20 Φεβρουαρίου 2013

15 ατάκες από βραδιές Όσκαρ που "έγραψαν"!


Η βραδιά των Όσκαρ δεν εξαντλείται μόνο στην αγωνία για το ποιοί θα κερδίσουν τα βραβεία, ποια ταινία θ' αποσπάσει τα περισσότερα, ποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα, πόσους ανθρώπους θα ευχαριστήσουν οι νικητές και τι τουαλέτες φόρεσαν οι γυναίκες. Κάποιες δηλώσεις των νικητών έχουν μείνει περισσότερο χαραγμένες στη μνήμη μας, έγραψαν τη δική τους ιστορία, είτε επειδή μας έκαναν να γελάσουμε είτε επειδή μας συγκίνησαν. Ας θυμηθούμε ορισμένες από αυτές:

1. Μέχρι τη συμμετοχή της στην ταινία "Boys Don't Cry" το 1999, η οποία της χάρισε το πρώτο Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου, η Χίλαρι Σουόνκ ήταν ελάχιστα γνωστή, κυρίως από ταινίες β' διαλογής (όπως το "The Next Karate Kid"), και από τη συμμετοχή της στην όγδοη σαιζόν του "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς". Ωστόσο, η βράβευση της δεν αποδείχθηκε πυροτέχνημα, καθώς το 2004 κέρδισε και δεύτερο Όσκαρ, αυτή τη φορά για την ερμηνεία της στην ταινία "Million Dollar Baby" - η μοναδική ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο όσες φορές ήταν υποψήφια. Εκείνη τη χρονιά ήταν που η Σουόνκ ξέσπασε κατά την παραλαβή του: "Ήμουν απλά ένα κορίτσι από ρυμουλκούμενο πάρκο, που είχα ένα όνειρο. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα γινόταν". (Όταν η ίδια ήταν έξι ετών, η οικογένεια της μετακόμισε σ' ένα πάρκο με τροχόσπιτα κοντά στη λίμνη Σάμις, της πολιτείας της Ουάσιγκτον). 

2. Το 2012, ο Κρίστοφερ Πλάμερ κέρδισε το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία "The Beginners". Καθώς ήταν 82 ετών, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας ηθοποιός που έχει βραβευτεί. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να το αφήσει να περάσει ασχολίαστο. Απευθυνόμενος στο αγαλματίδιο αστειεύτηκε, "Είσαι μόλις 2 χρόνια μεγαλύτερο μου, ντάρλινγκ. Πού ήσουν όλη μου την ζωή;".

3. Όταν το 1984 η Σίρλεϊ ΜακΛέιν βραβεύτηκε ως η καλύτερη γυναίκα ηθοποιός για την ταινία "Terms of Endearment", θα μπορούσε να κερδίσει κι ένα δεύτερο βραβείο, αυτό της πιο μεγαλόστομης ατάκας για τη δήλωση της, "Ο Θεός ευλογεί αυτή τη δυναμική που έχουμε να κάνουμε κάθε τι δυνατό, αν πιστεύουμε ότι το αξίζουμε. Το αξίζω αυτό".

4. Στο ακριβώς αντίθετο πνεύμα κινήθηκε η Κέιτ Μπλάνσετ το 2004, όταν παρέλαβε το Όσκαρ β΄ γυναικείο ρόλου για την ταινία "Aviator": "Δεν έχω την αίσθηση ότι μου ανήκει ή ότι το δικαιούμαι. Θα σας εξέπληττε η έλλειψη ανταγωνισμού από τις υποψήφιες. Νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά διακινούνται απ' έξω", ενώ δεν παρέλειψε να ρωτήσει, "Μπορώ τώρα να έχω τη σαμπάνια μου;".

5. Η Γκρέις Κέλι (Όσκαρ α΄γυναικείου ρόλου το 1955 για την ταινία "The Country Girl") δεν ζήτησε σαμπάνια, αφού δεν έπινε καθόλου. Ωστόσο, αναφώνησε: "Αυτή είναι μια βραδιά που εύχομαι να κάπνιζα και να έπινα". 

6. Συγκρατημένος ήταν και ο Μπενίσιο ντελ Τόρο το 2000, όταν βραβεύτηκε με το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στο "Traffic", όμως ο λόγος ήταν διαφορετικός: "Κέρδισα και πρέπει να φωνάξω και να πηδήξω λίγο, όμως αύριο πρέπει να πάω στη δουλειά".

7. Όταν το 1997 ο Μπεν Άφλεκ και ο Ματ Ντέιμον κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο για την ταινία "Good Will Hunting", ο πρώτος αποκάλυψε μια συνομιλία που είχαν λίγο πριν ανακοινωθεί το όνομα τους. "Μόλις είπα στο Ματ: Η ήττα θα ήταν χάλια και η νίκη θα ήταν πολύ τρομακτική. Και είναι πολύ, πολύ τρομακτική". 

8. Αντίθετα, αιφνιδιασμένη είχε δηλώσει το 1987 η ηθοποιός Νταϊάν Γουέστ (Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ταινία "Hannah and Her Sisters"): "Δεν είναι όπως το φανταζόμουν όταν ήμουν στην μπανιέρα".

9. Το 2011, ο Άαρον Σόρκιν κέρδισε, όπως αναμενόταν, το Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου για την ταινία "The Social Network". Αντί να περιοριστεί στις ευχαριστίες, απηύθυνε μια "προειδοποίηση" στη μικρή του κόρη: "Ρόξι Σόρκιν, ο πατέρας σου μόλις κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας. Προτίθεμαι να επιμείνω σε λίγο σεβασμό από το ποντίκι σου".

10. Η μάλλον συνειδητοποιημένη Τζούλια Ρόμπερτς, όταν παρέλαβε το αγαλματίδιο της καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της ως "Έριν Μπρόκοβιτς" στην ομώνυμη ταινία, δεν είχε διάθεση να κατεβεί από τη σκηνή: "Έχω μια τηλεόραση, έτσι πρόκειται να μείνω λίγη ώρα εδώ να σας πω μερικά πράγματα", ενώ απευθύνθηκε στο διευθυντή της ορχήστρας και τον εκθείασε: "Κύριε, κάνετε μια καταπληκτική δουλειά, αλλά είστε τόσο γρήγορος μ' αυτό το ραβδί, επομένως γιατί δεν κάθεστε. Επειδή μπορεί να μην είμαι ξανά εδώ".

11. Η Κιμ Μπάσιντζερ, που μάλλον ούτε η ίδια δεν ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κερδίσει ποτέ στην ζωή της κάποιος Όσκαρ, όταν το 1997 βραβεύτηκε για τον καλύτερο β' γυναικείο ρόλο χάρη στην... ολιγόλεπτη συμμετοχή της στο φιλμ νουάρ "L.A. Confidential", αντί ν' αναλωθεί σε χίλιες ευχαριστίες, όπως συνηθίζεται τη βραδιά των Όσκαρ, τις είπε όλες - και προς όλους - σε μία φράση: "Θέλω να ευχαριστήσω όσους γνώρισα στην ζωή μου", δηλαδή και τον μπακάλη της γειτονιάς, όπου ψώνιζε ως παιδάκι, τον ταχυδρόμο που της έδωσε συστημένο κ.ο.κ.

12. Καθόλου πρωτότυπος ο Τζέιμς Κάμερον, δανείστηκε την πιο διάσημη ατάκα της ταινίας "Τιτανικός" στη δήλωση του μετά την απονομή του Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ίδια ταινία, το 1997: "Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου". 

13. Χωρίς αμφιβολία, ο πιο αστείος λόγος που θυμόμαστε ήταν του Ιταλού ηθοποιού Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος βραβεύτηκε με το Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία "La vitta e bella" ("Η Ζωή είναι ωραία"):
"Σας ευχαριστώ. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος, επειδή χρησιμοποίησα όλα μου τα αγγλικά. Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να εκφράσω όλη μου την ευγνωμοσύνη, επειδή τώρα το σώμα μου είναι σε ταραχή,   επειδή είναι μια κολοσσιαία στιγμή χαράς, έτσι όλα βρίσκονται σ' ένα τρόπο που δεν μπορώ να εκφράσω. Θα ήθελα να ήμουν ο Δίας και να σας απαγάγω όλους και να σας ξαπλώσω στον ουράνιο θόλο και να κάνω έρωτα με τον καθένα, επειδή δεν ξέρω πώς να εκφραστώ. Είναι ένα θέμα αγάπης. Είστε πραγματικά... Αυτό είναι ένα βουνό από χιόνι, τόσο γλυκό.. η μειλιχιότητα και η ευγένεια είναι κάτι που δεν μπορώ να ξεχάσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Και σας ευχαριστώ για τα βραβεία της Ακαδημίας, για τα... που πραγματικά αγαπήσατε την ταινία. Σας ευχαριστώ όλους στην Ιταλία, για το ιταλικό σινεμά, grazie al Italia που με έφτιαξε. Είμαι αλήθεια... τους χρωστάω όλο μου το είναι, αν έκανα κάτι καλό. Επομένως grazie al Italia e grazie al America, τη γη των πολλών πραγμάτων εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ. Και ελπίζω, πραγματικά δεν το αξίζω αυτό, αλλά ελπίζω να κερδίζω και κάποια Όσκαρ ακόμη! Σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ πολύ! Σας ευχαριστώ!".

14. Από την άλλη, η πιο συγκινητική δήλωση που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια κατά την παραλαβή βραβείου ήταν μάλλον αυτή του Τζέιμι Φοξ (α΄ανδρικού ρόλου για την ταινία "Ray" το 2004): Ο ηθοποιός θυμήθηκε τη γιαγιά του που είχε πεθάνει και ανέφερε: "Ακόμη και τώρα μου μιλάει, μόνο που τώρα μου μιλάει στα όνειρα μου. Και απόψε ανυπομονώ να πάω να κοιμηθώ, επειδή έχουμε πολλά να συζητήσουμε".

15. Δεν εκφωνήθηκε από ηθοποιό ή σκηνοθέτη που βραβεύτηκε, είναι όμως αρκετά έξυπνη ως ατάκα. Το 1965, η απονομή των βραβείων Όσκαρ μεταδόθηκε για πρώτη φορά έγχρωμη από την τηλεόραση και ο παρουσιαστής της βραδιάς, Μπομπ Χόουπ, αστειεύτηκε: "Για πρώτη φορά μπορείτε να δείτε τους υποψήφιους να πρασινίζουν" εννοώντας από την ζήλια τους, όπως είναι η αγγλική φράση "turn grenn".
Αν δεν φορούσαν δε και τόσο μέικ-απ - ειδικά οι γυναίκες - θα τους βλέπαμε σίγουρα ν' αλλάζουν χίλια χρώματα.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου