25 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 25 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τι κοινό μπορεί να έχουν η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Γιώργος Ζαμπέτας; Γεννήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου - η πρώτη το 1979 και ο δεύτερος το 1925, ενώ πέθανε το Μάρτιο του 1992, σε ηλικία 67 ετών.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν σπουδαίοι συγγραφείς, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ (1882-1941) και ο Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ (1874-1965). 
Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα και η αξιόλογη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αλίσια Κις, η οποία κλείνει τα 32.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σε μικρό αριθμό μουσουλμανικών κρατών συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ο εορτασμός για την επέτειο γέννησης του προφήτη Μωάμεθ (Πακιστάν, Μαρόκο, Μπανγκλαντές κλπ.). 
Στην Αίγυπτο γιορτάζεται η επέτειος της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, ύστερα από διαδηλώσεις διάρκειας 2 εβδομάδων και 3 ημερών (11 Φεβρουαρίου 2011).
Στη Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλας, γιορτάζεται η επέτειος από την ίδρυση της πόλης στις 25 Ιανουαρίου 1576. Ιδρυτής της ήταν ο Πορτογάλος εξερευνητής Paulo Dias de Novais, ο οποίος έδωσε στη νέα πόλη το όνομα São Paulo da Assunção de Loanda. Οι πρώτοι κάτοικοι της ήταν Πορτογάλοι στρατιώτες και άποικοι, ενώ τους επόμενους αιώνες η Λουάντα αποτέλεσε κέντρο διακίνησης σκλάβων προς τη Βραζιλία, που ήταν επίσης πορτογαλική αποικία, μέχρι τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα. 
Σαν σήμερα, όμως, 22 χρόνια πριν τη Λουάντα, θεμελιώθηκε άλλη μία πασίγνωστη πόλη με... παρόμοιο επίσημο όνομα, το São Paulo dos Campos de Piratininga - ή, αλλιώς, το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η πόλη ιδρύθηκε από 12 Ιησουίτες ιερείς, οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή για να κατηχήσουν τους αυτόχθονες κατοίκους. Η επιλογή της ονομασίας "Σάο Πάολο" - όπως αντίστοιχα και στην περίπτωση της Λουάντα - έγινε επειδή σήμερα είναι η γιορτή του Αποστόλου Παύλου, σύμφωνα με το ρωμαιοκαθολικό εορτολόγιο. 
Για τους Ουαλούς σήμερα είναι η τοπική γιορτή των ερωτευμένων, που στα ουαλικά ονομάζεται Dydd Santes Dwynwen. Η γιορτή βασίζεται σε μια μυθική ιστορία αγάπης του 5ου αιώνα. Η Dwynwen και ο Melon ήταν ένα ερωτευμένο ζευγάρι.Σύμφωνα με μία εκδοχή, όταν ο δεύτερος έκανε μια επιθετική κίνηση προς την πρώτη μέσα στην έξαψη του πάθους του, ένας άγγελος τον μεταμόρφωσε σε.. πάγο. Τότε, η Dwynwen προσευχήθηκε ζητώντας να επιστρέψει ο Melon στην ζωή και υποσχόμενη ότι θα αφιέρωνε την υπόλοιπη ζωή της στο Χριστό, όπως τελικά έγινε και η Dwynwen αποσύρθηκε σ' ένα  βράχο στην ακτή της Ιρλανδικής θάλασσας. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 25 Ιανουαρίου 1833 (σύμφωνα με το τότε ισχύον παλαιό ημερολόγιο), ο Όθωνας (πλήρες όνομα: Όθωνας Φρειδερίκος-Λουδοβίκος Βίττελσμπαχ), δευτερότοκος γιος του διαδόχου του βαυαρικού θρόνου, αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο, καθώς οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής τον όρισαν ως βασιλιά της Ελλάδας. 
Το πλοίο "Μαδαγασκάρη" που μετέφερε τον Όθωνα και τη συνοδεία του είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Ναυπλίου από τις 18 Ιανουαρίου. Στις 22 Ιανουαρίου έγινε η αποβίβαση του βαυαρικού στρατού (3.500 άνδρες) και τρεις ημέρες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου, αποβιβάστηκε επιτέλους και ο νέος βασιλιάς εν μέσω κανονιοβολισμών και ζητωκραυγών του πλήθους. Την ώρα που ο Όθωνας αποβιβαζόταν από το πλοίο γλίστρησε και λίγο έλειψε να πέσει στη θάλασσα, κάτι που αργότερα ερμηνεύθηκε ως "κακός οιωνός", αν βεβαίως δεχτούμε την αλήθεια του γεγονότος. 
Μετά την προσφώνηση της προσωρινής κυβέρνησης, ο 17χρονος Όθωνας, που επέβαινε σε άλογο και φορούσε κυανή βαυαρική στολή, απάντησε στα γερμανικά και ακολουθούμενος από το βαυαρικό και τον ελληνικό στρατό, αλλά και από πλήθος κόσμου, διέσχισε τους δρόμους του Ναυπλίου και κατευθύνθηκε στο ναό του αγίου Γεωργίου, όπου πραγματοποιήθηκε δοξολογία. 
Καθώς ο Όθωνας ήταν ανήλικος, τη διοίκηση της χώρας ανέλαβε η "Αντιβασιλεία", αποτελούμενη από τους Μάουρερ, Άρμανσμπεργκ και Έϊδεκ, που διοικούσε με απολυταρχικό τρόπο και προκάλεσε αντιδράσεις στον ελληνικό λαό. Σχετικές αναρτήσεις με δύο γεγονότα-σταθμούς της περιόδου εκείνης (την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και την έξωση του Όθωνα το 1862) μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:
και

Στις 25 Ιανουαρίου 1884, η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ δημοσίευε ένα ρεπορτάζ, με το οποίο επικροτούσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας να προχωρήσει στην ονοματοδοσία των οδικών αρτηριών της πρωτεύουσας και αποτύπωνε τον πανζουρλισμό, που επικρατούσε μέχρι τότε. Περισσότερα για το θέμα, στον παρακάτω σύνδεσμο:


Στις 25 Ιανουαρίου 1996, ξεκινάει η επταήμερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που έφτασε μέχρι τα όρια της πολεμικής αναμέτρησης, σχετικά με τις βραχονησίδες Ίμια. Στις 25 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καλύμνου και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος του νησιού - συνοδεία τηλεοπτικής κάμερας και του τότε δημοσιογράφου και νυν βουλευτή Αργύρη Ντινόπουλου - έκριναν σκόπιμο να κατευθυνθούν στις βραχονησίδες και να υψώσουν την ελληνική σημαία σε μια έξαρση λαϊκισμού και υπερπατριωτισμού. Είχε προηγηθεί, μια μέρα πριν, η μετάδοση - από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 - της είδησης για το διπλωματικό επεισόδιο, που είχε προκαλέσει η προσάραξη ενός τουρικού εμπορικού πλοίου στην περιοχή το Δεκέμβριο του 1995, μια είδηση που είχε αποσιωπηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου