12 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 12 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες γεννήθηκαν σαν σήμερα και μάλιστα και οι δύο γεννήθηκαν το 1809! Πρόκειται για τον Άγγλο φυσιοδίφη Κάρολο Δαρβίνο (1809-1882), ο οποίος άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φυσικό κόσμο εισηγούμενος τη θεωρία της "Εξέλιξης των Ειδών", και για τον Αβραάμ Λίκνολν, ο οποίος ως πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το διάταγμα για την κατάργηση της δουλείας το 1863, ενώ δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1865, λίγο μετά το τέλος του αμερικανικού εμφυλίου. Στον Αβραάμ Λίνκολν αποδίδεται η φράση, "Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου", την οποία καλό είναι να μην ξεχνάμε.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γάλλος βιομήχανος Λουί Ρενό (1877-1944), ένας από τους ιδρυτές της διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ (γενν. το 1942), αλλά και οι σκηνοθέτες Φράνκο Τζεφιρέλι και Κώστας Γαβράς, 90 και 80 ετών αντίστοιχα.  

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Μιανμάρ γιορτάζεται η Ημέρα Ενότητας. με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας του Πανγκλόνγκ σαν σήμερα το 1947. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε το σχηματισμό αυτόνομης κυβέρνησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φυλών της χώρας, που τότε ονομαζόταν Βιρμανία και αποτελούσε ακόμη βρετανική αποικία. 
Επίσης, στις ασιατικές χώρες συνεχίζονται οι εορτασμοί της Σεληνιακής/Κινεζικής Πρωτοχρονιάς (ή Φεστιβάλ της Άνοιξης), ενώ σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής - όπως και στην Πορτογαλία και στην Αγκόλα - γιορτάζεται ως αργία η τελευταία μέρα του Καρναβαλιού, πριν την αυριανή έναρξη της Σαρακοστής. 
Εξάλλου, στη ρωμαικοαθολική και προτεσταντική παράδοση σήμερα είναι η "Χοντρή Τρίτη" (Mardi Gras), καθώς οι πιστοί που προτίθενται να νηστέψουν σαράντα μέρες μέχρι το Πάσχα, έχουν σήμερα το ελεύθερο να φάνε ό,τι τραβάει η όρεξη τους. Στην αγγλοσαξωνική παράδοση η σημερινή μέρα είναι γνωστή ως Pancake Day, επειδή το πιάτο που συνηθίζεται σήμερα είναι τα πάνκεικ. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 12 Φεβρουαρίου 1922, το "Δημοκρατικό Μανιφέστο" του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και άλλων έξι "Δημοκρατών Φιλελευθέρων" τάραξε τα νερά προειδοποιώντας για τις επερχόμενες "εθνικές συμφορές" και στοχοποιώντας τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο.
{Περισσότερα για το Δημοκρατικό Μανιφέστο στον παρακάτω σύνδεσμο: Το Δημοκρατικό Μανιφέστο}

Στις 12 Φεβρουαρίου 1945 και ώρα 19.20΄ υπογράφτηκε η συμφωνία κυβέρνησης και ΕΑΜ, με την οποία ήρθη ο στρατιωτικό νόμος που είχε επιβληθεί σ' ολόκληρη τη χώρα μετά τη "μάχη της Αθήνας" το Δεκέμβριο του '44 (ή "Δεκεμβριανά"), ενώ ο ΕΛΑΣ - το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ - υποχρεώθηκε να παραδώσει τον οπλισμό του. Η υπογραφή έγινε σε αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η συμφωνία είχε κλείσει λίγες ώρες νωρίτερα σε μια μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βάρκιζα. Η συνάντηση εκείνη είχε ξεκινήσει στις 7 το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις. 4.30΄ το πρωί της επομένης, οπότε υπογράφτηκε το πρώτο πρωτόκολλο.
Αρχικά, η οριστική συμφωνία ήταν προγραμματισμένο να υπογραφεί στις 2 το μεσημέρι, ωστόσο μεσολάβησαν νέες διαβουλεύσεις για κάποιες μικρές λεπτομέρειες - π.χ. στον πρόλογο του τελικού κειμένου γινόταν λόγος περί "των αντιλήψεων του ΕΑΜ και του ΚΚΕ" και ζητήθηκε η απάλειψη του δεύτερου με το αιτιολογικό ότι "μία είναι η αντιπροσωπεία, του ΕΑΜ".
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας έλαβε το λόγο ο Υπουργός των Εξωτερικών, Ιωάννης Σοφιανόπουλος, ο οποίος δήλωσε (η προσαρμογή έγινε στη δημοτική γλώσσα): "Μετά το ευτυχές γεγονός της υπογραφής του πρωτοκόλλου και την αργότερα σήμερα υπογραφή του αναλυτικού πρακτικού νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι επιτελέσαμε ένα εθνικό πράγματι έργο. Θέλω να ελπίζω ότι η αμοιβαία κατανόησις, η οποία εκατέρωθεν επεδείχθη κατά τις δέκα ημέρας της συσκέψεως, θα επιδειχθεί και κατά την εφαρμογήν της συμφωνίας. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι δεν θα σημειωθεί κανενός είδους παρέλκυση, παρεξήγηση ή παρερμηνεία, διότι διαπνεόμεθα όλοι από απόλυτη καλή πίστη και από την βαθυτέρα συναίσθηση περί του ότι πρέπει να απαλλάξουμε τον τόπο από τον εφιάλτη οιασδήποτε νέας περιπέτειας. Η Ελλάς, που έζησε την κόλαση της εχθρικής κατοχής, εξέρχεται από αυτήν καθημαγμένη μεν και κατερειπωμένη, αλλά ηθικώς αλώβητη. Δεν πρόφθασε όμως να συνέλθει από το μαρτύριο της και να χαρεί για την απελευθέρωση της και κάποια βάσκανος μαύρη την έσπρωξε και εις την δίκην του εμφυλίου σπαραγμού. Ας ελπίσουμε ότι ο σπαραγμός αυτός θα είναι και το καθαρτήριο πυρ και θα αποτελέσει τον τελευταίο φανό των δεινών της....".
Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ, Γιώργης Σιάντος, ανέφερε: "Και μεις θεωρούμε τον τερματισμό των συζητήσεων της Συσκέψεως και το αποτέλεσμα της ως ένα σοβαρότατο εθνικό γεγονός. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την κατανόηση που επιδείχθηκε επί όλων των προτάσεων μας, καθώς επίσης είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής. Πιστεύω επίσης ότι θα είναι εφεξής ευχαριστημένος ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός από τη συμφωνία αυτή, διότι πραγματικά τερματίζει μια ανώμαλη περίοδο και διαγράφει καινούριους ορίζοντες ελληνικές εργασίας, ορίζοντες ανοικοδομήσεως της Ελλάδος, ορίζοντες, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην προκοπή του τόπου μας. Και εγώ εκφράζω εκ μέρους της Αντιπροσωπείας μας και πάλι τις ευχαριστίες μας για τη βοήθεια που παρείχαν στην εργασίας μας αυτή οι αξιότιμοι εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου