13 Φεβρουαρίου 2013

14 τραγούδια για τους ερωτευμένους.


Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Έτσι, λοιπόν, ας κάνουμε κι εμείς μια αναδρομή στο χρόνο κι ας θυμηθούμε 14 ερωτικά τραγούδια - άλλα γνωστά, άλλα άγνωστα και κάποια ξεχασμένα - για να γιορτάσουμε τον έρωτα σε διαφορετικές του μορφές και εκφράσεις. Πάμε για ένα μουσικό ταξίδι;

1. Eric Clapton - Layla
... για να κλέψεις το κορίτσι του φίλου σου
Ok, δεν αφορά απαραίτητα το κορίτσι του φίλου σου - η φιλία είναι πάνω από τις γυναίκες - αλλά κάθε κορίτσι που ανήκει σε κάποιον άλλο. Είναι το τραγούδι με το οποίο ο Έρικ Κλάπτον "έκλεψε" την καρδιά της Πάτι Μπόιντ, που ήταν παντρεμένη με τον - φίλο και συνεργάτη του - Τζορτζ Χάρισον.
Θεωρητικά, οι στίχοι βασίζονται σ' ένα περσικό ποίημα του 12ου αιώνα (Η Λεϊλά και ο Τρελός), σχετικά με τον απεγνωσμένο έρωτα ενός νεαρού για την πανέμορφη Λεϊλά, ο πατέρας της οποίας τον εμποδίζει να εκφράσει τον έρωτα του. Ο Κλάπτον εν τω μεταξύ βίωνε το δικό του ανεκπλήρωτο έρωτα, όταν έγραψε τη "Layla", που περιλήφθηκε στο άλμπουμ "Layla and Other Assorted Love Songs" το Νοέμβριο του 1970 - στην πραγματικότητα όλα τα τραγούδια του άλμπουμ ήταν αφιερωμένα στην Μπόιντ. Τελικά, η Μπόιντ έπεσε, χώρισε τον Χάρισον λίγα χρόνια μετά (το 1974) και το 1979 παντρεύτηκε τον τραγουδιστή, ενώ στο γάμο είχε παρευρεθεί και ο πρώην σύζυγος της. (Βέβαια, μετά από δέκα χρόνια γάμου, προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και ουκ ολίγες ερωτικές απιστίες, η Πάτι Μπόιντ παράτησε τον Κλάπτον κι έφυγε, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το τραγούδι).


2. Timo Tolkki feat. Sharon den Adel - Are You The One?
... για να κάνεις πρόταση γάμου
"Είσαι εσύ ο ένας; Ο ταξιδιώτης που ήρθε να γιατρέψει τις πληγές μου και να με οδηγήσει στον ήλιο; Να περπατήσει αυτό το μονοπάτι μαζί μου μέχρι το τέλος του κόσμου;" Πόσο πιο ποιητική μπορεί να γίνει μια πρόταση γάμου; Ειδικά, αν είστε λάτρεις του μέταλ ροκ - σε μια πιο light εκδοχή, αφού πρόκειται για μπαλάντα - θα λατρέψετε το σόλο της κιθάρας.
Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "Hymn to Life" του Φινλανδού μουσικού παραγωγού Τίμο Τόλκκι και κυκλοφόρησε το 2002, ενώ για ακόμη μια φορά μαγεύει η φωνή της Σάρον ντεν Άντελ, η τραγουδίστρια των Within Temptation,  γνωστή στους περισσότερους από το "In And Out of Love" του Άρμιν βαν Μπίρεν.


3. Where Do I Belong? (Love Story theme) 
... για τις ευαίσθητες καρδιές
Όταν ο πλούσιος Όλιβερ (Ράιαν Ο' Νιλ) συνάντησε τη μεσοαστή συμφοιτήτρια του Τζένιφερ (Άλι ΜακΓκρο) γεννήθηκε το πιο διαχρονικό love story της μεγάλης οθόνης, όπου το τέλος δεν ήταν όπως στα παραμύθια, καθώς η Τζένιφερ πέθανε από καρκίνο. Πόσα  ευαίσθητες καρδιές δεν έχουν ραγίσει και πόσα ευσυγκίνητα μάτια δεν έχουν δακρύσει όχι μόνο παρακολουθώντας το τραγικό φινάλε αλλά και ακούγοντας το ευαίσθητο μουσικό θέμα της ταινίας, στο οποίο αργότερα προστέθηκαν στίχοι και έγινε μια εξίσου διαχρονική μουσική επιτυχία, που ηχογραφήθηκε δεκάδες φορές από πετυχημένους τραγουδιστές - ακόμη κι από τη Νανά Μούσχουρη. Οι καλύτερες ερμηνείες, πάντως, παραμένουν η αρχική του Άντι Γουίλιαμς (1970) και η πιο περίτεχνη της Σίρλεϊ Μπάσεϊ (1971).


4. Dan Hill - Never Tought That I Could Love
... για να κάνεις ερωτική εξομολόγηση
Δεν είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Καναδού Νταν Χιλ, τον οποίο ούτως ή άλλως μπορεί και να μην γνωρίζετε καν, ωστόσο οι στίχοι του τραγουδιού αποτελούν μια δυνατή ερωτική εξομολόγηση, που χρονολογείται από το 1987.
"Μπορώ να σ' αγγίξω; Δεν το πιστεύω ότι είσαι αληθινή! Πώς σε βρήκα εξ αρχής; Είσαι το όνειρο που έσωσε την ζωή μου. Είσαι ο λόγος που επιβίωσα μωρό μου... Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορούσα ν' αγαπήσω κάποια, όσο αγάπησα εσένα. Ξέρω είναι τρελό, όμως είναι αλήθεια. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να χρειαστώ κάποια, όσο πολύ χρειάζομαι εσένα. Σ' αγαπώ...."


5. Renee & Renato - Save Your Love
... για τους αθεράπευτα ρομαντικούς
Τη Ρενέ και τον Ρενάτο, το πιθανότερο είναι να μην τους γνωρίζετε. Η μεγαλύτερη τους επιτυχία ήταν το συγκεκριμένο τραγούδι που βρέθηκε στο νούμερο ένα του βρετανικού τσαρτ το Δεκέμβριο του 1982. Το τραγούδι είναι μια αρκετά παλιομοδίτικη σερενάτα, όμως το στοιχείο που κάνει τη διαφορά - και προφανώς έκανε και την επιτυχία - είναι η φωνή και η εξωτική προφορά του ιταλικής καταγωγής Ρενάτο Παγκλιάρι, ο οποίος ζητάει από την αγαπημένη του να κρατήσει την αγάπη της για εκείνον και για τη Ρώμη, τα καλοκαιρινά βράδια που το φεγγάρι και τ' αστέρια θα είναι ψηλά στον ουρανό κι εκείνος θα της προσφέρει το πιο κόκκινο τριαντάφυλλο. Μόνο για όσους είναι κολλημένοι με παλιότερες εποχές.


6. Witney Houston - I Will Alwys Love You
... για τους φρεσκοχωρισμένους, που έχουν κολλήσει στο παρελθόν
Έχω γράψει ειδική ανάρτηση για την ιστορία αυτού του τραγουδιού που πρωτοερμήνευσε - και έγραψε - η Ντόλι Πάρτον με μια περισσότερο κάντρι διάθεση, για να γίνει παγκόσμια και διαχρονική επιτυχία χάρη στη Γουίτνεϊ Χιούστον και την ταινία "Ο Σωματοφύλακας" το 1992. Ποιος χώρισε - ή τον χώρισαν - και δεν το "έλιωσε" στο replay;
"Γλυκόπικρες αναμνήσεις, μόνο αυτό παίρνω μαζί μου. Λοιπόν, αντίο. Σε παρακαλώ, μην κλάψεις. Και οι δυο ξέρουμε ότι δεν είμαι αυτό που χρειάζεσαι. Και πάντα θα σ' αγαπώ. Πάντα θα σ' αγαπώ".


7. Berlin - Take My Breath Away
....για πρόσκληση σε σεξ
Δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς την ταινία Top Gun για να ακούσει αυτό το μοναδικό τραγούδι αγάπης των Berlin. Οι στίχοι περιγράφουν μια άνευ όρων και ορίων αγάπη, χωρίς ντροπή, μυστικά ή φόβο, μια πρόσκληση προς τον σύντροφο του να σου "κόψει την ανάσα" - εδώ είναι και η σύνδεση με το σεξ.



8. Cutting Crew - (I Just) Died In Your Arms Tonight
... για αμέσως μετά το σεξ
Ο Νικ βαν Έντε, τραγουδιστής των Cutting Crew και στιχουργός του αξεπέραστου αυτού τραγουδιού, εμπνεύστηκε το βασικό στίχο του τραγουδιού ("Απόψε πέθανα στα χέρια σου"), την ώρα που έκανε σεξ με την κοπέλα του - και δεν ήταν κάτι που εκείνη του είχε πει, αντίθετα απ' ό,τι λέει ο στίχος στη συνέχεια. Είναι το καλύτερο τραγούδι για μετά το σεξ, αρκεί να έχετε έρθει και οι δύο σε οργασμό - σ' ένα "μικρό θάνατο" (petite morte), όπως λένε και οι Γάλλοι.


9. Metric - All Yours (Twilight:Eclipse theme)
... για τους βαμπιρομανείς
Είναι ίσως το πιο ρομαντικό τραγούδι απ' όλα τα σάουντρακ των πέντε ταινιών Twilight, που περιγράφει ατόφια τον χωρίς δισταγμούς έρωτα της Μπέλα προς τον βάμπιρα Έντουαρντ, χωρίς να νοιάζεται για τη γνώμη των άλλων, σίγουρη για τα συναισθήματα της και έτοιμη να τον ακολουθήσει ακόμη και στον τάφο, που σηματοδοτεί μια νέα ζωή.



10. Savage Garden - I Knew I Loved You
... για όσους πιστεύουν στον καρμικό έρωτα
Το Φεβρουάριο του 2000 οι Αυστραλοί Savage Garden κατέκτησαν τα αμερικάνικα τσαρτ τραγουδώντας, "Ήξερα ότι σ' αγαπώ, προτού σε γνωρίσω, Σε περίμενα σ' όλη μου την ζωή". Αυτό δεν είναι ο μεγάλος έρωτας; Να μην μπορείς να φανταστείς την ζωή σου χωρίς αυτόν ή αυτήν που αγαπάς, να νιώθεις ότι τον ή την γνώριζες μια ολόκληρη ζωή, πριν καν συναντηθείτε...


11. Foreigner - I Want to Know What Love Is
... για τους ταλαιπωρημένους σε θέματα καρδιάς
Αυτή η all times classic ερωτική μπαλάντα έχει λίγο ψυχοπονιάρικους στίχους, καθώς μιλάει για έναν ταλαιπωρημένο από τις απογοητεύσεις άνδρα, που "σκαρφάλωσε βουνά" και γνώρισε μόνο πόνο, αλλά επιτέλους βρήκε την αληθινή αγάπη.


12. Τζένη Βάνου - Σ' αγαπώ
... για όσους επιμένουν ελληνικά
Γνωρίζατε ότι τους στίχους τους έγραψε ο Νίκος Φώσκολος; Ίσως γι΄ αυτό είναι τόσο δραματικοί και παθιασμένοι. Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα all times classic ελληνικά, ερωτικά τραγούδια, που δύσκολα θα ξεπεραστεί από το χρόνο.
"Ο ήλιος βγαίνει μεσ' τα μάτια σου, λάμπουν στα μάτια σου τ' αστέρια, και μεσ' τα χέρια μου τα χέρια σου, δυο τρομαγμένα περιστέρια
Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, σ' αγαπώ/ η αγάπη αυτή με πεθαίνει./ Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, σ' αγαπώ,/ η αγάπη αυτή μ' ανασταίνει".


13. Μαρινέλλα - Για Σένανε Μπορώ
... για όσους επιμένουν ελληνικά και αγαπούν με πάθος
Πόσοι άνθρωποι μπορούν να βγουν ότι θα έβγαιναν γυμνοί στους δρόμους, θα έσκιζαν τις φλέβες τους ή θα πρόδιδαν την πατρίδα τους για έναν έρωτα; Πόσο μεγάλος είναι αυτός ο έρωτας; Προσοχή, όμως; αν αφιερώσετε το τραγούδι αυτό στο άτομο που σας ενδιαφέρει, καλό είναι να είστε σίγουροι για τα συναισθήματα σας, γιατί ορισμένες φορές οι μεγαλόστομες διακηρύξεις αγάπης καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.


14. Σάκης Ρουβάς - Εμένα θες
... για τους διεκδικητικούς
Δε χρειάζονται πολλά λόγια, οι στίχοι τα λένε όλα:
"Ρώτησα τη νύχτα τι θα γίνει με μας/ και μου είπε πως θες να γυρίσεις ξανά κοντά μου/ τόσα καρδιοχτύπια στο ρυθμό της φωτιάς/ ζωή που γράφτηκε για μας...
Όπου κι αν πας/ ότι κι αν λες/ εμένα θες/ μην το αρνείσαι/ σε περιμένω/ κάνω ευχές/ εμένα θες/ για μένα είσαι/ μαζί μου ζήσε/ εμένα θες"


Αν πάλι ενδιαφέρεστε για πιο επίσημες λίστες ερωτικών τραγουδιών, δείτε ποια ανακηρύχτηκαν ως τα "πιο σέξι" τραγούδια σε δημοσκόπηση γνωστής μουσικής ιστοσελίδας, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:  Τα 20 πιο σέξι τραγούδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου