11 Ιανουαρίου 2013

Έχεις καστανά μάτια; Φαίνεσαι πιο αξιόπιστος! (Ή μήπως όχι;)

Ποιόν από τους δύο θα εμπιστευόσουν περισσότερο;

"Για κοίτα με στα μάτια, λοιπόν, κι εξηγήσου"... αρκεί τα μάτια σου να είναι καστανά. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, οι άνθρωποι που έχουν καστανά μάτια φαίνεται ότι θεωρούνται περισσότερο αξιόπιστοι από τους συνομιλητές τους, σε σχέση με τους γαλανομάτηδες. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα σχετικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 200 φοιτητές ν' αξιολογήσουν μια σειρά από 80 αντρικά και γυναικεία πρόσωπα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με καστανά μάτια θεωρήθηκαν περισσότερο αξιόπιστα. Προκειμένου να επαληθεύσουν αν όντως το χρώμα των ματιών επηρεάζει την άποψη που σχηματίζουμε για ένα πρόσωπο, οι επιστήμονες πείραξαν ψηφιακά τις 80 αυτές φωτογραφίες αλλάζοντας το χρώμα των ματιών των προσώπων που εικόνιζαν. 
Απευθύνθηκαν σε μια δεύτερη ομάδα φοιτητών, οι οποίοι αξιολόγησαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα ίδια πρόσωπα και τα αποτελέσματα ήταν... τα ίδια! Φαινομενικά, δεν ήταν το χρώμα των ματιών που επηρέασε την εκτίμηση τους, αλλά τα γενικότερα χαρακτηριστικά των προσώπων. Παρόλα αυτά, οι Τσέχοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καρόλου επιμένουν ότι όλα εξαρτώνται από τα μάτια και το χρώμα τους!
Γενικά, τα πρόσωπα που κρίθηκαν ως πιο αξιόπιστα ήταν στενότερα, είχαν μεγαλύτερα μάτια και μεγαλύτερα στόματα, ενώ τα χείλη είχαν κατεύθυνση προς τα πάνω. Σύμφωνα με τον δρ. Karel Kleisner, συγγραφέα της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό, αυτά τα χαρακτηριστικά ανήκουν σε... καστανομάτηδες! Αντίθετα, οι άνθρωποι με γαλανά μάτια έχουν στενότερα πρόσωπα, πιο μυτερά, μακρουλά και τα φρύδια τους βρίσκονται σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο. 
Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, τα συμπεράσματα δεν είναι και τόσο... αξιόπιστα, αλλά μάλλον είναι προκατειλημμένα, ενώ και ο ίδιος ο συγγραφέας καταλήγει σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επαναληφθεί το πείραμα με νέες φωτογραφίες και νέα υποκείμενα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου