19 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 19 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο σημαντικοί επιστήμονες γεννήθηκαν σαν σήμερα, ο Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος (1473-1543), ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία ενός ηλιοκεντρικού συστήματος γύρω από τον οποίο κινείται η Γη, και ο Σουηδός χημικός Σβάντε Αρένιους (1859-1927), ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1903.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Σώκρατες (1954-2011), ένας από τους θρύλους του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, γνωστός και με το παρατσούκλι "ο γιατρός", επειδή είχε σπουδάσει ιατρική.
Άνθρωποι που βρίσκονται στην ζωή και γεννήθηκαν όταν το ημερολόγιο έδειχνε 19 Φεβρουαρίου είναι η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες (60 ετών), ο Πορτορικανός ηθοποιός Μπενίσιο ντελ Τόρο (46 ετών), ο Βρετανός τραγουδιστής Σηλ (50 ετών), γνωστός κυρίως από το τραγούδι "Kiss from a Rose".
Αρκετοί Έλληνες αθλητές έχουν σήμερα γενέθλια, όπως ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Νίκος Οικονόμου (40 ετών), ο Ελληνοκύπριος ποδοσφαιριστής Μιχάλης Κωνσταντίνου (35 ετών) και ο κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1980.  

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Τουρκμενιστάν γιορτάζεται η Ημέρα της Σημαίας, που είναι η δεύτερη σημαντικότερη εθνική εορτή της χώρας. Πάντως, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, αλλά έγινε από τον πρώην πρόεδρο του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ, προκειμένου να συμπίπτει με την ημέρα των γενεθλίων του. 
[Ο Νιγιάζοφ, όπως και ο διάδοχος του, Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, έχουν γίνει γνωστοί για τις απίθανα παρανοϊκές αποφάσεις τους. Διαβάστε σχετικά στην ανάρτηση: ΟΙ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 19 Φεβρουαρίου 1956, πραγματοποιήθηκαν εκλογές από τις οποίες αναδείχτηκε κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΕΡΕ, παρ' όλο που το συγκεκριμένο κόμμα ήρθε.. δεύτερο. Συγκεκριμένα, η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή συγκέντρωσε το 47,38% των ψήφων και εξέλεξε 165 βουλευτές, ενώ η Δημοκρατική Ένωσις, ένας συνασπισμός επτά κομμάτων υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, απέσπασε το 48.15%, όμως μόλις 132 έδρες. Ο λόγος ήταν το οπορτουνιστικό εκλογικό σύστημα που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΕΡΕ, βάσει του οποίου προκαθοριζόταν πόσες έδρες θα πάρει το πρώτο και πόσες το δεύτερο σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας, ανεξάρτητα από την εκλογική δύναμη των κομμάτων! Αυτή ήταν η Ελλάδα του '50!

Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 και ώρα 16.30΄, στο Λάνκαστερ Χάουζ του Λονδίνου υπογράφτηκε η τελική συμφωνία για τη δημιουργία ανεξάρτητου κυπριακού κράτους. Ο πρώτος που ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας, ύστερα από συνάντηση 65 λεπτών, ήταν ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ζορλού: "Η συμφωνία υπεγράφη. Όλοι είναι ικανοποιημένοι". Ο Έλληνας ομόλογος του, Αβέρωφ, έκανε λόγο "περί εξόχου συμφωνίας" εκτιμώντας ότι δόθηκε οριστική λύση σε ένα "εκ των δυσκολωτέρων προβλημάτων του κόσμου", ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που εκπροσωπούσε την ελληνοκυπριακή κοινότητα δήλωσε "πολύ ευτυχής, διότι υπεγράφη η συμφωνία". Σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, ύστερα από μια μεταβατική περίοδο, η Κύπρος ανακηρύχτηκε κι επισήμως ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960, όμως το Κυπριακό πρόβλημα δεν λύθηκε. Μάλλον, τότε άρχιζε.
[Σχετικό θέμα: Το Κυπριακό Ζήτημα: μια σύντομη ιστορική αναδρομή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου