7 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 7 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια. Ένα χρόνο μικρότερος του είναι ο Αμερικανός ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ, που επίσης έχει γενέθλια. Επίσης, στις 7 Ιανουαρίου 1985 γεννήθηκε ο βρετανός οδηγός της Φόρμουλα 1 Λούςι Χάμιλτον, ο πρώτος έγχρωμος αθλητής και ο νεότερος σε ηλικία που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής (το 2008). Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος (1934-2008).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Πολλές είναι οι Ορθόδοξες εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο για τον προσδιορισμό των γιορτών. Έτσι, σήμερα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στο Καζακστάν, στο Κιργιστάν, στην Αμπαχαζία, στη Γεωργία, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην Π.Γ.Δ.Μ., στο Κοσυφοπέδιο και στη Βοσνία (ο σερβικός πληθυσμός), αλλά και οι Κόπτες Χριστιανοί της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και της Ερυθρέας. 
Στην Καμπότζη γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης, δηλαδή η επέτειος από την κατάλυση του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ με αρχηγό τον Ποτ Πολ σαν σήμερα το 1979, λίγους μήνες μετά τη στρατιωτική επέμβαση του γειτονικού Βιετνάμ. 
Στον Παναμά σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα των Μαρτύρων. Στις 9 Ιανουαρίου 1964, οι μαθητές του Γυμνασίου Μπιλμπόα, που βρισκόταν σε μια διαφιλονικούμενη ζώνη υπό αμερικανική κατοχή πέριξ της διώρυγας, διαμαρτυρήθηκαν κατεβάζοντας από τον ιστό την αμερικανική σημαία και ανεβάζοντας την παναμέζικη. Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις, κατά τις οποίες τουλάχιστον 18 άτομα έχασαν την ζωή τους. (Κανονικά, η επέτειος γιορτάζεται στις 9 Ιανουαρίου, αλλά φέτος μετατέθηκε δυο μέρες νωρίτερα για να πέσει Δευτέρα)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 7 Ιανουαρίου 1931, οι εφημερίδες δημοσιεύουν την ανατριχιαστική είδηση για τον εντοπισμό δύο μεγάλων δεμάτων που περιείχαν τεμαχισμένα μέλη ανθρώπινου σώματος στην κοίτη του ποταμού Κηφισσού. Την ίδια μέρα, οι έρευνες των αστυνομικών αρχών κατέδειξαν ότι επρόκειτο για το πτώμα του εργολάβου Δημήτριου Αθανασόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε βάσει ενός νοσηρού σχεδίου που είχαν καταστρώσει η σύζυγος και η πεθερά του, όπως αποδείχτηκε λίγες μέρες αργότερα. Η υπόθεση σόκαρε την κοινή γνώμη και αποτελεί ένα από τα διασημότερα εγκλήματα στη σύγχρονη, ελληνική, εγκληματολογική ιστορία, ενώ ενέπνευσε και το τραγούδι "Κακούργα πεθερά" του Ιάκωβου Μοντανάρη. Αναλυτικό αφιέρωμα στην υπόθεση της δολοφονίας του Αθανασόπουλου μέσα από τα δημοσιεύματα της εποχής, μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο:

Στις 7 Ιανουαρίου 1977, 11 τόνοι χασίς αξίας 4 δισεκατομμυρίων δραχμών κατασχέθηκαν από το μικρό φορτηγό πλοίο "Γκλόρια" με κυπριακή σημαία. Το πλοίο είχε ξεκινήσει το δρομολόγιο του από ένα μικρό λιμάνι βόρεια της Βηρυτού και προορισμός του ήταν το Άμστερνταμ. Εκτιμάται ότι είχε αποπλεύσει με διαφορετικό όνομα από το Λίβανο και το άλλαξε εν πλω. Το πλήρωμα του ήταν 3 Έλληνες και 2 Τούρκοι ναυτικοί. Το πλοίο εμφανιζόταν να μεταφέρει κεντήματα, τραπεζομάντηλα, υφάσματα και είδη πολυτελείας, ενώ το πραγματικό - παράνομο - εμπόρευμα βρισκόταν τυλιγμένο σε γάζες και μέσα σε σάκους στην πλώρη! Η υπόθεση αυτή ενέπνευσε το Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το τραγούδι "Το βαπόρι απ' την Περσία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου