21 Ιανουαρίου 2013

Φάε, όπως ο Ομπάμα! Το επίσημο μενού της δεξίωσης μετά την ορκωμοσία και συνταγές για να μαγειρέψετε ορισμένα από τα φαγητά!


Μα, τι τρώνε επιτέλους οι πλούσιοι, όλοι αυτοί που πηγαίνουν στις επίσημες δεξιώσεις, φορώντας τα ακριβά τους ρούχα και τα λαμπερά τους κοσμήματα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν φεύγει πεινασμένος! Πάρε μια ιδέα διαβάζοντας το επίσημο μενού της δεξίωσης που θ' ακολουθήσει την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα για δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ και δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα πιάτα αυτά στο σπίτι, προσφέροντας στην οικογένεια σας αλλά και στους φίλους σας, την ευκαιρία να φάνε ό,τι και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το πρώτο πιάτο της βραδιάς θα αποτελείται από:
- Αστακό στον ατμό συνοδευόμενο από σάλτσα cham chowder Νέας Αγγλίας (μια παραδοσιακή πηχτή σούπα θαλασσινών, που τρώνε οι ψαράδες στην περιοχή New England στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά)
- Σπανάκι σωτέ
- Γλυκοπατάτες hay

Ως δεύτερο πιάτο, οι καλεσμένοι του Αμερικανού προέδρου θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν:
- Βίσονα ψημένο στη σχάρα σε ξύλα hickory μαζί με κέικ από κόκκινες πατάτες και σάλτσα χρένου (πρόκειται για μια ιδιαίτερα καυτερή ρίζα)
-  Πουρέ κολοκύθας (butternut squash)
- Μικρά "χρυσά" παντζάρια (μια λιγότερο γλυκιά και περισσότερο ώριμη ποικιλία παντζαριών) με φασολάκια
 - Μαρμελάδα φράουλας και κόκκινο λάχανο

Το τρίτο πιάτο θα περιλαμβάνει:
- Μηλόπιτα της Hudson Valley με Ξινή Κρέμα Παγωτού, Ώριμα τυριά (ποικιλίες toma celena και jersey girl colby), Μέλι και Σος Καραμέλας Maple

Τέλος, οι καλεσμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις τρεις παρακάτω ποικιλίες κρασιού:
- Tierce Finger Lakes Dry Riesling (2010)
- Korbel Natural, Special Inaugural Cuvée California Champagne
- Bedell Cellars Merlot (2009)
______________________

Ορισμένες συνταγές για να τις ετοιμάσετε στο σπίτι σας. Οι συνταγές είναι για 4 άτομα:

1. Μικρά χρυσά παντζάρια με φασολάκια
ΥΛΙΚΑ
8 μικρά χρυσά παντζάρια, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση
114 γραμμάρια πράσινα φασολάκια με κομμένες τις άκρες (περίπου 25 χιλιοστά)
1/2 κουταλιά σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά της σούπας σαλότ (διασταύρωση κρεμμυδιού με σκόρδο) ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι κοσέρ
1 πρέζα λευκό πιπέρι
2 λίτρα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράστε το νερό και προσθέστε το αλάτι κοσέρ. Τοποθετήστε απαλά τα παντζάρια στο νερό και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε τα μ' ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε τα σ' ένα μπολ. Όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, ρίξτε τα φασολάκια και αφήστε τα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.  Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα μ' ένα σουρωτήρι και προσθέστε τα στο μπολ με τα παντζάρια.


2. Σπανάκι σωτέ
ΥΛΙΚΑ
225 γραμμάρια σπανάκι
1/4 φλιτζανιού φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι θάλασσας
1 πρέζα μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σπανάκι και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, μόνο μέχρι να μαραθούν τα φύλλα του σπανακιού. Βγάλτε το από το τηγάνι και κρατήστε το ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.


3. Γλυκοπατάτες hay
ΥΛΙΚΑ
1 γλυκοπατάτα ξεφλουδισμένη, κομμένη σε λεπτές, τέλειες λωρίδες, τις οποίες θα τοποθετήσετε σε κρύο νερό
1/4 λάδι κάνολα (από σπόρους ελαιοκράμβης) για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεστάνετε το λάδι στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε μια χύτρα χωρητικότητας 3.8 λίτρων. Στραγγίστε τις γλυκοπατάτες και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. Ρίξτε προσεκτικά με τη χούφτα σας λίγες πατάτες στη φριτέζα και αφήστε τες να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν. Αφαιρέστε με σουρωτήρι και τοποθετήστε τες σε καθαρό χαρτί κουζίνας, για ν' απορροφήσει το λάδι.


4. Πουρές κολοκύθας
ΥΛΙΚΑ
1/2 κολοκύθα, περίπου 900 γραμμάρια, ψημένη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι kosher
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1/2 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου, μεσαίο κεχριμπάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετήστε σε ταψί την κολοκύθα, με το μισό κομμάτι να κοιτάει προς τα κάτω, και βάλτε το σε φούρνο, που έχει προθερμανθεί στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά. Μ' ένα κουτάλι αφαιρέστε την ψίχα και βάλτε τη στο μπλέντερ. Προσθέστε βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε με το μπλέντερ στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να μαλακώσει. Όταν ετοιμαστεί, τοποθετήστε τον πουρέ σε μια μικρή κατσαρόλα και καλύψτε την.


5. Μαρμελάδα φράουλας με κόκκινο λάχανο
ΥΛΙΚΑ
1/4 λάχανο σε λεπτοκομμένες φέτες
1 ποτήρι μηλόξυδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 λίτρα νερό
1/4 φλιτζανιού μαρμελάδα φράουλας
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι κοσέρ (kosher salt)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη χύτρα τοποθετήστε το λάχανο, τη ζάχαρη, το ξύδι και το νερό. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 2-3 ώρες ή μέχρι το νερό να γίνει σιρόπι, ενώ ανακατεύετε κατά διαστήματα. Στη συνέχεια, προσθέστε στο λάχανο τη μαρμελάδα φράουλας κι ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Ρυθμίστε τη γλυκύτητα προσθέτοντας όσο αλάτι επιθυμείτε.


6. Σος καραμέλας σφενδάμου
Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια προς υψηλή φωτιά λιώστε 114 γραμμάρια βούτυρο. Προσθέστε 2 φλιτζάνια ανοιχτή καστανή ζάχαρη (συσκευασμένη) και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Προσαρμόστε τη φωτιά στο μέτριο και βράστε για ακόμη 2 λεπτά. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου και συνεχίστε το βράσιμο ανακατεύοντας καλά, μέχρι να "δέσει" η σάλτσα, να γίνει απαλή και να καλύπτει το κουτάλι, δηλαδή περίπου για 2 με 4 λεπτά. Βγάλτε το από τη φωτιά και σερβίρετε το ζεστό.


Όλες οι συνταγές της δεξίωσης για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και το μενού όλων των δεξιώσεων ορκωμοσίας από το 1981 και εντεύθεν, μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά) στη σελίδα: www.inaugural.senate.gov/luncheon/menus. Και καλή σας επιτυχία!


Σχετικά θέματα:
Κάνε πάρτι όπως ο Ομπάμα! Το επίσημο playlist της ορκωμοσίας του!
Στα άδυτα της κουζίνας των αρχηγών των κρατών.
Φάε όπως η οικογένεια Ομπάμα! Τι περιείχε το δείπνο της "πρώτης οικογένειας" των ΗΠΑ για την Ημέρα των Ευχαριστιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου