6 Ιανουαρίου 2013

Μελωδικές νότες με ορχήστρα από πάγο!


Έχουμε μείνει πολλές φορές με ανοιχτό το στόμα ακούγοντας επιδέξιους μουσικούς να μεγαλουργούν με μοναδικά όργανα, ποτήρια μισογεμάτα με νερό. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, η ιδέα για λίγη μουσική από... πάγο; Ένα ερασιτεχνικό γκρουπ για κρουστά από το Ιρκούτσκ της Ρωσίας, που ονομάζεται Etnobit (ЭТНОБИТ στα Ρωσσικά), παίζει την πιο "κουλ μουσική" με μοναδικό όργανο του τους πάγους της λίμνης Βαϊκάλης, της παλαιότερης λίμνης στον κόσμο, ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών, και όλα αυτά σε θερμοκρασίες κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου!. 

Όλα ξεκίνησαν τυχαία, όταν η σύζυγος ενός από τους ντράμερ του συγκροτήματος γλίστρησε σε κάποιο σημείο της παγωμένης λίμνης, κοντά στο νησί Olkhon. Η προσγείωση της στον πάγο συνοδεύτηκε από ένα ιδιαίτερα μελωδικό "μπουμ", το οποίο κίνησε την περιέργεια του συζύγου της. Απ' ό,τι φαίνεται η γυναίκα δεν τραυματίστηκε, καθώς οι δυο τους άρχισαν να εξετάζουν τους ήχους των πάγων στην περιοχή για να εντοπίσουν το μελωδικότερο σημείο. Έκαναν κάποιες πρόχειρες ηχογραφήσεις και ενημέρωσαν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, τα οποία ταξίδεψαν έξι ολόκληρες ώρες από το Ιρκούτσκ μέχρι τη συγκεκριμένη περιοχή.
Για κάποιο λόγο, το μελωδικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε ορισμένα μόνο σημεία της λίμνης, όπου το βάθος του νερού κυμαίνεται περίπου στα 5 μέτρα, την ώρα που το βαθύτερο σημείο της λίμνης Βαϊκάλη φτάνει τα 1.642 μέτρα! "Ένιωθα σαν να παίζαμε τα ντραμς που μας άφησε η φύση, μόνοι κάτω από τον ήλιο, πάνω στα παγωμένα νερά της πιο μαγευτικής λίμνης στον κόσμο", όπως επισημαίνει η Ναταλία Βλασέφσκαγια, 31 ετών, αρχιτέκτονας και μέλος των Etnobit. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος είναι οι: Αλεξέι Βλασέφσκι (34 ετών και ο σύζυγος της Ναταλίας), Εφίμ Βικτόροφ (21), Τατιάνα Επιφάντσεβα (41) και Άννα Ισαϊκίνα (25) - όλοι από το Ιρκούτσκ. 
Την πρώτη φορά, ξέχασαν να πατήσουν το play, ώστε να ηχογραφήσουν την παράσταση τους στους πάγους κι έτσι επανέλαβαν το ταξίδι τους, ενώ αυτή τη φορά όχι απλά ηχογράφησαν, αλλά βιντεοσκόπησαν τη μουσική τους δημιουργία: Χωρίς μικρόφωνα, χωρίς πραγματικά τύμπανα ή άλλα συνοδευτικά μουσικά όργανα, παρά μόνο με τα χέρια τους και τον πάγο. Ανέβασαν το βίντεο στο youtube και σεις δεν έχετε παρά να ακούσετε πώς είναι ο ήχος της φύσης στους πάγους της λίμνης Βαϊκάλης. Ποιος είπε ότι η ομορφιά δεν βρίσκεται στα απλά πράγματα;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου