ταμεία των θεάτρων περισσότερα εισιτήρια από τα αριθμημένα καθίσματα. 
Στις 17 Ιανουαρίου 1946 έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία του Αυστραλού διπλωμάτη Norman Makin. Τότε, ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν 11 (έναντι 15 που είναι σήμερα), ενώ η Κίνα εκπροσωπείτο από την Ταϊβάν, καθώς το καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της ηπειρωτικής Κίνας δεν αναγνωριζόταν από τις δυτικές δυνάμεις. Περισσότερα για την πρώτη συνεδρίαση και τις πρώτες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
Στις 17 Ιανουαρίου 1992, το Ειδικό Δικαστήριο που είχε συσταθεί για την εκδίκαση του σκανδάλου Κοσκωτά ανακοίνωσε την ετυμηγορία του. Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε όλων των κατηγοριών. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών, εξαγοραζόμενη προς 1000 δραχμές ημερησίως, καθώς και σε τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, καθώς κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος, ο πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας Γεώργιος Πέτσος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με διετή αναστολή και διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, κρινόμενος ως ένοχος για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Στις 17 Ιανουαρίου 1998 και (τοπική) ώρα 23.32΄, η ιστοσελίδα Drudge Report δημοσιοποιούσε την είδηση για "μια νεαρή γυναίκα, 23 ετών", η οποία είχε σεξουαλικές σχέσεις "με τον έρωτα της ζωής της, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (δηλ. τον Μπιλ Κλίντον), από την ηλικία των 21 ετών, όταν εργαζόταν ως ασκούμενη στο Λευκό Οίκο". Και το ρεπορτάζ συνέχιζε: "Ήταν συχνή επισκέπτρια σ' ένα μικρό γραφείο δίπλα στο Οβάλ Γραφείο, όπου ισχυρίζεται ότι ικανοποίησε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του προέδρου. Οι φήμες για τη σχέση εξαπλώθηκαν στα τετράγωνα του Λευκού Οίκου και μετακινήθηκε σε μια δουλειά στο Πεντάγωνο, όπου εργαζόταν μέχρι τον περασμένο μήνα".
Η ιστοσελίδα δεν ανέφερε αρχικά το όνομα της Μόνικα Λεβίνσκι - το έκανε μία μέρα μετά, ενώ το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post μια εβδομάδα αργότερα - και εστίαζε στο γεγονός ότι η είδηση επρόκειτο αρχικά να δημοσιευτεί στο περιοδικό Newsweek, όμως "θάφτηκε" την τελευταία στιγμή. Το σκάνδαλο Λεβίνσκι, που ανέδειξε έναν άνευ προηγουμένου πολιτικό πουριτανισμό, παραλίγο να στοιχίσει το προεδρικό αξίωμα στον Μπιλ Κλίντον, εναντίον του οποίου διατυπώθηκαν κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου