4 Ιανουαρίου 2013

Παιδιά 6 ετών διδάσκονται μέσω... iPad!


Οι μαθητές ενός Δημοτικού σχολείου στην αυστριακή πόλη Γκρατς έχουν το προνόμιο να είναι οι πρώτοι της κεντροευρωπαϊκής χώρας που κάνουν τα μαθήματα τους μέσω iPad δίνοντας μια νέα διάσταση στη χρήση της τεχνολογίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η ιδέα ανήκει σε μια δασκάλα, τη Silvana Aureli, η οποία διαπίστωσε ότι "τα παιδιά περιβάλλονται από την τεχνολογία παντού" εκτός από τα σχολεία. Έτσι, όχι απλά εισηγήθηκε την ιδέα για την εισβολή της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στην πρώτη τάξη του σχολείου όπου διδάσκει, αλλά χρηματοδότησε και το πρόγραμμα αυτό με δικά της έξοδα. Κάθε μαθητής έχει το δικό του iPad, το οποίο βρίσκεται στην τάξη και χρησιμοποιείται σε ορισμένα μαθήματα, αν και όχι καθημερινά. 
Η δασκάλα διαπίστωσε ότι το iPad βοηθάει πολύ τα παιδιά, που έχουν διαφορετικές εθνικότητες, στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Όπως η ίδια επισημαίνει χαρακτηριστικά, οι ηλεκτρονικές αυτές ταμπλέτες μπορούν ταυτόχρονα να προκαλέσουν πνευματικά παιδιά διαφορετικού επιπέδου, ενώ συνδυάζεται η μάθηση με το παιχνίδι.
Στην πραγματικότητα, η χρήση των iPad είναι αποκλειστικά εκπαιδευτική και οι μαθητές δεν παίζουν, όμως αυτή είναι η αίσθηση που τους δημιουργείται με αποτέλεσμα να αποκτούν περισσότερα κίνητρα. Οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του πρότζεκτ αυτού, καθώς τα παιδιά της πρώτης τάξης δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί αρκετά και να μαθαίνουν εύκολα. 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μπορεί το συγκεκριμένο σχολείο του Γκρατς να είναι το πρώτο Δημοτικό σχολείο της Αυστρίας που εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα σε παιδιά ηλικίας 6 ετών, ωστόσο υπάρχουν και άλλα σχολεία στη χώρα αυτή, όπου μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω ταμπλέτας. Κι εν τω μεταξύ στην Ελλάδα δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των λάπτοπ στα σχολεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου