8 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 8 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής μας - αν όχι ο σημαντικότερος. Έχει εκπλήξει τους πάντες όχι μόνο με την καθαρότητα του μυαλού του, αλλά και με την υπέρβαση της σοβαρότατης ασθένειας του (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση), που τον έχει αφήσει παράλυτο από νεαρή ηλικία. Ο λόγος για τον Βρετανό φυσικό Στίβεν Χώκινγκ, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1942.
Άλλες προσωπικότητες που έχουν σήμερα γενέθλια είναι: ο Ντέιβιτν Μπάουι (66 ετών), η ντέιμ Σίρλεϊ Μπάσεϊ (76), αλλά και ο πρόεδρος της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, για τον οποίο γνωρίζουμε την ημέρα αλλά όχι το ακριβές έτος γέννησης (1983 ή 1984).  Τέλος, μια μέρα σαν τη σημερινή, το 1935 γεννήθηκε ο "Βασιλιάς του ροκ εν ρολ" Έλβις Πρίσλεϊ (8.1.1935-16.8.1977).


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - Ελλάδα:
Στις 8 Ιανουαρίου 1991, η δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα μέσα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου της Πάτρας, που τελούσε υπό κατάληψη, πυροδότησε ένα κλίμα αναταραχής σ' ολόκληρη τη χώρα. Δράστης ήταν σημαίνον τοπικό πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος Πάτρας και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, ο οποίος επιτέθηκε με λοστό στον καθηγητή πιστεύοντας ότι διά της βίας θα άνοιγε το υπό κατάληψη σχολείο. 
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης, όταν κλιμάκιο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας θεώρησε ότι είχε δικαίωμα ν' αναλάβει αστυνομικές εξουσίες κι επιχείρησε να εισέλθει στο σχολικό συγκρότημα, που ήταν ήδη κατειλημμένο από μαθητές. Οι μαθητές κάλεσαν μέσω ραδιοφωνικού πομπού τους κατοίκους της πόλης και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν προς συμπαράσταση. Τα επεισόδια εκτραχύνθηκαν μετά τις 11 το βράδυ, οπότε σημειώθηκε και η επίθεση στον 38χρονο μαθηματικό, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος οδηγήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εξέπνευσε στις 9.30΄ το πρωί της επομένης.
Θυμίζουμε ότι την περίοδο εκείνη, ήδη από το Δεκέμβριο του 1990, είχε σημειωθεί ένα εκτεταμένο κύμα καταλήψεων Γυμνασίων και Λυκείων σ' ολόκληρη τη χώρα με αφορμή το νομοσχέδιο για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, που είχε προτείνει ο τότε υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες, ύστερα από αναίρεση η υπόθεση μειώθηκε σε 16 χρόνια και 9 μήνες και τελικά αποφυλακίστηκε ύστερα από 7 μόλις χρόνια φυλάκισης έχοντας εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - κόσμος:
Στις 8 Ιανουαρίου 1918, ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον ανακοίνωσε τα περίφημα "14 σημεία" του, που αποτέλεσαν τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας και τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου λίγους μήνες αργότερα. Τα σημεία αυτά ήταν (συνοπτικά):
1. Αποκήρυξη της μυστικής διπλωματίας.
2. Ελευθερία της ναυσιπλοΐας τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.
3. Ελευθερία του εμπορίου
4. Εγγυήσεις για μειώσεις εξοπλισμών.
5. Ανοιχτόμυαλη διευθέτηση των προβλημάτων των αποικιών, όπου οι αποικιοκρατικές δυνάμεις θα λάβουν ισότιμα υπόψη και τα συμφέροντα των λαών.
6. Σεβασμός του δικαιώματος της Ρωσίας στην αυτοδιάθεση.
7. Αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Βελγίου.
8. Απόσυρση των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία και ικανοποίηση των γαλλικών απαιτήσεων για επιστροφή της Αλσατίας και της Λωραίνης.
9. Επαναχάραξη των συνόρων της Ιταλίας πάνω σε εθνική βάση.
10. Παραχώρηση αυτονομίας στους λαούς της Αυστροουγγαρίας.
11. Αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Ρουμανίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στην Αδριατική για τους Σέρβους και παροχή διεθνών εγγυήσεων για την ανεξαρτησία και ακεραιότητα των βαλκανικών κρατών.
12. Παραχώρηση αυτονομίας στους μη τουρκικούς λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανεμπόδιστη διέλευση από τα Στενά, αλλά και αναγνώριση της κυριαρχίας των Τούρκων στα δικά τους εδάφη.
13. Ανεξαρτησία της Πολωνίας και πρόσβαση στη θάλασσα.
14. Ίδρυση ενός "γενικού συνδέσμου εθνών", που θα εγγυάται "την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα όλων των κρατών, μικρών και μεγάλων".

Στις 8 Ιανουαρίου 1996, ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Μιτεράν, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών, πάσχοντας από καρκίνο του προστάτη. Ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε: "Αυτό που κυρίως ενοχλεί στο πρόσωπο μου είναι ότι εξελέγην το 1981 και είμαι ακόμη εδώ. Οι πολιτικοί που σταματούν στο κατώφλι της εξουσίας αρέσουν. Η απουσία καθιστά ευκολότερη την ανταπόκριση σε όνειρα και ελπίδες". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου