18 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 18 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Χωρίς αμφιβολία, ο σημαντικότερος Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957). 
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ (1906-1980), ο οποίος ανέλυσε τα συμπτώματα της "αυτιστικής ψυχοπάθειας", σήμερα γνωστής ως "σύνδρομο του Άσπεργκερ", ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε ν' αναφέρουμε και τον Ιταλό μηχανικό Αλεσάντρο Βόλτα (1745-1827), ο οποίος ανακάλυψε την ηλεκτρική μπαταρία. 
Σύγχρονες προσωπικότητες από το χώρο του κινηματογράφου που έχουν σήμερα γενέθλια είναι οι Αμερικανοί ηθοποιοί Ματ Ντίλον (49 ετών), Τζον Τραβόλτα (59 ετών) και η Σίμπιλ Σέπαρντ (63 ετών), η Γιαπωνζα καλλιτέχνης - και τελευταία σύντροφος του Τζον Λένον - Γιόκο Όνο (80 ετών), αλλά και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος της Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φρόμαν, γνωστότερη ταινία του οποίου ήταν η βραβευμένη με Όσκαρ "Φωλιά του Κούκου". 
Τέλος, σαν σήμερα το 1969 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο Αντώνης Δούμας, το όνομα του οποίου δεν σας λέει τίποτα, πρόκειται όμως για τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό της Θεσσαλονίκης και παρουσιαστή του σατιρικού "Ράδιο-Αρβύλα", Αντώνη Κανάκη. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Καθώς σήμερα είναι η τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου, στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα των Προέδρων. Η ιστορία της σημερινής ημέρας έχει αρκετό ενδιαφέρον. Μετά το θάνατο του πρώτου αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Ουάσιγκτον, το 1799, αποφασίστηκε η καθιέρωση της επετείου των γενεθλίων του στις 22 Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης. Το 1885 καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, που γιορταζόταν πάντοτε σε σταθερή ημερομηνία και ονομαζόταν "Γενέθλια του Ουάσιγκτον". Ύστερα από νομοθετική πρωτοβουλία που καθιέρωνε τριήμερες αργίες για τους εργαζομένους - οι περισσότερες εθνικές αργίες στις ΗΠΑ γιορτάζονται πάντα τη Δευτέρα - αποφασίστηκε η αλλαγή της ημερομηνίας, ενώ προτάθηκε και η αλλαγή της ονομασίας σε "Ημέρα των Προέδρων", ώστε να συμπεριλάβει - τουλάχιστον - και τον Αβράαμ Λίνκολν, ο οποίος επίσης είχε γεννηθεί το μήνα Φεβρουάριου (12 Φεβρουαρίου). Αν και τυπικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ωστόσο στις περισσότερες πολιτείες αποφασίστηκε σταδιακά η αλλαγή του ονόματος της αργίας, ενώ διευρύνθηκε και ο κύκλος των τιμώμενων προσώπων.

Στο Νεπάλ γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας (Rashtriya Prajatantra Divas), που αναφέρεται στα γεγονότα του 1951 και στον τερματισμό της κυριαρχίας της πανίσχυρης οικογένειας Rana από τον τότε βασιλιά Tribhuhvan Bir Bikram Shah. Οι Rana ήταν εκείνοι που ασκούσαν την εξουσία στην πραγματικότητα και κατείχαν όλα τα σημαντικά αξιώματα, ενώ αποπειράθηκαν να εκδιώξουν από το θρόνο του το Νεπαλέζο μονάρχη, κάτι που οδήγησε στο τέλος της δικιάς τους δυναστείας. Αξίζει ν' αναφέρουμε, πάντως, ότι η σημερινή γιορτή είναι μάλλον αναχρονιστική, καθώς αφενός το "δημοκρατικό πείραμα" του βασιλιά Tribhuhvan Bir Bikram Shah κράτησε λίγα χρόνια, αφετέρου το Νεπάλ έγινε πραγματική δημοκρατία μόλις το 2008, όταν επικράτησαν οι Μαοϊστές και εκδιώχθηκε ο βασιλιάς της χώρας.

Στην Γκάμπια γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, καθώς σαν σήμερα το 1965 η αφρικανική αυτή χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη βρετανική κυριαρχία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 18 Φεβρουαρίου 1952, η ελληνική Βουλή επικύρωσε την εισδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Το νομοσχέδιο που επικύρωνε τη συνθήκη προσχώρησης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ψήφισαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην της ΕΔΑ. Ο τότε πρωθυπουργός, στρατηγός Πλαστήρας, χαρακτήρισε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ως "γεγονός πολύ χαρμόσυνον και σοβαρόν. Διότι διά της εισδοχής της χώρας εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον τιμάται ο ελληνικός λαός, τιμώνται οι θυσίαι του, τιμάται ο ελληνικός στρατός, ο οποίος διά του αίματος του τόσον ετίμησε τα ελληνικά όπλα κατά τα τελευταία έτη", ενώ πρόσθεσε ότι "ανοίγεται νέα ιστορία και επί πλέον εξασφαλίζεται η χώρα από κάθε επίθεσιν οποθενδήποτε προερχομένην".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - παράξενες ειδήσεις:
Στις 18 Φεβρουαρίου 1955, η πολωνική εφημερίδα "Τριμπούνα Ρομπότνιτσα" επιτέθηκε εναντίον του... μπικινισμού, ως "ειαγωγής ξένης και εχθρικής ιδεολογίας στην (κομμουνιστική) Πολωνία". Όπως έγραφε στο άρθρο της η εφημερίδα, "ο μπικινισμός εκδηλώθηκε με κόμμωση του τύπου της Τζιν, με ανδρικά παντελόνια, με ανοιχτά πουκάμισα και γιακάδες ζωηρού χρώματος. Οι οπαδοί του φέρουν μαχαίρι και περίστροφο και κρατούν φιάλη κονιάκ, τρομοκρατούν πολίτες στους δρόμους και επιτίθενται εναντίον καταστημάτων χορεύοντας τελικά σάμπα. Αυτός όμως είναι ο δρόμο που οδηγεί στα κάτεργα"!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου