24 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 24 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Στις 24 Ιανουαρίου 1962, γεννήθηκε στην Αστυπάλαια ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Αργύρης Καμπούρης. οι χρυσές εύστοχες βολές του οποίου - στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση το 1987 - χάρισαν στην Εθνική μας ομάδα το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1987, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα..
Άλλα γνωστά πρόσωπα που γεννήθηκαν σαν σήμερα είναι ο Πορτογάλος πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια (27 ετών), η Γερμανίδα ηθοποιός Ναστάζια Κίνσκι (γενν. το 1961), ο Αμερικανός τραγουδιστής Νιλ Ντάιαμοντ (γενν. το 1941), αλλά και δύο ηθοποιοί του Χόλιγουντ, που βρήκαν πρόωρους και τραγικούς θανάτους: ο Τζον Μπελούσι (1949-1982), που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από υπερβολική δόση ναρκωτικών, και η Σάρον Τέιτ (1943-1969), δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της από την εγκληματική συμμορία του Τσαρλς Μάνσον τον Αύγουστο του 1968 κι ενώ ήταν έγκυος 8 μηνών, ένα έγκλημα που συγκλόνισε την Αμερική. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σύμφωνα με το σεληνιακό, μουσουλμανικό ημερολόγιο σήμερα είναι η δωδέκατη μέρα του μήνα Rabi' al-awwal κι επομένως οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι γιορτάζουν τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ (Mawlid). Δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για το πότε γεννήθηκε ο Μωάμεθ ή γιατί επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία για τον εορτασμό της γέννησης του, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι γεννήθηκε το έτος 570 μ.Χ. σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 24 Ιανουαρίου 1965, στις 8.35΄το πρωί τοπική ώρα, σε ηλικία 90 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, δέκα ημέρες μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό που υπέστη, ακριβώς 70 χρόνια από το θάνατο του πατέρα του. Ο Τσόρτσιλ ήταν πρωθυπουργός κατά το κρίσιμο διάστημα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αν και ηττήθηκε στις εκλογές του 1945, παρόλο που η Βρετανία είχε καταφέρει να σταθεί όρθια έναντι των γερμανικών επιθέσεων. Το 1951 επανήλθε στην πρωθυπουργία, ενώ δύο χρόνια αργότερα του απονεμήθηκε το αμφιλεγόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας για τα ιστορικά βιβλία που είχε συγγράψει.
Η είδηση του θανάτου του Βρετανού πολιτικού προκάλεσε μεγαλόστομες δηλώσεις πένθους της ελληνικής πολιτικής ελίτ της εποχής, ενώ - απόφαση πρωτοφανής για ανεξάρτητο κράτος - η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε ως ημέρες δημοσίου πένθους την επομένη του θανάτου του, καθώς και την ημέρα της κηδείας του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου