19 Ιανουαρίου 2013

Οι 5 λόγοι, για τους οποίος ΔΕΝ πρέπει να ζυγιζόμαστε συχνά


Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν έμμονη ιδέα με την ζυγαριά τους. Θέλουν να ζυγίζονται όχι απλά κάθε μέρα, αλλά πολλές φορές τη μέρα, γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το βάρος τους. Μάλιστα, η ηθοποιός Τζένι Γκαρθ ισχυρίστηκε σε συνέντευξη της στο (αμερικάνικο) περιοδικό Health ότι ένας από τους λόγους που καταφέρνει να διατηρείται σε φόρμα στα 41 της χρόνια είναι και το ότι ελέγχει κάθε πρωί το βάρος της. Είναι, όμως, έτσι; Η διάσημη στις ΗΠΑ διατροφολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων μπεστ-σέλερ Σύνθια Σας επιμένει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε να ανεβαίνουμε στην ζυγαριά, αν θέλουμε να κρατήσουμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση. Μάλιστα, έχει 5 επιχειρήματα για να μας πείσει.

1. Η ζυγαριά μπορεί να προκαλέσει αυτό που η Σας αποκαλεί "συναισθηματικό φαγητό". 
Πολλές φορές, όταν οι άνθρωποι δεν βλέπουν το επιθυμητό νούμερο στο καντράν της ζυγαριάς, οργίζονται, θυμώνουν και απογοητεύονται, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παρατήσουν τους στόχους τους για να χάσουν βάρος, αλλ' αντιθέτως να καταφεύγουν στο φαγητό ως μια μορφή παρηγοριάς. Όπως υποστηρίζει η διατροφολόγος, ο σκοπός δεν πρέπει να είναι απλά να χάσουμε κάποια κιλά, αλλά ν' απεξαρτήσουμε τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση μας από τον αριθμό των κιλών μας.
2. Η ζυγαριά δεν λέει όλη την αλήθεια.
Μπορεί να τρεφόμαστε σωστά και να έχουμε όντως μειώσει το σωματικό λίπος, όμως αυτό να μην αποτυπώνεται στην ζυγαριά. Κάθε φορά που ζυγιζόμαστε, μαζί με το σωματικό λίπος ή τους μύες μας ζυγίζεται και το νερό που έχει κατακρατήσει ο οργανισμός, το φαγητό που δεν έχει ακόμα χωνευθεί κλπ. Και φυσικά η λύση δεν είναι να μην πίνουμε νερό ή να μην τρώμε ούτε μπουκιά...
3. Το βάρος δεν αποτελεί τέλεια ένδειξη της σύνθεσης του σώματος. 
Μύες ή λίπος; Την απάντηση στο δίλημμα αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει η ζυγαριά, γιατί πολύ απλά δεν την ξέρει. Το μόνο που κάνει είναι να δείχνει έναν αριθμό, που αντιπροσωπεύει κάποια κιλά. Πού όμως οφείλεται αυτός ο αριθμός κι επομένως τι κάνουμε σωστό ή λάθος, είναι κάτι που εξακολουθεί να αιωρείται. Έτσι, μπορεί ο Α να έχει μεγαλύτερο βάρος από τον Β, όμως λιγότερο σωματικό λίπος. 
4. Η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φαινόμαστε ή αισθανόμαστε καλύτερα.
Το να θέλουμε να φτάσουμε γενικά κι αόριστα σ' ένα "μαγικό", χαμηλό αριθμό κιλών δεν είναι απαραίτητα κι ό,τι καλύτερο. Μπορεί να μας πηγαίνουν εμφανισιακά τα δυο-τρία παραπανίσια κιλά κι αν τα χάσουμε να φαινόμαστε περισσότερο πλαδαροί. Εξάλλου, το άγχος που μπορεί να προκληθεί από την αγωνία να χάσουμε αυτά τα κιλά, ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας (π.χ. την ποιότητα του ύπνου) ή ακόμα να έχει παρενέργειες και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
5. Υπάρχουν καλύτεροι μέθοδοι να μετρηθούμε.
Δεν υπάρχει καλύτερη μαρτυρία από το αν πήραμε ή χάσαμε κιλά από τα ίδια μας τα ρούχα και πόσο άνετα χωράμε σ' αυτά. Και πάλι, βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν και παράγοντες που μπορεί να δίνουν μια ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας (κατακράτηση υγρών, το φαγητό που δε χωνεύτηκε κλπ.). Το σημαντικό είναι να έχουμε μεν τα μάτια μας ανοιχτά όσον αγορά το σωματικό μας βάρος, όμως να μην αποκτήσουμε εμμονή με αυτό.


Πηγή: Health.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου