5 Ιανουαρίου 2013

Ο άνθρωπος που "σκοτώνει" τους διάσημους στο Τουίτερ


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι στο καλό είναι εκείνοι που διαρρέουν μέσω τουίτερ όλες αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις περί δήθεν αιφνίδιων θανάτων διαφόρων σταρ και γιατί το κάνουν; Δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις διαρροές στην ελληνική τουιτόσφαιρα, ωστόσο πολλές είναι οι διασημότητες που έπεσαν "θύματα" ενός Ιταλού καθηγητή ονόματι Τομάσο Ντεμπενεντέτι (Tommasso Debenedetti, ο άνθρωπος της φωτογραφίας). 

Ο σαραντάρης καθηγητής λογοτεχνίας από τη Ρώμη έχει "σκοτώσει" μεταξύ άλλων τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Άσαντ - ανεβάζοντας έτσι ακόμη και την τιμή του πετρελαίου - ενώ πρόσφατο "θύμα" του υπήρξε η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας Τζ.Κ. Ρόουλινγκ. Μάλιστα, στην περίπτωση της συγγραφέως του Χάρι Πότερ, ο Ντεμπενεντέτι μετέδωσε τη δήθεν είδηση μέσω ενός ψεύτικου λογαριασμού στο τουίτερ, που υποτίθεται ότι ανήκε στον συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων Τζον Λε Καρέ.
Όπως περιγράφει ο ίδιος, η τελευταία του έμπνευση ξεκίνησε όταν πρόσεξε ότι ο Λε Καρέ είχε 2.500 followers, πολλοί εκ των οποίων ήταν δημοσιογράφοι. Έτσι, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να εκθέσει το δημοσιογραφικό κόσμο που αναπαράγει έτσι εύκολα μια είδηση, που δεν έχει προηγουμένως ελέγξει. Το ψεύτικο αυτό τουίτ για το δήθεν θάνατο της Ρόουλινγκ προωθήθηκε εκατοντάδες φορές, ενώ ένας τηλεοπτικός σταθμός της Χιλής μετέδωσε την πληροφορία ως γεγονός.
Σύμφωνα με τον Ντεμπενεντέτι, το τουίτερ έχει εξελιχθεί στο "λιγότερο αξιόπιστο πρακτορείο ειδήσεων στον κόσμο", παρά τους επαίνους των τελευταίων χρόνων για τη συμβολή του σε σημαντικά γεγονότα και λαϊκά κινήματα διαμαρτυρίας, από τους Ισπανούς Indignados μέχρι την Αραβική Άνοιξη. Ο Ιταλός καθηγητής εκτιμά ότι "δυστυχώς, η δημοσιογραφία δουλεύει με ταχύτητα (και) οι ψεύτικες ειδήσεις εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο", ενώ στο τέλος "όλοι ξεχνούν ποια ήταν η αρχική πηγή".
Πάντως, θεωρεί ότι πρόκειται για άκακο παιχνίδι που απλά ξεγυμνώνει την ανεπάρκεια των κοινωνικών δικτύων και της σύγχρονης δημοσιογραφίας, ενώ δεν παραδέχεται ότι προξενεί όντως κάποια μορφή βλάβης στα θύματα του, καθώς μέσα σε λίγες ώρες από τη διαρροή της ψεύτικης είδησης, ο ίδιος είναι εκείνος που στέλνει το μήνυμα της διάψευσης - και πάλι μέσω του τουίτερ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δηλώνει ότι επιλέγει ισχυρές προσωπικότητες, που έχουν στη διάθεση τους τα μέσα ν' απαντήσουν πολύ γρήγορα. "Δε θ' ανακοίνωνα ποτέ το θάνατο ενός λιγότερο γνωστού συγγραφέα ή του γείτονα μου", δικαιολογείται. "Δεν είμαι απατεώνας". 
Εξάλλου, εκτός από τις διαρροές ψεύτικων τουίτ για δήθεν θανάτους διασήμων, ο Ντεμπενεντέτι έχει ανεβάσει ψεύτικα προφίλ διάσημων συγγραφέων στο facebook, όπως του Ουμπέρτο Έκο και του Μάριο Βάργκας Λιόσα. Μέσω αυτών των προφίλ, βάζει τους συγγραφείς να δηλώνουν απίθανα πράγματα, που ποτέ δεν θα έλεγαν οι ίδιοι στην πραγματικότητα. Επίσης, έχει γράψει δεκάδες φανταστικές "συνεντεύξεις" με διάσημους συγγραφείς, τις οποίες κατάφερε με κάποιον τρόπο να δημοσιευτούν σε μέσα ενημέρωσης. Σε μία από αυτές, εμφάνιζε το συγγραφέα Φίλιπ Ροθ να καταφέρεται εναντίον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για να έρθει η διάψευση από τον ίδιο το συγγραφέα, όταν αργότερα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους που είχαν διαβάσει την πλαστή "συνέντευξη", που είχε φανταστεί ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι.  
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ιταλός αυτός καθηγητής έχει απολέσει το μέτρο κάνοντας κατάχρηση της βασικής του επιδίωξης να εκθέσει κάποια κακώς κείμενα. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις όλους μας για τον τρόπο που δεχόμαστε ως αληθινή ή αναπαράγουμε άθελα μας μια φαινομενικά εντυπωσιακή - πλην όμως ανεπιβεβαίωτη - πληροφορία, που σπεύδουμε να την αναγάγουμε σε είδηση, συνεπαρμένοι από το μέγεθος του εντυπωσιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου