4 Ιανουαρίου 2013

Αντίο στην πάνα από την ηλικία των 3 μηνών;

Είναι δυνατόν να μάθουν τα μωρά να εξυπηρετούνται μόνα τους στην τουαλέτα και να μην χρειάζεται να τα αλλάζουν πάνες οι γονείς τους; Ναι, υποστηρίζει μια αμφιλεγόμενη έρευνα, που φέρει την υπογραφή της Anna-Lena Hellström, ουροθεραπεύτριας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αν οι γονείς εφαρμόσουν το βιετναμέζικο σύστημα ανατροφής. 

Η Hellström παρακολούθησε 47 παιδιά επί μία διετία και διαπίστωσε ότι οι Βιετναμέζοι γονείς καταφέρνουν να μάθουν στα παιδιά τους να εκφράζουν την ανάγκη για την τουαλέτα με ειδικά σφυρίγματα. Όταν το μωρό θέλει να απελευθερώσει τα υπολείμματα της πεπτικής διαδικασίας, σφυρίζει, χτυπάει παλαμάκια ή κάνει κάτι παρόμοιο, ενώ οι γονείς σπεύδουν να το καθίσουν στο γιο-γιο, πριν "τα κάνει". Άλλωστε, στις περισσότερες χώρες της Ασίας, όπως και της Αφρικής, τα μωρά δε φορούν πάνες, αλλά η ικανοποίηση των βιολογικών τους αναγκών βασίζεται στην ελεύθερη επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους, χωρίς ίχνος εξαναγκασμού. 
Σύμφωνα με τη Σουηδή ερευνήτρια, όσο νωρίτερα καταφέρει ένα παιδί ν' αποχωριστεί την πάνα του, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος κάποιας ουρολοίμωξης. Πάντως, δεν είναι όλοι οι επιστήμονες σύμφωνοι μ' αυτήν την εκτίμηση. Στο βιβλίο "It’s No Accident: Breakthrough Solutions to Your Child’s Wetting, Constipation, UTIs, and Other Potty Problems" σημειώνεται ότι η ιδανική ηλικία για να εκπαιδευτεί ένα παιδί στα θέματα της τουαλέτας είναι τα 3. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τους παιδίατρους που συνεισφέρουν τις απόψεις τους στο βιβλίο, τα μωρά θα πρέπει να βιώνουν την εμπειρία της ανεμπόδιστης ούρησης.
Όπως εξηγεί ένας γιατρός, από τα 100 παιδιά που βλέπει μέσα σε μία εβδομάδα στο ιατρείο του, τα μισά εμφανίζουν κάποια ουρολογική λοίμωξη. Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν οφείλεται στη χρήση της πάνας, αλλ' αντιθέτως όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν κάποιο σχετικό πρόβλημα, αποχωρίστηκαν την πάνα πριν τα 3 τους χρόνια. Όσο περισσότερο κρατιέται ένα μικρό παιδί, όσο λιγότερο συχνά ουρεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μόλυνση από βακτηρίδια εξ αιτίας της διόγκωσης της ουροδόχου κύστης. Αντίστοιχα αυξάνονται τα βακτήρια και από την συγκράτηση των στερεών περιττωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου