4 Ιανουαρίου 2013

Η γυναίκα που μήνυσε την κυβέρνηση της χώρας της, επειδή έκρινε απαγορευμένο το όνομα της κόρης της!

Η 15χρονη Blaer Bjarkardottir, το όνομα της οποίας δημιούργησε σκάνδαλο στην Ισλανδία.

Πώς θα σας φαινόταν αν το Υπουργείο Εσωτερικών σας απαγόρευε να έχετε εσείς οι ίδιοι ή να βαφτίσετε το παιδί σας μ' ένα συγκεκριμένο, που περιλαμβάνεται σε μια λίστα απαγορευμένων ονομάτων; Ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με μια τέτοια τρέλα, σε αντίθεση με τους κατοίκους άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ισλανδία.

Στη χώρα αυτή υπάρχει μια Επιτροπή Ονομάτων, που εποπτεύει ποια ονόματα είναι νόμιμα και ποια όχι, βάσει ενός καταλόγου που περιλαμβάνει 1.712 αντρικά και 1.853 γυναικεία ονόματα, που είναι σύμφωνα με τους κανόνες γραμματικής και προφοράς της ισλανδικής γλώσσας και τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε ντροπιαστική ονομασία. 
Ένα από τα θύματα αυτής της αρκετά συντηρητικής πολιτικής παράδοσης είναι μια 15χρονη κοπέλα ονόματι Blær, το όνομα της οποίας σημαίνει "απόχρωση" (ή "ελαφρύ αεράκι") στα ισλανδικά. Η μητέρα του κοριτσιού έμαθε ότι το όνομα της κόρης της είναι απαγορευμένο μετά τη βάφτιση, με αποτέλεσμα αυτό να αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα απλά ως "Stúlka", δηλαδή "κορίτσι".
Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι το νόημα της λέξης, αλλά το γεγονός ότι το ουσιαστικό είναι γένους αρσενικού κι επομένως δεν ταιριάζει σ' ένα κορίτσι. Ωστόσο, η μητέρα της 15χρονης, που άσκησε μήνυση εναντίον του ισλανδικού κράτους, ισχυρίζεται ότι αυτή η αιτιολογία δεν είναι επαρκής, καθώς δύο άλλα ουσιαστικά αρσενικού γένους ("auður", δηλαδή "πλούτος" και "ilmur", δηλαδή "άρωμα") αποτελούν αποδεκτά γυναικεία ονόματα. 
Η υπόθεση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο, καθώς αποκαλύφτηκε ότι η λέξη Blær απαντάται ως γυναικείο όνομα σ' ένα μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Ισλανδού συγγραφέα Halldór Laxness. Μάλιστα, λίγο μετά την έκδοση του βιβλίου, μια φίλη του Halldór γέννησε ένα κορίτσι, το οποίο βαφτίστηκε επίσης Blær, το όνομα της οποίας επικυρώθηκε κανονικά από την Επιτροπή Ονομάτων, πολύ πιθανόν χάρη σε παρέμβαση του συγγραφέα.
Μπορεί όλα αυτά να μας φαίνονται - λίγο ως πολύ - περίεργα και άνευ ουσίας, πάντως στην Ισλανδία, το ζήτημα του ονόματος είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε, οι Ισλανδοί προσδιορίζονται από το όνομα και όχι από το επίθετο τους, το οποίο διαμορφώνεται από το πατρώνυμο του καθενός με την προσθήκη μιας λέξης που προσδιορίζει το φύλο ("-son" ή "dottir" για τ΄ αγόρια και τα κορίτσια αντίστοιχα). Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, στους τηλεφωνικούς καταλόγους οι κάτοικοι είναι καταχωρημένοι με βάση το βαφτιστικό τους όνομα.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες λίστες με επιτρεπόμενα και απαγορευμένα ονόματα υπάρχουν και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Γερμανία, όπου φαίνεται πως εξακολουθούν να επιβιώνουν κάποιοι απίστευτα στενόμυαλοι και αναχρονιστικοί νόμοι.

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου