20 Ιανουαρίου 2013

8 πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τις ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων

Η δεξιά πτέρυγα του Καπιτωλίου, όπου γίνονται όλες οι ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων από το 1980 κι εφεξής

Πού και πότε έγινε η πρώτη ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου; Ποιος πρόεδρος δεν ορκίστηκε στη Βίβλο; Σε ποια τελετή έγιναν τα περισσότερα λάθη; Ποια αποδείχτηκε θανατηφόρα; Πόσο κόστισε η τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και γιατί ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει ορκιστεί 4 φορές μέχρι αύριο, που είναι η μεγάλη μέρα; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά και άλλα πολλά είναι εδώ. 

1. Η πρώτη ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου ήταν αυτή του Τζορτζ Ουάσιγκτον κι έγινε σ' ένα μπαλκόνι στην πόλη της Νέας Υόρκης στις 30 Απριλίου 1789. Από το 1793 - δεύτερη ορκωμοσία του Ουάσιγκτον - μέχρι και το 1933 - πρώτη ορκωμοσία του Ρούζβελτ - οι ορκωμοσίες των προέδρων πραγματοποιούνταν στις 4 Μαρτίου - εκτός κι αν έπεφτε Κυριακή, οπότε η τελετή γινόταν την επομένη. Με την 20η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ως ημερομηνία ορκωμοσίας ορίστηκε η 20η Ιανουαρίου, ενώ διατηρήθηκε η απαγόρευση της Κυριακής. 
2. Ο πρώτος πρόεδρος που ορκίστηκε έξω από το Καπιτώλιο ήταν ο Άντριου Τζάκσον, το 1829. Από τότε και για 152 χρόνια ακόμη, όλες οι τελετές ορκωμοσίας των προέδρων πραγματοποιούνταν στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, όμως η παράδοση έσπασε το 1981 από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος ζήτησε να κοιτάζει προς τη Δύση, όπου βρισκόταν η πατρίδα του, η Καλιφόρνια. Έκτοτε, δημιουργήθηκε νέα παράδοση και πλέον όλες οι ορκωμοσίες πραγματοποιούνται στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου. 
3. Ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν ορκίστηκε βάζοντας το χέρι του πάνω στη Βίβλο, αλλά σ' ένα κανονικό βιβλίο, ήταν ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, το 1825. Γενικά, δεν υπάρχει κάποιος γραπτός κανόνας που να υπαγορεύει πού πρέπει να ορκίζονται οι πρόεδροι, κι έτσι δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την επιλογή του Άνταμς. Φέτος, ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα ορκιστεί σε.. δύο Βίβλους, η μία εκ των οποίων εικάζεται ότι θα είναι εκείνη που κατείχε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος Βίβλος που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν το 1861 για την ορκωμοσία του Αβραάμ Λίκνολν, ενώ στην ίδια Βίβλο ορκίστηκε το 2009 και ο Μπαράκ Ομπάμα.
4. Μία τελετή ορκωμοσίας σκότωσε έναν Αμερικανό πρόεδρο. Ο ένατος πρόεδρος των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, έδωσε τη μεγαλύτερη ομιλία προς το αμερικανικό έθνος, που έδωσε ποτέ πρόεδρος την ημέρα της ορκωμοσίας του. Η ομιλία αποτελείτο από 8.445 λέξεις και ο Χάρισον την εκφωνούσε για περισσότερες από δύο ώρες μέσα στο κρύο, με αποτέλεσμα να πάθει πνευμονία. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, ο 68χρονος Χάρισον πέθανε.
5. Όσοι πιστεύουν στις προλήψεις, θα γίνουν ακόμη πιο προληπτικοί μαθαίνοντας ότι τα περισσότερα λάθη σε τελετή ορκωμοσίας έγιναν το 1961, όταν ορκιζόταν πρόεδρος ο Τζον Κένεντι. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον δεν επανέλαβε σωστά τον όρκο του κόβοντας λέξεις, ο δυνατός ήλιος δεν επέτρεψε στον ποιητή Ρόμπερτ Φροστ να διαβάσει ολόκληρο το ποίημα, που είχε γράψει ειδικά για την περίσταση, ενώ σε κάποια στιγμή έπιασε φωτιά το πόντιουμ λόγω βραχυκυκλώματος. 
6. Μετά την τελετή ορκωμοσίας ακολουθούν η δεξίωση και οι χοροί. Οι περισσότεροι χοροί στους οποίους παρευρέθηκε Αμερικανός πρόεδρος ήταν 17 και ο χορευταράς δεν ήταν άλλος από τον Μπιλ Κλίντον, το 1997. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο ρεκόρ χορών - 11 στον αριθμό - ανήκει και πάλι στον Κλίντον, την πρώτα φορά που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, το 1993.
7. Η ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009 κόστισε - ούτε λίγο ούτε πολύ - 170 εκατομμύρια δολάρια. Τα έξοδα δεν καλύφτηκαν μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ένα σημαντικότατο μέρος προήλθε από ιδιωτικές χορηγίες. Μάλιστα, όποιος είχε προσφέρει 50.000 δολάρια - το ανώτερο επιτρεπόμενο ποσό - μπορούσε να φωτογραφηθεί μαζί με την αμερικανική οικογένεια! Φέτος, πάντως το όριο των 50.000 $ έχει καταργηθεί και δεν είναι λίγοι εκείνοι (ιδιώτες ή εταιρίες) που έχουν προσφέρει ακόμη και 250.000 $ για την τελετή. 
8. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, που θα έχει ορκιστεί συνολικά 4 φορές. Ο πρώτος - και μοναδικός μέχρι σήμερα - ήταν ο Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που εξελέγη 4 φορές στο αξίωμα. Πώς ο Ομπάμα θα ισοφαρίσει αυτό το ρεκόρ με δύο μόνο θητείες και χωρίς να έχει δικαίωμα επανεκλογής; Στην τελετή του 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα χρειάστηκε να επαναλάβει τον όρκο, επειδή ο Τζον Ρόμπερτς, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου που υπαγόρευε τον όρκο στον πρόεδρο, έκανε κάποιο λάθος. Φέτος, ο Ομπάμα θα ορκιστεί επίσης δύο φορές, καθώς η 20η Ιανουαρίου πέφτει Κυριακή. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί μία άτυπη τελετή στις 20 του μήνα και μία δημόσια την επομένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου