27 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 27 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Τζον Στάινμπεκ (1902-1968), βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962 και γνωστός κυρίως από το μυθιστόρημα "Τα σταφύλια της γιορτής", αλλά και η Ελίζαμπεθ Τείλορ (1932-2011), μια από τις μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ, γεννήθηκαν σαν σήμερα. 
Γενέθλια έχει σήμερα ο πρώην Έλληνας δεκαθλητής Πρόδρομος Κορκίζογλου (38 ετών) με διεθνείς διακρίσεις, ο κυπριακής καταγωγής Βρετανός τραγουδιστής Πίτερ Αντρέ (40 ετών), αλλά και η Τσέλσι Κλίντον, η οποία είναι γνωστή μάλλον λόγω των διάσημων γονιών της, παρά για κάποιο δικό της ταλέντο. Η Τσέλσι Κλίντον γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1980.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Δομινικανή Δημοκρατία γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στις 27 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι της χώρας, που καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της νήσου Ισπανιόλα, διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Αϊτή, στα πλαίσια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 27 Φεβρουαρίου 1933, γύρω στις 9 το βράδυ, έγινε ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ, του κτιρίου δηλαδή όπου στεγαζόταν το γερμανικό Κοινοβούλιο. Η φωτιά είχε ξεσπάσει σε 4 διαφορετικά μέρη, γεγονός που δεν άφηνε καμιά αμφιβολία ότι επρόκειτο για δολιοφθορά. Ως ύποπτος συνελήφθη και καταδικάστηκε ο Ολλανδός Μαρίνος βαν ντερ Λούμπε, ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν άνεργος και είχε εισέλθει στη Γερμανία πρόσφατα. Ο Αδόλφος Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό αυτό για να ζητήσει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα υπό το πρόσχημα της "κομμουνιστικής απειλής", ενώ στις εκλογές μία εβδομάδα αργότερα, το ποσοστό του ναζιστικού κόμματος εκτοξεύτηκε στο 44% (έναντι 33% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς). Η "βολική" για τα σχέδια του Χίτλερ φωτιά στο Ράιχσταγκ προκαλεί μέχρι σήμερα συζητήσεις για το ενδεχόμενο να ήταν μια καλά στημένη προβοκάτσια του ίδιου του ναζιστικού κόμματος. 

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 και γύρω στις 3 το πρωί, ο θάνατος του ποιητή Κωστή Παλαμά σε ηλικία 84 ετών αναστάτωσε την ζωή στην υπό γερμανική κατοχή Αθήνα. Σαράντα ημέρες νωρίτερα είχε πεθάνει η σύζυγος του Μαρία Βάλβη - παντρεμένοι από το 1887 - όμως ο ποιητής δεν το έμαθε ποτέ, καθώς ήδη η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη. Ο συγγραφέας Γεώργιος Θεοτοκάς, στο βιβλίο του "Πνευματική Πορεία" περιγράφει ένα περιστατικό που του είχε διηγηθεί η κόρη του ποιητή, Ναυσικά. Δύο ώρες πριν το θάνατο του Παλαμά, η κόρη του άκουσε στον ύπνο της τον πατέρα της να ψέλνει μια βυζαντινή μελωδία. Σηκώθηκε, πήγε στο δωμάτιο του και είδε ότι όντως έψελνε με κλεισμένα τα μάτια, ενώ δεν κατάλαβε την παρουσία της. [Μπορείτε να διαβάσετε την περιγραφή του Θεοτοκά κλικάροντας στον σύνδεσμο: Ο θάνατος και η κηδεία του Κωστή Παλαμά]
Την επόμενη μέρα, 28 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί έγινε η κηδεία του Παλαμά στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Αν και η είδηση είχε περάσει στα ψιλά των "κατοχικών" εφημερίδων της εποχής, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για ν' αποτίσουν φόρο τιμής, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ακόμη και εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Ιταλίας - των κατοχικών δυνάμεων. Η παρουσία τους προκάλεσε την αυθόρμητη αντίδραση του πλήθους, που έψαλε τον εθνικό ύμνο, ενώ προηγουμένως είχε αναριγήσει από το επιτάφιο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού "Ηχήστε οι σάλπιγγες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου