17 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 17 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Προσωπικότητες που δεν έχουν κανένα απολύτως κοινό σημείο μεταξύ τους γεννήθηκαν σαν σήμερα, ξεκινώντας από το Γερμανό φιλόσοφο και μέντορα των διεθνών σχέσεων την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου Χανς Μόργκενταου (1904-1980) και τον σπουδαίο Άγγλο ηθοποιό Άλαν Μπέιτς (1934-2003), μέχρι τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη (γενν. το 1951), το θρύλο του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν (γενν. το 1963), αλλά και την... κοσμική κληρονόμο της οικογένεια Χίλτον, την ανεκδιήγητη Πάρις Χίλτον, που γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1981.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Λιβύη γιορτάζεται η επέτειος από την Επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου 2011, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες οργανωμένες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στα πρότυπα των πετυχημένων εξεγέρσεων της Τυνησίας και της Αιγύπτου, ενώ οι πρώτες αυθόρμητες διαδηλώσεις είχαν εκδηλωθεί στη Βεγγάζη δυο μέρες νωρίτερα. Η σκληρή αντιμετώπιση των εξεγερθέντων από το καθεστώς οδήγησαν τη χώρα σε εμφύλιο διάρκειας 8 μηνών μέχρι την οριστική ανατροπή και το θάνατο του Καντάφι.
Το Κοσσυφοπέδιο γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα το 2008, η Εθνοσυνέλευση του Κοσσυφοπεδίου συνεδρίασε και διακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Σερβία, οι συνεκτικοί δεσμοί με την οποία είχαν ούτως ή άλλως διαρραγεί μετά τον διεθνοποιημένο πόλεμο του 1999 και τη δημιουργία αυτόνομου κρατιδίου. Από τη συνεδρίαση απείχαν οι 11 αντιπρόσωποι της σερβικής μειονότητας, ενώ μέχρι σήμερα το νομικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αμφισβητείται από τη σερβική κυβέρνηση, όπως και από μια σειρά κρατών που δεν έχουν προβεί στην επίσημη αναγνώριση του κράτους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 17 Φεβρουαρίου 1913, και ενώ ο ελληνικός στρατός βαδίζει νικηφόρα προς τα Ιωάννινα απελευθερώνοντας την περιοχή από την Οθωμανική κυριαρχία, ο τότε δήμαρχος της Ρόδου, Σάββας Παυλίδης, απέστειλε εξ ονόματος του ροδιακού λαού επιστολή προς το δήμαρχος της Ρώμης, Ερνέστο Νάθαν - τα Δωδεκάνησα είχαν ήδη περιέλθει στην ιταλική κατοχή - ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ένωση των νησιών με την Ελλάδα. Οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, όμως το κείμενο της επιστολής, που παρατίθεται πιο κάτω, έχει ιδιαίτερη αξία. Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής:
"Απελαθείς υπό του στρατηγού Αμέλιο συνεπεία των εκδηλώσεων των αισθημάτων των κατοίκων υπέρ ενώσεως των νήσων μετά της Ελλάδος και ευρισκούμενος εν τη οδυνηρά και ιστορική ταύτη στιγμή, ην ελπίζω διαβατικήν, επιστρέψατε μοι ν' απευθυνθώ εξ ονόματος των κατοίκων της Ρόδου προς Υμάς τον Δήμαρχον Ρώμης, ον μετά θερμής παρακλήσεως ερωτώ, διατί εν τη πόλει ένθα τα τέκνα μανθάνουσι να αγαπώσιν εκ του λίκνου αυτών την ελευθερίαν, τον εθνισμόν και την ακεραιότητα της πατρίδος εκ ορμεμφύτου, δεν ανατέλλει η σταθερά αδελφική υποστήριξις και παραδοχή των δημοψηφισμάτων των κατοίκων ζητούντων την ένωσιν της νήσου μετά της μητρός Ελλάδος;
Ο Δήμαρχος Ρόδου
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ"

Στις 17 Φεβρουαρίου 1968, δυο μέρες μετά την ολοκλήρωση της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας του ΚΚΕ στη Βουδαπέστη, ο ραδιοφωνικός σταθμός "Φωνή της αλήθειας" ανακοινώνει επιστολή των Δημήτρη Παρτσαλίδη, Ζήση Ζωγράφου και Πάνου Δημητρίου, μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ενώ εξαπέλυαν επίθεση στο Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Κώστα Κολιγιάννη. Οι τρεις διαγράφηκαν, στο πλευρό τους συμπαρατάχθηκαν και άλλοι κι έτσι συγκροτήθηκε το ΚΚΕ εσωτερικού - ή "Ανανεωτική Αριστερά". (Το κείμενο της επιστολής μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.)

Στις 17 Φεβρουαρίου 1973 ξεκίνησε η δίκη 11 φοιτητών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τρεις μέρες νωρίτερα σε επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο χώρο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι 11 συλληφθέντες φοιτητές ήταν οι Παρασκευάς Βάγιας, Σεραφείμ Δημακόπουλος, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Κυριάκος Σταμέλος, Βλάσιος Λιαροκάπης, Ηλίας Κατωπόδης, Βασίλειος Χριστόπουλος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Αλέξανδρος Πρέκης, Εμμανουήλ Τζανετής και Δημήτριος Αρχοντής, ενώ κατηγορούνταν για εξύβριση κατά συρροή μετά θρασύτητος, για θρασύτητα κατά της αρχής, για περιύβριση αρχής και για παραβίαση του περίφημου νόμου 4000/1959 "περί τεντυμποϊσμού".  Δυο μέρες μετά, οι 8 από τους κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν ποινές 8 με 11 μηνών με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αθωώθηκαν. Τα επεισόδια του Μετσόβιου αποτέλεσαν την απαρχή μιας ευρύτερης αναταραχής στα ελληνικά πανεπιστήμια εναντίον της χούντας. Ήδη στις 19 Φεβρουαρίου, την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση για τους 11 συλληφθέντες, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα αποφάσιζαν γενική αποχή, ενώ στις 21 Φεβρουαρίου θα ακολουθούσε η κατάληψη της Νομικής Σχολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου