7 Ιανουαρίου 2013

Μπορεί αυτή η κοτόσουπα να μας βοηθήσει να ρίξουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση;


Στην ιστοσελίδα της νοτιοκορεατικής εφημερίδας The Korean Times δημοσιεύεται η συνταγή για ένα φαγητό που - υποστηρίζεται ότι - μας βοηθά να κρατήσουμε την αρτηριακή μας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Το φαγητό ονομάζεται "Hongcha samgyetang", δηλαδή κοτόσουπα με τζίνσενγκ και κόκκινο τσάι, και συστήνεται από τον καθηγητή Chung Nam-sik, συγγραφέα του βιβλίου "Best Recipes to Fight High Blood Pressure" ("Οι καλύτερες συνταγές για να καταπολεμήσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση"). Για να δούμε τι μας προτείνουν οι Νοτιοκορεάτες...


ΥΛΙΚΑ
Κοτόπουλου περίπου 300 γραμμαρίων
30 γραμμάρια καστανό ρύζι
20 γραμμάρια σκόρδο
10 γραμμάρια φρέσκο τζίνσενγκ (βότανο που δίνει ευεξία), χωρίς να το ξηράνετε
10 γραμμάρια scallions (φρέσκα κρεμμυδάκια)
1 φακελάκι τσαγιού του πράσινου τσαγιού, περίπου 4 γραμμάρια. 
2 γραμμάρια Dong quai (βότανο που τονώνει το αναπαραγωγικό σύστημα) ή κορεατική ρίζα αγγελικής 
2 γραμμάρια sansuyu (είδος τσάι που χρησιμοποιείται και ως γιατρικό) ή κόμμι
8 γραμμάρια ζίζυφος (ένα βότανο με αναλγητικές ιδιότητες, γνωστό και ως "τζιτζιφιές")
1 γραμμάριο αλάτι 
και λίγο νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρέστε το λίπος από το λαιμό και από την ουρά του κοτόπουλου, όπως και τα κότσια.
Ξεπλύνετε το καστανό ρύζι και αφήστε το να μουλιάσει στο νερό για 30 λεπτά περίπου.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια σε πάχος 0.2 εκατοστά.
Βάλτε το καστανό ρύζι, το σκόρδο και το φρέσκο τζίνσενγκ στο στήθος του κοτόπουλου και σταυρώστε τα πόδια του.
Ετοιμάστε κόκκινο τσάι με χλιαρό νερό.
Βράστε το κοτόπουλο, το Dong quai, το sansuyu και το ζίζυφο με το κόκκινο τσάι.
Όταν η σούπα βράσει, αφαιρέστε το λάδι και τα υπολείμματα και συνεχίστε το βράσιμο για περίπου μια ώρα.
Σερβίρετε σε μπολ με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι πάνω από το κοτόπουλο.
Το αλάτι σερβίρεται σε ξεχωριστό πιάτο. 

Όπως διαβάζουμε, το φαγητό είναι αρκετά θερμιδογόνο, καθώς θα σας προσφέρει 746 θερμίδες! Ωστόσο, μπορείτε να προσλάβετε 170 θερμίδες λιγότερο, αρκεί να καταναλώσετε το μισό πιάτο και να το συμπληρώσετε με δύο τρίτα του μπολ πολύσπορο ρύζι, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικό και καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος ξέρει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου