26 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 26 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν μια μέρα σαν τη σημερινή είναι ο Πορτογάλος προπονητής Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 50, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ (και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας) Άντρες Φογκ Ράσμουσεν, 60 ετών. Άλλε σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στις 26 Ιανουαρίου, αλλά δεν βρίσκονται στην ζωή, υπήρξαν ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Πολ Νιούμαν (1925-2008), ο Γάλλος σκηνοθέτης Ροζέ Βαντίμ (1928-2000), ο άνθρωπος που ανέδειξε την Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα", αλλά και ο τελευταίος κομμουνιστής πρόεδρος της Ρουμανίας, Νικολάι Τσαουσέσκου (1918-1989)
[Μια αναδρομή στις τελευταίες μέρες του Τσαουσέσκου μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: Το τέλος του Τσαουσέσκου]

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Οι Αυστραλοί γιορτάζουν σήμερα την εθνική τους εορτή (Australia Day), η οποία αναφέρεται στην επέτειο άφιξης των πρώτων Βρετανών αποίκων στο Σίδνεϊ το 1788. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο στόλος αποτελείτο από έντεκα πλοία, ενώ μετέφερε 10 αξιωματικούς, 212 ναύτες, τις συζύγους 28 από αυτούς, 17 παιδιά, 81 πολίτες, 504 άνδρες φυλακισμένους και 192 γυναίκες φυλακισμένες, δηλαδή συνολικά 1044 άτομα,. Μαζί με τους ανθρώπους μεταφέρθηκαν και ζώα: 7 άλογα, 29 πρόβατα, 74 γουρούνια, 6 κουνέλια και 7 βοοειδή. 
Στην Ινδία γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας. Σαν σήμερα το 1950, τέθηκε σ' εφαρμογή το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, περίπου δυόμιση χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας, αποκόπτοντας οριστικά τους δεσμούς με την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Στη Δομινικανή Δημοκρατία γιορτάζεται η επέτειος από τη γέννηση του Χουάν Πάμπλο Ντουάρτε (26.01.1813), που θεωρείται εθνικός ήρωας. Ο Ντουάρτε πρωτοστάτησε στην ίδρυση της μυστικής εταιρίας La Trinitiana, η οποία αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της χώρας από την Αϊτή. Παρ'όλα αυτά, ο Ντουάρτε ηττήθηκε στις πρώτες εκλογές της ανεξάρτητης πλέον Δομινικανής Δημοκρατίας το 1844 και εξορίστηκε στο Καράκας, όπου πέθανε το 1876.
Στην Ουγκάντα, σήμερα είναι η Ημέρα της Απελευθέρωσης. Στις 26 Ιανουαρίου 1986, ο NRA (Εθνικός Στρατός Αντίστασης) επικράτησε στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο που ταλάνιζε τη χώρα διώχνοντας από την εξουσία το στρατιωτικό καθεστώς του Tito Okello Lutwa.
Κι επειδή σήμερα είναι πανσέληνος, όπως κάθε μήνα την ημέρα της πανσελήνου, στη Σρι Λάνκα αντιστοιχεί μια μεγαλοπρεπής γιορτής. Η σημερινή γιορτή ονομάζεται Duruthu Poya και συμβολίζει την πρώτη επίσκεψη του Βούδα στο νησί του ινδικού ωκεανού. Σύμφωνα με την παράδοση, την εποχή εκείνη η Σρι Λάνκα βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο και το κήρυγμα ειρήνης του Βούδα βοήθησε στην κατάπαυση του πυρός. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 26 Ιανουαρίου 1895 πέθανε ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος, ο οποίος τύγχανε μεγάλης δημοτικότητας την εποχή του, ενώ ορισμένοι τον αποκαλούσαν ακόμη και "εθνικό ποιητή", αν και σταδιακά μετά το θάνατο του το άστρο του άρχισε να ξεθωριάζει και να τίθεται στο περιθώριο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. 
[Λίγα λόγια για τον Αχιλλέα Παράσχο και δύο ποιήματα του μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ" ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ (ανανεωμένο)]

Στις 26 Ιανουαρίου 1977 πέθανε η ψυχή του ελληνικού κινηματογράφου, ο παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος, σε ηλικία 69 ετών. Η πρώτη του ταινία ("Το τραγούδι του χωρισμού") γυρίστηκε το 1942, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ η τελευταία ταινία ("Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται") παιζόταν στους κινηματογράφους την εβδομάδα του θανάτου του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου