23 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 23 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό (και όχι η Καρολίνα το ρύζι, όπως αναρωτήθηκε η αλησμόνητη Ζουμπουλία σ' ένα επεισόδιο του αλησμόνητου "Παρά Πέντε") γεννήθηκε σαν σήμερα το 1957. Το 1950 γεννήθηκε ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Ντι Άντερσον, γνωστός και ως "Μαγκάιβερ", ενώ το 1974 γεννήθηκε η ηθοποιός Τίφανι Άμπερ Σμιθ, που γνωρίσαμε από τις νεανικές τηλεοπτικές σειρές των 90s, "Πριν χτυπήσει το κουδούνι" και "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς". 
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Γάλλος συγγραφέας Σταντάλ (1783-1842), ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 19ου αιώνα.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Δυτική Μπεγκάλη, το τέταρτο μεγαλύτερο κρατίδιο της Ινδίας με πρωτεύουσα την Καλκούτα, γιορτάζεται ως αργία η επέτειος των γενεθλίων του Netaji Subhash Chandra Bose (23.01.1897), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της ινδικής ανεξαρτησίας. Ωστόσο, αποτελεί μια μάλλον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα από ένα σημείο της ιστορικής του διαδρομής και μετά, καθώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στράφηκε στις δυνάμεις του Άξονα και πιο συγκεκριμένα στην Ιαπωνία. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 23 Ιανουαρίου 1973, ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, υπέκυψε στα τραύματα του, μία μέρα μετά την πτώση ενός ιδιωτικού αεροσκάφους Πάιπερ-136 λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. 
Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 3.20΄ το μεσημέρι της 22ας Ιανουαρίου,  το αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση μόλις 1.400 μέτρων από το σημείο εκκίνησης του και ενώ βρισκόταν σε φάση απογείωσης. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άριστες, ενώ αιτία του δυστυχήματος φαίνεται ότι ήταν κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα του σκάφους. 
Στο αεροπλάνο επέβαιναν ένας Αμερικανός κι ένας Άγγλος πιλότος, οι οποίοι επίσης τραυματίστηκαν. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όταν πληροφορήθηκε για το ατύχημα, απ' όπου αναχώρησε εσπευσμένα συνοδεία διάσημων Αμερικανών νευροχειρουργών. 
Το ενδιαφέρον του κόσμου για την κατάσταση της υγείας του διαδόχου της επιχειρηματικής δυναστείας ήταν πραγματικά μεγάλο. Ήταν χαρακτηριστική μια σκηνή που περιέγραφαν οι εφημερίδες, για μια άγνωστη γυναίκα που που μέχρι το νοσοκομείο και έδωσε στους συγγενείς του νεαρού Αλέξανδρου μια εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να βρίσκεται στο κεφάλι του τραυματία.
Τελικά, στις 18.57΄ της 23ης Ιανουαρίου, ύστερα από 27 ώρες που βρισκόταν σε κώμα, ο 24χρονος Αλέξανδρος Ωνάσης άφησε την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ Κηφισιάς, όπου νοσηλευόταν. Μία μέρα μετά, ο Αριστοτέλης Ωνάσης μίλησε με τους δημοσιογράφους εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για "όλους τους γνωστούς και αγνώστους που έδειξαν ενδιαφέρον για την τύχη του παιδιού μου. Τους επισήμους και ανεπισήμους ανθρώπους, που στάθηκαν αυτή τη δύσκολη στιγμή κοντά του".
Στη μακρά και εκ βαθέων εξομολόγηση του προς τους δημοσιογράφους, ο Αριστοτέλης Ωνάσης περιέγραψε τη μεγάλη αγάπη του νεκρού γιου του για τα αεροπλάνα παρά τις δικές του υποδείξεις ότι "η δύναμη και τα μέσα αντλούνται από τη θάλασσα", ενώ έδειξε ως υπεύθυνο για την τραγωδία τον Αμερικανό πιλότο: "Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε ό,τι ήταν γραφτό να γίνει... Ο Αλέξανδρος βλέποντας τα πιστοποιητικά του Αμερικανού πιλότου του έδωσε εμπιστοσύνη. Θα πέταγαν για μια βόλτα, προκειμένου να δοκιμασθούν οι ικανότητες του νέου πιλότου. Άφησε αυτόν να απογειώσει το αεροπλάνο, ενώ αυτός κάθησε δίπλα του. Και έτσι πήρε ο Αμερικανός το πηδάλιο και άρχισε να απογειώνεται όταν συνέβη ό,τι συνέβη...
Θα έπρεπε ο Αλέξανδρος να κάνει το αντίθετο. Να το απογειώσει εκείνος και μετά να του το παραδώσει για να δει την πείρα του και τις ικανότητες του. Το δόλιο το παιδί, έκανε το μοιραίο λάθος.  Εμπιστεύθηκε το πηδάλιο στον Αμερικανό και εκείνος με τη σειρά του εμπιστεύτηκε τον εαυτό του και τους άλλους στην πείρα του. Έτσι έγινε το δυστύχημα. Και έπρεπε αυτά να τα πω, για τη μνήμη του παιδιού μου σαν πατέρας και σαν άνθρωπος. Θα βγει φυσικά και το πόρισμα των αρμοδίων. Το σέβομαι και το εκτιμώ εκ των προτέρων. Αλλά, αυτή είναι η αλήθεια και η λυπηρή πραγματικότητα. Το γεγονός θα απεφεύγετο, αν καθόταν στο στικ ο Αλέξανδρος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου