27 Ιανουαρίου 2013

7 τρόποι για να καταλάβεις αν ο αγαπημένος σου τραγουδιστής ερμηνεύει πλέι μπακ


Το "σκάνδαλο" με την πλέι-μπακ ερμηνεία της Μπιγιονσέ κατά την τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσε - υπερβολικά και ανώφελα - πολλές συζητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφερε όμως στο προσκήνιο το ερώτημα: πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης όντως βγάζει φωνή από μέσα του ή αν αντιθέτως περιορίζεται απλά να κουνάει τα χείλη του πατώντας στο ηχογραφημένο τραγούδι; Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προς ναυτιλομένους ενός γνωστού, Αμερικανού vocal trainer, κρατήστε σημειώσεις και ανακαλύψτε την αλήθεια για τους αγαπημένους σας ερμηνευτές.

1. Όταν ένας τραγουδιστής ερμηνεύει live, οι ήχοι ορισμένων γραμμάτων, όπως το "π" και το "σ", ακούγονται διαφορετικά από το μικρόφωνο ζωντανά.
2. Αν και οι περισσότεροι νομίζουμε ότι θα συλλάβουμε τον "κλέφτη" προσέχοντας πότε ξεκινάει να τραγουδάει ένα στίχο, στην πραγματικότητα θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στο πότε... σταματάει. Συνήθως, οι τραγουδιστές που ερμηνεύουν πλέι μπακ βιάζονται ή καθυστερούν να κόψουν την ερμηνεία τους.
3. Πολλές φορές, το "ζωντανό" τραγούδι αποκαλύπτεται από το πρόσωπο και το λαιμό. Για παράδειγμα, όταν τραγουδούσε η Γουίτνεϊ Χιούστον, παλλόταν το σαγόνι της. Αντίστοιχα, σε άλλους τραγουδιστές τρεμοπαίζει ο λαιμός (η τραχεία, ο λάρυγγας). Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε πρέπει να μπουν ψύλλοι στ' αυτιά μας.
4. Η σωστή ερμηνεία εξαρτάται εν πολλοίς και από τις σωστές αναπνοές του τραγουδιστή, οι οποίες έχουν ένα ιδιαίτερο τέμπο. Αν όμως τον/την βλέπουμε να αναπνέει με κανονικούς ρυθμούς, κάτι που είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού από τις κινήσεις του σώματος, τότε κάτι ύποπτο συμβαίνει.
5. Φυσικά, σε μια live ερμηνεία το δεύτερο σημαντικότερο εργαλείο ενός τραγουδιστή - μετά τη φωνή του - είναι το μικρόφωνο, το οποίο πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο (απόσταση από το στόμα) και να αντανακλά τις ηχητικές αλλαγές του χώρου. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, δεν χρειάζεται να προβληματιζόμαστε και πολύ, καθώς το μικρόφωνο είναι προφανώς κλειστό.
6. Διαφορετικές κινήσεις του στόματος παράγουν και διαφορετικούς ήχους. Το πιο ανοιχτό στόμα/χείλη σημαίνει πιο καθαρούς ήχους. Αντίθετα, όταν το στόμα είναι κλειστό, οι ήχοι ακούγονται πιο σκοτεινοί. Όταν βλέπουμε να μην συμβαίνει αυτό, αυτό που ακούμε είναι πλέι μπακ.
7. Ακόμη και ο πιο τέλειος τραγουδιστής του πλανήτη είναι αναπόφευκτο να φαλτσάρει και λίγο - έστω, να του ξεφύγει μια νότα. Αυτό είναι άλλωστε και το ωραίο μιας live συναυλίας, το ότι δεν είναι τέλεια. Οι υπερβολικά αψεγάδιαστες ερμηνείες, πρέπει μάλλον να μας βάλουν σε υποψίες - ειδικά όταν ο τραγουδιστής βγάζει πρόγραμμα μεγάλης διάρκειας. 

Πηγή: FoxNews Magazine

Άλλα θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου